Byparker er effektive værn mod farlig varme – men de mangler i de byer, hvor varmen er farligst
Grønne områder kan redde menneskeliv, ikke mindst i byer, hvor de kan køle overfladetemperaturen ned med omkring 3°C, både ved at give skygge og ved fordampning. Men byer i det globale syd, hvor varmen bliver mest ekstrem og livstruende, er ikke nær så velforsynede med grønne områder som byer i det globale nord. Det viser et nyt internationalt studie med deltagelse fra AU.
Det globale syd omfatter Afrika, Latinamerika og store dele af Asien, og her findes de områder, der er mest udsatte for ekstrem varme. En tidligere undersøgelse har vist, at mere end en femtedel af menneskeheden vil blive udsat for farligt høje temperaturer i år 2100, hvis vi fortsætter med de nuværende klimapolitikker. Flest vil blive ramt i Indien og Nigeria.
Og nu viser et nyt studie, at byer i det globale syd er endnu mere udsatte for ekstreme temperaturer, fordi de mangler kølende grønne områder. De har kun 70 pct. af den kølende kapacitet, som byboere i det globale nord får fra bymæssig beplantning.
De stigende temperaturer er nemlig særligt farlige for byboere, fordi bygninger og veje absorberer mere varme fra solen, end jorden i landlige omgivelser gør. Man taler derfor om byer som varmeøer. Det bliver mere almindeligt, at folk bliver syge eller dør af det varme vejr og hedebølger.
Den risiko kan byernes grønne områder være med til at nedbringe ved at afkøle udendørs miljøer og give vitale tilflugtssteder.
Studiet er netop offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature Communications.
Stort potentiale for køling
Forskningen – ledet af et internationalt hold, herunder Nanjing, Exeter, Aarhus og North Carolina State universiteterne – viser, at der er et stort potentiale for at forbedre byers kølende kapacitet i det globale syd og reducere ulighed.
"Den gode nyhed er, at denne naturbaserede løsning til afkøling kan forbedres betydeligt over hele det globale syd og hjælpe med at tackle fremtidig varmestress for milliarder af mennesker," siger professor Jens-Christian Svenning fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Ecological Dynamics in a Novel Biosphere (ECONOVO) ved Aarhus Universitet.
Professor Tim Lenton fra Global Systems Institute ved University of Exeter siger:
"Urbant grønt er en meget effektiv måde at håndtere de potentielt dødelige virkninger af ekstrem varme og fugtighed på. I øjeblikket er det ofte mennesker i slumkvarterer i det globale syd, såsom de varmeste dele af Indien, der dør på grund af klimaændringer."
Analysen tyder på, at grønne områder kan køle overfladetemperaturen i en gennemsnitlig by med omkring 3°C i varme perioder. Det er en afgørende forskel under ekstreme varmeforhold.
Data fra de 500 største byer i verden
Den kølende effekt af urbane grønne områder, især byskove, skyldes skygge og transpirationskøling (fordampning af vand). Den nye undersøgelse brugte satellitdata fra verdens 500 største byer til at vurdere, i hvilken grad byens grønne områder køler overfladetemperaturerne.
Alle de ti bedste byer målt på kølende kapacitet ligger i USA, med Charlotte og Raleigh-Durham først, efterfulgt af Kansas og Baltimore. Mange amerikanske byer har lav befolkningstæthed, hvilket giver fordele i form af mange grønne områder og resulterende afkøling.
Mogadishu i Somalia er byen med den laveste kølende kapacitet, efterfulgt af Sana’a i Yemen og Rosario i Argentina.
Forskerne har vurderet befolkningstæthed og placering for at estimere den kølende fordel for den gennemsnitlige borger – da grønne områder ofte findes i de rigere dele af en by.
Forskel i mængden og arter
Professor Chi Xu fra Nanjing Universitet siger: "Ud over at byer i det globale syd halter bagefter med hensyn til kølende kapacitet, er den kølende fordel for en gennemsnitlig indbygger 2,2°C – sammenlignet med 3,4°C for en byboer i det globale nord. Forskellene skyldes mest mængden af vegetation, men effektiviteten af kølingen er også bedre i det globale nord – muligvis på grund af forvaltningen af grønne områder og forskellige træarter."
Ifølge professor Rob Dunn fra North Carolina State University vil det være besværligt og på kort sigt også dyrt at lave byerne om.
"Men det vil være nøglen til at gøre byer beboelige i den nærmeste fremtid. Det vil også være afgørende at forhindre tabet af grønne områder i de byer, der har dem – eller i det mindste har en smule af dem. Ændringer kan omfatte grønne områder på jordniveau samt vertikale haver og taghaver – eller endda skove – for at beskytte byboere mod ekstrem varme," siger Rob Dunn.
Kontakter
Professor Jens-Christian Svenning
ECONOVO, Institut for Biologi,
Aarhus Universitet
Mail: svenning@bio.au.dk
Mobil: 2899 2304
Peter GammelbyPressekoordinatorFakultetssekretariatet – Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet
Tlf:2114 2956gammelby@au.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskning i et nyt stof kan være en vej til hjælp, der forhindrer tilbagefald i kokainmisbrug2.10.2024 15:38:12 CEST | Nyhed
Ny forskning har udviklet et stof, der kan være med til at behandle kokainafhængighed på en måde, der er mindre risikabel og mere kontrolleret end eksisterende behandlinger for opioidmisbrug.
Professor i grøn energi får 60 mio. kroner til at sætte strøm til verden1.10.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Drømmen om den grønne omstilling er under pres. Jordens lagre af råstoffer tømmes, og en energikrise af hidtil ukendte dimensioner kan være konsekvensen, hvis vi ikke finder nye måder at producere og lagre energi og strøm.
Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.
Beviserne hober sig op: Mennesket stod bag udryddelsen af store pattedyr1.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Menneskets jagt, ikke klimaet, spillede en afgørende rolle i udryddelsen af store pattedyr gennem de sidste ca. 50.000 år. Det konkluderer forskere fra Aarhus Universitet i en review artikel efter at have analyseret over 300 videnskabelige artikler.
Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste27.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum