Tænketank med ny vision for et fremsynet fiskeri med mindre miljøpåvirkning – første skridt koster 23 mio. kr. om året
Tænketanken Hav præsenterer i ny rapport en handlingsplan, der vil mindske miljøpåvirkningen fra fiskeri med bundslæbende redskaber. Det indebærer bl.a. at indføre store trawlfri områder, at implementere fuldt monitoreret fiskeri og bruge nye løsninger for at udfase fiskeri med bundtrawl. Samtidig præsenteres en analyse, som viser, at første trin mod et fiskeri med mindre miljøpåvirkning kun koster op til 23 mio. kr. om året.
Fiskeri med bundslæbende redskaber, som f.eks. bundtrawl, er en udbredt presfaktor på Danmarks havbund, og har skadelige virkninger på havbunden og livet i havet. Der er derfor behov for at udvikle et mere miljømæssigt bæredygtigt og fremsynet fiskeri, som reducerer miljøpåvirkningen og samtidig er konkurrencedygtigt. I fiskeriet er man gået i gang, men der skal endnu mere skub på omstillingen.
I det lys præsenterer Tænketanken Hav nu en vision for dansk fiskeri i en ny rapport. Rapporten samler den seneste viden om omfanget af miljøpåvirkninger fra bundslæbende fiskeri i Danmark. Samtidig præsenterer rapporten en handlingsplan med konkrete anbefalinger, som bidrager til at mindske presset på havmiljøet.
Blandt anbefalingerne er:
• Oprettelse af store trawlfrie områder i 2025 i Bælthavet, Vadehavet og Centrale Kattegat, som friholdes fra bundslæbende redskaber.
• Trinvis udvikling og anvendelse af miljømæssigt bæredygtige teknologier for at opnå en fuld udfasning af fiskeri med bundtrawl hurtigst muligt og senest i 2040.
• Implementering af fuldt monitoreret fiskeri med bedst tilgængelige teknologi for alle fartøjer med bundslæbende redskaber senest i 2030.
Rapporten suppleres af en økonomisk analyse, der angiver prisen for første trin mod et fiskeri med mindre miljøpåvirkning. Analysen viser, at det samlet set vil koste op til 23 mio. kr. om året i 2025-29 at udskifte alle traditionelle trawldøre i bundtrawlfiskeriet til såkaldte semipelagiske redskaber med reduceret bundkontakt for fiskefartøjer under 40 meter. Det dækker over en omlægning af ca. 50 pct. af den erhvervsmæssige fiskeriflåde i 2030, og kan finansieres af allerede reserverede midler til fiskeriet.
”Vi er som samfund nødt til at ændre vores vaner, skrue op for ambitionerne og sætte ind overfor de aktiviteter, som presser vores fælles hav. Tænketanken Hav fremlægger her en vision og konkret handlingsplan for et fremsynet fiskeri med mindre miljøpåvirkning. Samtidig skal fiskeriet sikres rammevilkår, som gør det attraktivt at drive et mere miljømæssigt bæredygtigt fiskeri i fremtiden”, siger Ditte Mandøe Andreasen, programchef i Tænketanken Hav.
Læs mere her eller på taenketankenhav.dk/publikationer:
• Rapporten Vision for et fremsynet fiskeri med mindre miljøpåvirkning
• Analysen Erhvervsøkonomiske konsekvenser af omlægning til nye typer trawldøre i bundtrawlfiskeriet
Nøgleord
Kontakter
Emil Lee MadsenKommunikationschef
Tlf:+45 3092 0010elm@taenketankenhav.dkVedhæftede filer
Links
Om Tænketanken Hav
Tænketanken Hav er omdrejningspunkt i arbejdet for et rent, sundt hav og en bæredygtig brug af havet. Tænketanken samler viden og skaber samarbejde mellem virksomheder, borgere og beslutningstagere om at sikre en genopretning af havet og en omstilling af alle sektorer og aktiviteter, der påvirker havet.
Tænketanken Hav er stiftet på initiativ af VELUX FONDEN.
Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Hav
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Hav
Ny analyse skaber klarhed over havarealer med forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber22.8.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny fælles arealanalyse fra Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation, Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Hav giver for første gang et samlet overblik over, hvor det er forbudt at fiske med bundslæbende redskaber i danske farvande. Det er håbet, at analysen kan bruges til at beskytte flere havområder og i de politiske forhandlinger om fremtidens fiskeri.
Ny analyse viser, hvor udtag af landbrugsjord vil have størst positiv effekt for havmiljøet7.6.2024 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tænketanken Hav præsenterer i ny analyse en model for, hvordan man kan udtage landbrugsjord mest effektivt i forhold til at reducere udledningerne af kvælstof til havmiljøet. Tænketanken anbefaler at udtage mindst 200.000-300.000 hektar landbrugsjord som en del af en samlet værktøjskasse for at bringe danske kystområder i god økologisk tilstand og leve op til EU’s krav.
Et havmiljø i krise: Danmark Planter Ålegræs 32 steder i landet13.5.2024 09:26:50 CEST | Pressemeddelelse
Nu offentliggør Tænketanken Hav de 32 steder langs de danske kyster, hvor danskere kan møde op den 8. juni - på havets dag - og hjælpe med at plante ålegræs. En plante, som er helt essentiel for dyrelivet og fiskene i Danmarks pressede fjorde og kystområder.
Nyt landsdækkende ålegræsprojekt skal forbedre det danske havmiljø18.12.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu får flere danskere mulighed for at involvere sig i vores havmiljø. Det Store Danske Ålegræsinitiativ er en ny 3-årig indsats, som tager afsæt i en stor ålegræsdag, hvor danskere kan plante ålegræs i havet. Tænketanken Hav leder projektet sammen med bl.a. SDU, og har modtaget 8.8 mio. kr. hertil i støtte af Nordea-fonden.
Tænketanken Hav: Fremskridt for havet i ny havplan – men stadig langt igen7.6.2023 15:49:14 CEST | Pressemeddelelse
Den nye aftale om en havplan lægger positive spor ud for fremtiden, men burde have været mere ambitiøs. Det danske havmiljø er under pres. Derfor er det vigtigt at den nye aftale følges op med flere indsatser over de kommende år, lyder det fra Tænketanken Hav.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum