Dyreorganisation efter grise-dokumentar: Afslørende forskning bør ændre svineindustrien
Når grisene fortæller, at de lider, har landbruget et skærpet ansvar for at gribe ind, mener World Animal Protections dyrevelfærds-ekspert efter DR-dokumentar.
En række internationale forskere samlet på Københavns Universitet, har ved hjælp af kunstig intelligens, knækket koden til grisenes sprog ved at analysere deres grynt, skrig og hvin.
Banebrydende forskning, som nu gør det muligt at lytte til grisenes egne oplevelser af deres situation, og at identificere lyde fra tilfredse, triste og stressede grise.
"De dygtige forskere der har knækket koden til grisenes sprog, dokumenterer på fornem vis, den viden vi har haft i årevis", siger Pernille Fraas Johnsen, phd. i dyreadfærd hos World Animal Protection.
I DR’s dokumentar ”Hvis grise kunne tale” analyserer forskerne lyde fra slagtegrise i fire konventionelle, tre økologiske og to fritgående besætninger i Danmark og Tyskland.
Forskerne konkluderer, at grise på marken med god plads og jord at rode i, er mest tilfredse, mens grise på stald giver udtryk for stress og ubehag i ca. 25 % af deres lyde.
LANDBRUGETS SKÆRPEDE ANSVAR
"Jo mere indespærring, jo mere lider dyrene,” siger Pernille Fraas Johnsen:
“Det at vi nu så tydeligt kan aflæse grisenes egne oplevelser via deres lyde, forpligter os til at handle og forbedre levevilkårene for grisene. Det giver særligt landbruget et skærpet ansvar, og kalder på et markant kursskifte i svineindustrien. Dyrenes velfærd skal stå over effektivisering og profit,” siger Pernille Fraas Johnsen, der også peger på politikernes ansvar i lyset af forskernes banebrydende resultater:
“Politikerne bør skærpe kravene til hold af slagtegrise, så dyrene beskyttes langt bedre mod stress og ubehag end i dag. Det er faktisk ikke til at bære at lytte til de mange stress-skrig fra slagtegrisene på stald, og det ekko bliver siddende i èn længe efter, vi har forladt stalden".
NY APP TIL LANDMÆNDENE
"Næste skridt må være at lytte til søerne i den danske svineproduktion, og analysere hvordan soen oplever sin egen situation i drægtighedsstalden og ikke mindst under faring, hvor den fikseres mellem metalbøjler så den ikke engang kan vende sig.”
“Alfa og omega er, at forskerne nu har udstyret industrien med en revolutionerende viden, der kun kræver en app, så enhver landmand til hver en tid kan stille ind og finde ud af, hvordan deres dyr får opfyldt deres naturlige behov," siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver i World Animal Protection.
Nøgleord
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder
Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Nye dødsfælder truer Brasiliens sjældne dyr18.12.2024 06:00:00 CET | Nyhed
Et ukendt antal truede dyr på den brasilianske savanne, bliver dræbt i kunstige vandingskanaler, der leverer vand til dyrkning af svinefoder på den afbrændte savanne, der ryddes i endnu højere tempo end den tilstødende regnskov i Amazonas.
Dyreorganisation om rystende svine-dokumentar: Danske landmænd er blevet 'staldblinde'.11.12.2024 13:14:20 CET | Pressemeddelelse
"Dyremishandling", konkluderer World Animal Protection op til TV2s dokumentar om den rystende mangel på dyrevelfærd i Danmarks konventionelle svinestalde. Dyreorganisationen frygter, at mange landmænd i landets industri-landbrug, er blevet blinde overfor de graverende dyrevelfærdsproblemer, der afdækkes ved Fødevarestyrelsens kontroller år efter år.
Dyreorganisationer raser: Ny handelsaftale er dræbende for EU's dyrevelfærd6.12.2024 17:38:45 CET | Nyhed
Dyreorganisationer kalder aftale om kød-import fra sydamerikanske industrifarme ødelæggende for Europas køer og kyllinger. "Det underminerer dyrevelfærden i hele EU," siger World Animal Protection DK.
10 kendte taler dyrenes sag3.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
World Animal Protection Danmark er stolte over at præsentere ti kendte danskere som dyreorganisationens ambassadører - også kaldet Animal Protectors.
Slut med skind fra vilde dyr på London Fashion Week29.11.2024 14:48:16 CET | Nyhed
Som den første af de fire store modeuge-events, har Londons modeuge indført totalforbud mod brug af skind fra vilde dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum