Ny rapport dokumenterer: EU-midler har forbedret konkurrenceevnen i dansk fiskeri
Det danske Hav- og Fiskeriudviklingsprogram (EHFF) har i 2023 uddelt knap 1,9 mia. kroner. til mere end 2.600 projekter. Her kan du læse, hvad pengene blandt andet har bidraget til.
Det danske Hav- og Fiskeriudviklingsprogram (EHFF) har uddelt knap 1,9 mia. kroner til mere end 2.600 forskellige projekter fra 2014-2023. Programmet understøtter bæredygtig udvikling af fiskeri og akvakultur.
Den økonomiske indsprøjtning har givet pote, viser en ny rapport udarbejdet af analysevirksomheden Pluss, som evaluerer programmet for Fiskeristyrelsen.
EHFF-programmet havde til formål at bidrage til at fremtidssikre dansk fiskeri og akvakultur. Det skulle det blandt andet gøre gennem støtte til innovation og investeringer i erhvervene samt støtte til dansk kystfiskeri med henblik på at skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark.
Pengene har blandt andet bidraget til at forbedre konkurrenceevnen i fiskeriet. Eksempelvis konstaterer rapporten en stigning i produktionsværdien i fiskeriet fra 2014 til 2021 – blandt andet på grund af mere end 90 gennemførte projekter, der med tilskud har øget værdien og kvaliteten af fangsten.
Nye bæredygtige fiskeredskaber
Fremme af innovation har været et væsentligt tema i programmet. Under dette tema er der blandt andet uddelt penge til at udvikle nye fiskeredskaber, som kan bidrage til et bestandsmæssigt og økonomisk mere bæredygtigt fiskeri. En dansk virksomhed, der producerer udstyr til fiskeriet, har fx fået knap 1 mio. kroner i tilskud til at udvikle en såkaldt excluder. En excluder er et redskab, der mindsker mængden af uønsket bifangst – i dette tilfælde torskebifangst – væsentligt og reducerer antallet af fisk, der dør i fangstprocessen.
”Evalueringen viser således, at støtten blandt andet har bidraget til udvikling af nye redskaber, processer, teknikker […]. Aktiviteter, der blandt andet har bidraget positivt til fiskerisektoren gennem forbedringer i fangstmetoder, reduktion af uønskede fangster, generel styrkelse af bæredygtige fiskeripraksisser og i nogle tilfælde også direkte økonomiske gevinster for fiskere.”, står der blandt andet i rapporten.
Hjælp til at overholde ’landingsforpligtelsen’
Fra 2015 til 2019 blev den såkaldte ’landingsforpligtelse’ indført. Landingsforpligtelsen indebærer, at alle kvoterede fiskearter, der fanges i erhvervsfiskeriet, skal bringes med i land – også hvis de fx er under mindstemålet og ikke kan genudsættes. Reglen blev lavet for at værne om fiskebestandene – fx fordi det på den måde bliver nemmere at få overblik over størrelsen af bestandene.
Før fiskerne kan overholde landingsforpligtelsen kræver det – for mange – en omstilling af deres fiskeri. Det kan fx være i form af nye redskaber. Til det kunne fiskerne også søge om tilskud fra EHFF.
Der er blevet givet mere end 100 mio. kroner til projekter, der bidrager til omstilling af fiskeriet i forbindelse med landingsforpligtelsen. Fx har Thyborøn Havns Fiskeriforening fået 2,2 mio. kroner til et nyt moderne anlæg til at vaske fiskekasser. Landingsforpligtelsen medfører, at fiskerne nu skal have flere fisk med i land, hvilket giver et større behov for opbevaring på skibene. Derfor kan en automatisering af afvaskningen lette det ekstraarbejde, der følger med at overholde landingsforpligtelsen. Anlægget har desuden gjort, at fiskerne nu kan få flere penge for deres fisk, fordi udgifterne i forbindelse med vask af fiskekasser er blevet mindre.
Nyt EU-program åbnet
Efter EHFF lukkede, er et nyt, lignende program åbnet. Programmet hedder Hav- Fiskeri- og Akvakulturprogrammet (EHFAF) og løber fra 2021-2027. Det danske EHFAF-program udmønter mere end 2,1 mia. kroner til indsatser inden for fiskeri, akvakultur og hav- og vandmiljø. Pengene kommer fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (70 pct.) og nationale midler (30 pct.).
Læs hele evalueringsrapporten af EHFF-programmet
Eksempler på andre projekter, der har fået støtte under EHFF:
- Dansk Pelagisk Producentorganisation og DTU har sammen fået 3,8 mio. kroner til et projekt, der har undersøgt overlevelsesrater for rødspætter under mindstemålet med henblik på at opnå undtagelse fra landingsforpligtelsen. Projektets resultater har bl.a. medført, at EU-Kommissionen har givet en række undtagelser for landingsforpligtelsen for rødspætter under mindstemålet ved fiskeri i Skagerrak og Kattegat.
- Danmarks Pelagiske Producentorganisation har fået 2,9 mio. kroner til at fremme afsætning af Nordsøsild på det danske marked gennem udbredelse af forbrugernes kendskab til sildeprodukter og bevidsthed om Nordsøsildens særlige sundheds-, ernærings- og bæredygtighedskvaliteter.
- En fisker har fået 250.000 kroner i tilskud til ombygning af sit fiskefartøj, så der er bedre plads til at håndtere den øgede fangst som følge af indførelsen af landingsforpligtelsen.
Nøgleord
Billeder
Om Fiskeristyrelsen
Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Havets bacon eller linsedeller? Her er fem gode alternativer til de klassiske julefrokostretter21.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.
650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer4.12.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.
Ny proteinrig græs-is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage15.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is lavet på proteinrigt kløvergræs. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græsset og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.
Dansk projekt giver den gas: Ny metode skal øge produktionen af grøn biogas4.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt dansk initiativ med SEGES og Aarhus Universitet i spidsen har modtaget 11 mio. kr. fra GUDP til et ambitiøst projekt til udvikling af en ny metode til behandling af biomasse. Det skal gøre det mere attraktivt for landbrugere at aflevere gylle til biogasproduktion.
EU-støttet projekt vil gøre tangdyrkning til en økonomisk bæredygtig forretning29.10.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Den selvejende institution Havhøst har fået lidt over 1 mio. kroner til at undersøge, om og hvordan erhvervsmæssig tangdyrkning kan blive en god forretning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum