Ny CEPOS-analyse: Så meget kunne du spare i skat, hvis din kommune blev drevet mere effektivt. Se listen her
Landets 98 kommuner kunne i 2023 tilsammen spare ca. 36,5 milliarder kroner, hvis de havde prioriteret og anvendt ressourcerne ligesom den mest udgiftseffektive kommune, som igen i 2023 var Vejle
Kommunerne kunne spare mere end 36 milliarder kroner, hvis alle gjorde som Vejle.
Det viser ny CEPOS-analyse af det såkaldte ’kommunepotentiale’, som sammenligner hver kommunes faktiske udgifter med udgiftsbehovet. Udgiftsbehovet er beregnet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet baseret på kommunens befolkningssammensætning som fx antal skolebørn, plejekrævende ældre, førtidspensionister, sygedagpengemodtagere samt mange andre parametre.
Kommunepotentialet udtrykker dermed, hvor meget en given kommune kunne spare årligt, hvis den havde indrettet sig som den mest udgiftseffektive kommune.
”Vores analyse viser, at de fleste kommuner har et betydeligt potentiale for at omprioritere og effektivisere, samtidig med at den lokale velfærd kan bevares på et højt niveau. Dette er en opløftende nyhed i forhold til de bekymringer for kommunens økonomi og velfærdsydelser, som mange borgmestre i øjeblikket giver udtryk for," siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS og tilføjer:
”Kommunerne kan se det som en let løsning at få flere midler fra regeringen. Men den primære kommunalpolitiske kerneopgave er at foretage prioriteringer og drive kommunen effektivt. Kommunepotentialet er langt større end de ekstra penge, som kommunerne har fået fra regeringen. Det har altså klart størst betydning for borgerne, at deres lokale politikere er i stand til at drive kommunen effektivt," siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.
Siden 2011 har Vejle været den mest udgiftseffektive kommune, og det er også tilfældet i 2023. De mindst effektive kommuner er Lolland, Bornholm, Halsnæs, Albertslund og Ballerup kommuner, der alle ville kunne spare mellem 15 og 19 procent af deres udgifter. Det svarer til, at skatteprocenten er 6,9 til 9,5 procentpoint højere end nødvendigt, eller at en arbejderfamilie betaler mellem 35.777 kroner til 49.262 kroner mere i skat end nødvendigt.
”Den enkelte kommunes udgiftseffektivitet spiller en vigtig rolle for borgernes skatteniveau og dermed også for deres privatøkonomi. Derfor er det vigtigt, at den lokale kommunalpolitiske debat lægger større vægt på kommunens effektivitet og beskatningsniveau," siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.
Forskningschef Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.
Find din kommunes potentiale på listen i dette link.
Du kan finde din egen kommune i nedenstående tabel, og du kan desuden lave dine egne analyser af din kommunes kommunepotentiale her. Her er kommunepotentialet beregnet for årene 2007 til 2023.
Kontakter
Karsten Bo LarsenForskningschefCEPOS
Tlf:41220476Karsten@cepos.dkFølg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
CEPOS: Mere centralisering og gæld i EU er farligt for Danmark9.9.2024 19:13:40 CEST | Pressemeddelelse
Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, har følgende kommentarer til Draghi-rapporten, som konkluderer, at EU's økonomiske vækst i de sidste to årtier har haltet efter USA's, mens Kina hurtigt har indhentet EU og USA. "Mario Draghi har ret i, at produktiviteten i EU vokser for langsomt, og at gabet til USA vokser. Det er også rigtigt, at udviklingen af Det Indre Marked er gået i stå, og at reguleringsbyrden er steget voldsomt. I Danmark tegner EU sig for en større del af regelvæksten end Folketinget de sidste 35 år,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. En del af Draghi-rapportens anbefalinger, der blev offentliggjort mandag, er i bedste fald udtryk for politisk ønsketænkning snarere end sund økonomisk politik, mener Otto Brøns-Petersen. “idéerne om at øge centraliseringen og gældsoptagelsen i EU er en farlig vej. Industripolitik, statsstøtte og protektionisme vil skade produktiviteten. Det er et blålys, at vi skulle blive rigere af en mere ambitiøs klimapolitik og øget fo
Ny CEPOS-analyse: Enlige forsørgere rammes af lavindkomstfælder - nænsom boligstøttereform kan hjælpe3.9.2024 11:18:58 CEST | Pressemeddelelse
Enlige forsørgere har lille gevinst ved lavtlønsjob og høj marginalskat. Nænsom boligstøttereform kan reducere disse udfordringer, samtidig med at der sikres et rimeligt forsørgelsesgrundlag, viser ny CEPOS-analyse
CEPOS om regeringens nye finanslov: Visionen for Danmark er udeblevet30.8.2024 11:01:52 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS’ cheføkonom og eksperter har følgende kommentarer til regeringens nye finanslov for 2025
CEPOS: Radikales 2030-plan gør den offentlige sektor 40 milliarder kroner større19.8.2024 12:32:29 CEST | Pressemeddelelse
Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS, har følgende kommentarer til Radikales nye 2030-plan:
Kommunerne kan give eleverne en meget bedre folkeskole12.8.2024 10:05:17 CEST | Pressemeddelelse
En dyrere folkeskole er ikke nødvendigvis bedre til at løfte eleverne fagligt, viser ny analyse fra CEPOS
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum