Det Kongelige Teater

Kasper Holten iscenesætter moderne mesterværk

Del

Manfred Trojahns opera Orest, der har gået sin sejrsgang på flere af verdens største scener, kan nu for første gang opleves i Danmark - på Det Kongelige Teater.  

Udgangspunktet er kendt fra de store græske tragedier - et blodigt hævnorgie har fundet sted. Orest har dræbt sin mor og hendes elsker som hævn for mordet på hans far. Nu sidder Orest uhjælpeligt fast i sin skyld og er fanget i en situation, hvor vold avler vold.

Operaen Orest åbner med et skrig, der anslår den voldsomme historie om mennesker fastlåst i en uendelig spiral af hævn. Teaterchef Kasper Holten er tilbage i rollen som iscenesætter og fortolker Manfred Trojahns stærke, moderne opera fra 2011, og teatrets nytiltrådte chefdirigent, Marie Jacquot, giver liv til musikkens mange intense og dramatiske klange.

”De antikke, græske tragedier er ekstremt relevante for os moderne mennesker. De er som et spejl, vi kan holde op for os selv. Men i Orest er det et knust spejl - at være sammen med personerne i Trojahns Orest er som at være i en klaustrofobisk tilstand af traumer, der ikke vil forløses. Orest er dog først og fremmest en fortælling om, at det er muligt for os mennesker at bryde med de mønstre, vi er låst fast i og vælge en anden vej,” fortæller Kasper Holten.

Orest har musik og tekst af den tyske multikunstner Manfred Trojahn, der er en af vor tids største operakomponister. Nu er der for første gang mulighed for at opleve en af hans operaer i Danmark. Orest tager fat, hvor Richard Strauss’ Elektra, der blev opført på Det Kongelige Teater sidste år, slutter. Det gælder handlingen, der følger den antikke fortælling om Orests skæbne, efter at han slog sin mor ihjel. Det gælder også musikken, der på flere måder er en videreudvikling af Strauss’ ekspressionistiske tonesprog med et udtryk fra voldsomme orkesterklange til intime øjeblikke.

Den tyske heltebaryton Christoph Pohl er Orest, og han er flankeret af Den Kongelige Operas solister Elisabeth Jansson som Elektra og Gert Henning-Jensen som Menelaos.

Orest havde urpremiere i 2011 og var bestilt af Den hollandske Nationalopera. Siden er Orest blevet opført på flere af verdens førende operascener – og nu i København. Operaen er blevet hyldet for sit dramatiske udtryk og for sit budskab om menneskers mulighed for at bryde med sin arv. Orest blev kåret som årets uropførelse af det toneangivende, tyske operatidsskrift Opernwelt i 2012.

Orest opføres på tysk med danske overtekster.

Orest | Premiere | Gamle Scene | 19. september – 5. oktober 2024
Læs mere om Orest HER

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye