Energistyrelsen opdaterer forventningerne til gas- og olieproduktionen i de kommende år
Energistyrelsen offentliggør en ny ressourceopgørelse og prognose for olie- og gasproduktionen. Forventningerne til olieproduktionen er stort set uændret for de næste fem år, mens gasproduktionen er opskrevet med tre procent. Den forventede olie- og gasproduktion i 2024 er desuden reduceret på grund af en forsinket opstart af Tyra.
Hvert år offentliggør Energistyrelsen en prognose for olie- og gasproduktionen.
For 2024 forventer Energistyrelsen, at olieproduktionen bliver 4,2 millioner m3, svarende til ca. 73.000 tønder olie pr. dag. Dette er en nedskrivning på 20 procent af produktionen i forhold til forventningerne i 2023, hvilket skyldes en forsinket opstart af Tyra. Olieproduktionens forventede forløb er dog i gennemsnit uændret for perioden 2024 til 2028 i forhold til sidste års 5-års prognose.
Energistyrelsen forventer for 2024, at produktionen af salgsgas bliver 1,2 milliard Nm3, svarende til ca. 23.000 tønder olieækvivalenter pr. dag. Det er en nedskrivning på 55 procent i forhold til sidste års prognose og skyldes den forsinkede opstart af Tyra. Skønnet for gasproduktionen i perioden 2024-2028 er dog i gennemsnit opskrevet med 3 procent i forhold til sidste års 5-års prognose.
Produktion af olie topper i 2030, produktion af gas topper i 2025
Den langsigtede prognose består af både et forventet forløb, der indeholder kendte ressourcer, samt et muligt forløb, der desuden inkluderer et skøn for mulig produktion som følge af teknologisk udvikling og nye fund. Det forventede forløb består udelukkende af mulig produktion inden for eksisterende tilladelser.
I dette års langsigtede prognose topper det forventede forløb for olie med en årlig produktion på 6,0 millioner m3 i 2030 og falder derefter gradvist. Det forventede forløb for gas topper med en årlig produktion på ca. 3,2 milliarder Nm3 i 2025, hvorefter produktionen holder sig nogenlunde konstant frem til 2031, hvor produktionen forventes at blive 2,8 milliarder Nm3. Herefter vil gasproduktionen ligeledes falde gradvist. Det forventede forløb for olie er nedskrevet med godt tre procent, mens salgsgassen er nedskrevet med knap tre procent i forhold til sidste års prognose.
Ses udviklingen i et lidt længere perspektiv, er der fra 2020-prognosen og til 2024-prognosen sket en reduktion af de forventede olie- og gasmængder med 9 pct. i det forventede forløb og med 26 pct. i det mulige forløb (efter korrektion for den mellemliggende produktion).
Nedenfor ses grafer for olie- og gasprognoserne.
Energistyrelsens ressourceopgørelse
Samtidig med offentliggørelse af Energistyrelsens olie- og gasprognose offentliggøres også en ny ressourceopgørelse. Ressourceopgørelsen viser, hvor store olie- og gasmængder, der findes i den danske undergrund. Af tekniske og økonomiske årsager vil kun en andel af disse blive produceret. I ressourceopgørelsen vurderes sandsynligheden for produktion af ressourcerne ikke, og denne er dermed en opgørelse af de ikke-risikovejede ressourcer i undergrunden.
Ressourceopgørelsen viser, at der for perioden 2024 til 2050 samlet set opskrives med 1,0 mio. m3 for olie, mens de samlede gasressourcer nedjusteres med 0,1 mia. Nm3 i forhold til sidste års opgørelse (efter korrektion for produktionen i 2023). Reserver og betingede ressourcer udgjorde således pr. 1. januar 2024 samlet 137 mio. m3 olie og 76 mia. Nm3 salgsgas.
Se publikationen ”Ressourceopgørelse og prognose, august 2024” på Energistyrelsens hjemmeside.
Kontakter
Ture Falbe-HansenPressechef i Energistyrelsen
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkEnergistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Energistyrelsen udgiver eksempelsamling om opstilling af solceller i det åbne land10.1.2025 11:51:16 CET | Nyhed
Solcelleanlæg på marker spiller en vigtig rolle for Danmarks grønne omstilling, og planlægningen skal ske i samspil med natur og landskab med videre. Ny eksempelsamling præsenterer syv solcelleprojekter, som kommunerne kan lade sig inspirere af i deres planlægning.
Fem nye initiativer skal styrke eksport af dansk grøn energiteknologi9.1.2025 12:12:17 CET | Nyhed
Energistyrelsen har givet puljetilsagn om 5,9 millioner kr. i tilskud til fem projekter. Projekterne fremmer den danske energieksportindsats gennem udbygning af Danmarks myndighedssamarbejde på fremtidige vækstmarkeder via offentlig-private samarbejder. Puljen støtter bl.a. CO2- fangst i Sydkorea.
Energistyrelsen åbner for ansøgninger til efterforskning og CO2-lagring nær den danske kyst9.1.2025 10:01:52 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen åbner i dag for, at virksomheder kan ansøge om tilladelse til at efterforske undergrunden til lagring af CO2 i visse kystnære områder i Danmark. Samtidig inviterer Energistyrelsen potentielle ansøgere til informationsmøde den 15. januar 2025.
Ny rapport: Dansk biogas vurderes at kunne produceres med færre energiafgrøder8.1.2025 11:13:34 CET | Nyhed
Brugen af energiafgrøder som majs har haft stor betydning for produktionen af dansk biogas. I de senere år er reglerne strammet ved bl.a. at sænke grænsen for, hvor mange energiafgrøder der er tilladt i produktionen. Brugen af majs forbydes fra august 2025. I en ny rapport vurderes det, at den danske biogasbranche vil kunne tilpasse sig de strammere regler, uden at det medfører markante reduktioner i produktionen.
Første rapport om monitorering af affaldsforbrændingskapacitet8.1.2025 10:10:39 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør den første rapport efter monitorering af affaldsforbrændingskapaciteten i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum