Planerne for efterårets vaccinationsindsats er klar
Efterårets vaccinationsindsats mod influenza og covid-19 står for døren, og Sundhedsstyrelsen er klar med planen for, hvem der bliver tilbudt gratis vaccination, hvilke vacciner der gives, og hvornår tilbuddet starter og slutter.
Det gratis tilbud om vaccination gælder igen i år for dem, der er 65 år eller ældre. Vaccinationsperioden starter den 1. oktober og slutter den 20. december. I løbet af september måned vil alle, der er fyldt 65 år modtage en invitation til vaccination i Digital Post eller som et fysisk brev med information om, hvor og hvordan de kan blive vaccineret.
”Alder er den altoverskyggende risikofaktor for, om man bliver alvorligt syg. Det gælder både, hvis man bliver syg med covid-19 eller influenza. Derfor tilbyder vi begge vaccinationer til alle, der er fyldt 65 år,” fortæller Kirstine Moll Harboe, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.
Personer under 65 år med en kronisk sygdom eller særlige tilstande, der gør, at de er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af covid-19 eller influenza, er ligesom sidste år også omfattet af det gratis vaccinationsprogram. Det er for eksempel mennesker med svært nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdom eller en lungesygdom som KOL eller astma. Disse grupper modtager ikke en invitation til vaccination, men kan fra den 26. september bestille tid til vaccination på vacciner.dk.
Børn er ikke omfattet af vaccinationsprogrammet mod influenza
Til forskel fra de sidste tre år er børn i alderen 2-6 år ikke omfattet af vaccinationsprogrammet mod influenza.
”Vi indførte tilbuddet om influenzavaccination til raske børn for at forebygge influenzasygdom i børnefamilierne, beskytte sårbare familiemedlemmer og reducere influenzasmitte i samfundet. Effekten i form af begrænset smittespredning i samfundet kræver imidlertid, at tilslutningen når et vist niveau, og det lykkedes ikke i de år, hvor børnene var en del af programmet,” siger Kirstine Moll Harboe.
Raske børn er derfor ikke en del af programmet i år, men det vil fortsat vil være muligt for børn i særligt øget risiko for et alvorligt influenzaforløb, fx pga. kronisk sygdom, at blive vaccineret.
Vaccination i centre og hos Danske Lægers Vaccinations Service
De fem regioner etablerer igen i år regionale vaccinationscentre og for at understøtte et nært og tilgængeligt vaccinationstilbud til borgerne, har regionerne også indgået aftale med Danske Lægers Vaccinations Service. I den kommende sæson kan man derfor blive vaccineret på et regionalt vaccinationscenter eller hos Danske Lægers Vaccinations Service og ikke som sidste år på apotekerne. Man kan bestille tid på vacciner.dk. Her kan man også se adresserne på de nærmeste vaccinationssteder.
For plejehjemsbeboere vil der ligesom forrige år være et udkørende tilbud. Vaccination i eget hjem vil også blive tilbudt borgere i målgruppe for vaccination, der grundet enten fysiske eller psykiske udfordringer, ikke kan forlade egen bolig – ej heller med ledsagelse.
Efterårets vaccinationsindsats er planlagt i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, regionerne, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og andre myndigheder.
Disse vacciner indgår i programmet for sæsonvaccination
I år tilbydes en variantopdateret covid-19 vaccine, som er godkendt og anbefalet af det Europæiske Lægemiddelagentur EMA. Vaccinen er udviklet med henblik på bedre at kunne beskytte mod de virusvarianter, der forventes at være i omløb.
I år bliver borgere på 70 år eller ældre tilbudt en styrket influenzavaccine. Vaccinen indeholder et stof, der hjælper med at forstærke virkningen, så den har bedre effekt i forhold til at forebygge indlæggelser blandt de ældste. Personer mellem 65-69 år og øvrige målgrupper for influenzavaccination tilbydes ligesom sidste år en standard influenzavaccine.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkLinks
Om Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Nye krav skal hjælpe borgere med nedsat hørelse1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye nationale kvalitetskrav skal give bedre hjælp og færre unødvendige undersøgelser af mennesker, der har brug for høreapparat.
Brug mindst faktor 30, når du er i solen30.6.2025 14:30:45 CEST | Pressemeddelelse
Nu er det sommer, og det gør, at UV-indekset er ekstra højt. Derfor er det ekstra vigtigt at passe på sin hud og undgå at blive forbrændt ved at følge anbefalingen om at bruge mindst faktor 30 i solcremen.
Unge får støtte til at sige nej til stoffer på Roskilde Festival30.6.2025 09:04:30 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen kører denne sommer en ny kampagne mod opioider og andre stoffer. Kampagnen rulles ud på ni festivaler, heriblandt Roskilde Festival, som en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider.
Ny kampagne skal klæde forældre og andre voksne på til en snak om opioider10.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune lancerer i dag en ny kampagne. Den skal give forældre og andre voksne omkring unge konkret viden og gode råd til at tage den vigtige samtale med teenagere om opioider og andre stoffer. Kampagnen er en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider, der også indeholder en ny vidensbank med tal for brug af opioider og andre stoffer fra fx en ny spildevandsundersøgelse.
Positive fællesskaber skal få færre unge til at begynde på tobak og nikotin26.5.2025 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Stadig flere børn og unge bruger nikotinprodukter, som for eksempel nikotinposer, vapes, puff bars og cigaretter, enten hver dag eller en gang imellem. Derfor har Sundhedsstyrelsen nu udviklet undervisningsmateriale, der skal styrke positive fællesskaber uden tobak og nikotin. Det er målrettet til brug i 5.-7. klasse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum