Musik kan vise, hvilke områder af hjernen, der er påvirket af aldring
Forskere bruger værker af Johann Sebastian Bach, MEG- og MR-scanninger til at undersøge, hvordan hjernen kompenserer for aldersrelaterede ændringer.

Ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge – men nogle dele af de ældres hjerne skal arbejde hårdere. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Communications Biology.
Studiet er opsigtsvækkende, fordi det kombinerer klassisk musik og neurofysiologi i et forsøg på at kortlægge de ændringer, som sker i hjernen med alderen.
På Aarhus Universitetshospital har 76 forsøgspersoner gennemgået hjernescanninger, mens de lyttede til et klaverstykke af den tyske komponist og organist Johann Sebastian Bach, som de forinden havde hørt to gange.
Studiet viser, at når ældre mennesker lytter til musik, de har hørt før, er sensorisk relaterede områder af hjernen ekstra aktive, mens der er nedsat funktion i de regioner, som er ansvarlige for hukommelsen.
”Det tyder på, at de ældres hjerner arbejder hårdere for at kompensere for den reducerede respons fra de områder, der typisk er involveret i hukommelsesprocesser,” forklarer lektor Leonardo Bonetti, fra Center for Music in the Brain, der hører under Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. Han står bag studiet sammen med forskere fra University of Oxford.
“Studiet understreger, at ændringer i hjernens funktionalitet ikke nødvendigvis fører til sygdom eller funktionsnedsættelse. Aldring handler ikke kun om at have en hjerne, der bliver værre, men om at have en hjerne, der ændrer sig for at tilpasse sig udfordringer og kompensere for mekanismer, der bliver mindre effektive,” forklarer han.
Kan bruges i demensforskning
I løbet af scanningen blev deltagerne også præsenteret for ændrede versioner af de originale melodier.
Scanningerne viste, at når ældre mennesker lytter til variationer af musik, de ikke har hørt før, reagerer de centrale dele af hjernen, der er involveret i hukommelsesprocesser, mindre end hos unge mennesker. Aktiviteten i de sensorisk relaterede regioner er uændret.
”Den ældre gruppe har simpelthen ikke de samme reaktioner i hjernen, når de hører nye variationer af musikken, som den yngre gruppe. Måske kan det være med til at forklare den mekanisme, som gør, at ældre mennesker kan have det svært med forandringer generelt,” siger Leonardo Bonetti.
Han håber, at studiet kan være med til at forbedre forståelsen af, hvordan hukommelsen fungerer, og at det på længere sigt kan påvirke den måde, vi screener ældre mennesker, der er i risiko for at udvikle demens.
”Nu skal vi i gang med at udvide studiet, så det omfatter mennesker, der er ramt af mild demens. Håbet er, at vi kan opdage biomarkører og bruge data til at forudsige, hvordan ændringer i hjernens funktionalitet forudsiger sandsynligheden for, at man udvikler demens,” siger forskeren.
Bach er velegnet til hukommelsesstudier
Studiet har brugt musiksekvenser inspireret af Johann Sebastian Bachs kompositioner, og det er ikke et tilfælde, siger Leonardo Bonetti.
Johann Sebastian Bachs musik er nemlig meget let at huske, fordi han bruger en kombination af stærke harmonier og en klar hierarkisk struktur, som bliver gentaget mange gange i netop Prelude in C Minor fra Das Wohl Temperirte Clavir, som forskerne har konstrueret en simpel udgave af.
”Deltagerne hørte stykket to gange, og så huskede de det. Musik er på mange måder bedre end fx tal eller tekst i hukommelsesforskning, fordi du husker det intuitivt, og det giver os mulighed for at opdage, hvordan hjernen behandler information over tid. Derfor er musik et fantastisk værktøj til at forstå, hvordan hjernen ændrer sin funktion for at støtte hukommelsen, når vi bliver ældre,” forklarer Leonardo Bonetti.
Bag om forskningsresultatet
- Studiet sammenligner 37 unge (18-25 år) med 39 ældre (> 60 år), som er blevet undersøgt på Aarhus Universitetshospital. Studiet anvender magnetoencefalografi (MEG) og MR-scanning.
- Samarbejdspartnere er Centre for Eudaimonia and Human Flourishing, Department of Psychiatry, University of Oxford.
- Ekstern finansiering: Danmarks Grundforskningsfond, Lundbeckfonden, Carlsbergfondet, Society for Education and Music Psychology og Nordic Mensa Fund.
- Læs mere i den videnskabelige artikel: https://www.nature.com/articles/s42003-024-06587-7
Kontakter
Lektor Leonardo Bonetti
Aarhus Universitet, institut for Klinisk Medicin og Center for Music In the Brain
Mail: leonardo.bonetti@clin.au.dk
Billeder

Links
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum