Ny kampagne: Har du pengesedler, der bliver ugyldige?
Nationalbanken starter i dag en informationskampagne i Danmark og Grønland for at få alle borgere til at tjekke, om de har sedler, der bliver ugyldige efter 31. maj 2025.
Kampagnen er en opfølgning på Nationalbankens udmelding i november om, at der kommer nye pengesedler i 2028-2029, og at 1000-kronesedlen og ældre seddelserier bliver ugyldige efter 31. maj 2025.
”Vi laver kampagnen og sender breve til alle borgere for at sikre, at borgerne bliver grundigt oplyst om, hvilke pengesedler der bliver ugyldige efter 31. maj næste år, og hvad de skal gøre, hvis de har nogle af disse pengesedler. Vi lancerer kampagnen allerede nu for at sikre, at der er god tid til at bruge eller indsætte sedlerne, og vi har tilrettelagt en kampagne, som kommer bredt ud,” siger Camilla Penn, chef for Sekretariat og Kommunikation i Nationalbanken.
”Borgerne har været gode til at aflevere 1000-kronesedler i banken eller bruge dem til at betale med, men vi har ikke fået mange sedler fra de ældre seddelserier ind. Derfor har vi i kampagnen valgt at sætte særligt fokus på de ældre seddelserier. Vi ved godt, at nogle sedler er gået tabt, og at andre bliver gemt som samleobjekter, men det er vigtigt for os, at folk ved, at sedlerne bliver ugyldige,” fortsætter hun.
Brev bakkes op af bred kampagne
Det bærende element i den landsdækkende kampagne er et informationsbrev, som alle danskere over 15 år modtager i løbet af september – enten via Digital Post eller i den fysiske postkasse, hvis man er fritaget for Digital Post.
Brevet udsendes i etaper i løbet af september, mens kampagnen kører på plakater i bybilledet samt i annoncer i trykte og online medier og på sociale medier.
"Vi forsøger at komme bredt ud, så flest muligt støder på kampagnen og bliver mindet om budskabet i brevet. Vi håber, at det samlet set giver især indleveringen af de gamle sedler et nøk op, og at kendskabet til, at en række sedler bliver ugyldige, bliver højt," siger Camilla Penn.
Det er Nationalbankens opgave at sørge for sikre og effektive betalinger. De ældre sedler gøres blandt andet ugyldige, fordi færre genkender sedlerne, og er svære at bruge i praksis. 1000-kronesedlerne udfases, fordi danskernes betalingsvaner har ændret sig, så der ikke længere er brug for 1000-kronesedlen til betalinger.
Siden beslutningen blev offentliggjort i november sidste år, er der indløbet 15,4 mia. kr. af de 21 mia. kr. i 1000-kronesedler, der var i cirkulation. Af de ældre seddelserier er der indleveret 0,5 mia. kr. af de 3,4 mia. kr., som var i omløb i november 2023.
Dermed er næsten tre ud af fire 1000-kronesedler blevet brugt til at betale med eller er indleveret i banken, mens det gælder 15 pct. af de udestående sedler fra serierne fra 1944, 1952, 1972 og 1997.
Læs mere på Nationalbankens hjemmeside, hvor du også kan se billeder af, hvilke sedler der bliver ugyldige.
Nøgleord
Kontakter
Pressehenvendelser kan rettes til Peter Levring på mobil 26201809 eller PNBL@nationalbanken.dk
Billeder
Links
Om Nationalbanken
Nationalbanken er Danmarks centralbank. Vores tre overordnede formål er at sørge for stabile priser, sikre og effektive betalinger samt stabilitet i det finansielle system. Igennem de tre arbejdsområder bidrager vi til at sikre Danmark en robust økonomi.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Nationalbank
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Nationalbank
Nye pengesedler: Havet og store bedrifter6.9.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark og Grønland får nye pengesedler fra 2028, men allerede nu kan Nationalbanken fortælle, hvilke store bedrifter der skal pryde den ene side af de nye 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler, og hvilket tema der vil gå igen på de nye sedlers bagsider.
Ulrik Nødgaard udpeget til ny nationalbankdirektør18.6.2024 15:45:39 CEST | Pressemeddelelse
Repræsentantskabet for Nationalbanken har valgt Ulrik Nødgaard til ny nationalbankdirektør og medlem af Nationalbankens direktion. Ulrik er 54 år og kommer fra en stilling som direktør for Finans Danmark.
Nu kan alle borgere komme med input til de kommende pengesedler13.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu kan alle borgere give deres mening til kende om, hvad der skal på de pengesedler, der skal på gaden i 2028 og 2029. Fra i dag mandag og tre uger frem kan alle klikke sig ind og vurdere de temaer, personer og bedrifter, som Nationalbanken har foreslået på baggrund af input fra kulturinstitutioner og et panel af eksterne eksperter.
Nationalbanken indgår aftaler om brug af eurosystemets betalingssystem21.3.2024 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
I dag, torsdag den 21. marts 2024, underskrev nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen og formand for Den Europæiske Centralbank Christine Lagarde de formelle tiltrædelsesaftaler for danske kroners tilslutning til Den Europæiske Centralbanks system for likviditetsstyring og betalinger, T2, og systemet for straksbetalinger, TIPS.
Inflationen er på rette kurs, men der er fortsat et vist inflationspres20.3.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Inflationen er faldet kraftigt det seneste halvandet år, bl.a. på grund af store prisfald på energi. Men lønstigningerne er de højeste, vi har set i mange år, og det er fortsat med til at presse priserne op.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum