DI Fyn

Odense fortsætter opturen i DI’s erhvervs-undersøgelse

Del

Med en plads som nummer 61 i DI’s undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed opnår Odense Kommune i år det bedste resultat i 12 år.  Og sammenligner man med de andre storbykommuner, er Odense meget tæt på at blive den bedste.

Kun fire pladser skiller Odense fra Aalborg, der igen i år er den bedst placerede storbykommune, mens Aarhus og København halter bagefter. Et resultat, som glæder DI Fyns bestyrelsesleder Poul Strandmark.

- Vi ved, hvor svært det er for de helt store kommuner at opnå topplaceringer i DI’s LE undersøgelse. Men Odense har haft gang i det store seje træk siden 2021, hvor det er gået støt og roligt den rigtige vej. Og i år er der fremgang i fem ud af ti kategorier i undersøgelsen. Den største stigning ser vi i virksomhedernes vurdering af kommunens helt overordnede erhvervsvenlighed. Flere synes altså, at kommunen generelt gør det godt, hvilket er meget positivt, siger DI Fyns bestyrelsesleder.

Men går man mere ned i detaljerne, er der også tilbagegang især inden for kategorien infrastruktur og transport, hvor Odense er faldet – fra en placering som nummer 25 ud af 92 kommuner sidste år til en 45. plads i år. Virksomhederne er mindre tilfredse med både de kommunale veje og med muligheden for at medarbejderne kan benytte kollektiv transport til og fra arbejde.

- Det  skyldes efter alt at dømme den megen polemik, der har været omkring Odenses mobilitetsplan og busruterne uden for midtbyen. For både virksomheder og medarbejdere er gode transportforbindelser utrolig vigtige, uanset om det er med bil, lastbil, bus, letbane eller tog. Derfor er der brug for en bred politisk aftale, der tilgodeser både bilister og brugere af offentlig trafik på en lempelig måde, siger Poul Strandmark.

Virksomhederne i undersøgelsen peger da også på infrastruktur og transport som det område, Odense Kommunes politikere bør prioritere allerhøjest.

Kategorien arbejdskraft følger lige efter. Det trækker blandt andet ned, at Odense Kommune har mange borgere uden for arbejdsmarkedet og en betydelig andel på førtidspension. Men heldigvis er der lyspunkter også her. Tilfredsheden med jobcentret er væsentlig bedre end sidste år, og Odenses indsats for at tiltrække og sikre kvalificerede medarbejdere ligger også i den bedre halvdel.

I den kedelige ende ligger de to vigtige områder sagsbehandling og uddannelse, som er de dårligst placerede i år.

- Virksomhederne venter næsten 100 dage i gennemsnit på at få behandlet en byggesag. Det er alt for længe og kan i værste fald betyde, at de må sige nej til ordrer, hvis ikke de kan få bygget til eller bygge nyt, og for håndværkere og byggevirksomheder kan det gøre ekstra ondt. Her bør Odense Kommune oppe sig og sørge for en mere effektiv sagsbehandling, siger DI Fyns bestyrelsesleder Poul Strandmark. 

- Det samme gælder søgningen til erhvervsuddannelserne efter 9. og 10. klasse. Med den fart, der er på erhvervslivet i Odense, ved vi, at der bliver hårdt brug for kvalificerede faglærte de næste mange år. Vores virksomheder står klar til et øget samarbejde med skolerne, men det kræver en større kommunal indsats for bl.a. obligatorisk erhvervspraktik og en målrettet indsats allerede fra 4.-5. klasse for at øge elevernes viden om og motivation til at søge en erhvervsuddannelser.

 FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2024

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2024, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 15. år i træk DI foretager en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7.479 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 91 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De syv kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør, Vallensbæk og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kontakt: 

Presserådgiver Bo Hjuler, DI, boh@di.dk  2328 4912. Seniorchefkonsulent Helen Jensen, DI, hje@di.dk 2124 4701

Følg pressemeddelelser fra DI Fyn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Fyn

Erhvervslivet: Sagsbehandlingen er i top i Svendborg4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

21 dage tager det i gennemsnit at få behandlet en byggesag på kommunekontoret i Svendborg, det er så effektivt, at kommunen nu slår sin rekord fra sidste år. I DI’s Lokalt Erhvervsvenlighedsundersøgelse 2024 bliver Svendborg den 5. bedste kommune i landet, når det gælder sagsbehandling, der ud over byggeri også dækker miljø- og sygedagpengesager. - Det er flot, at Svendborg kan bibeholde den gode service. På det område er Svendborg en foregangskommune, som andre fynske kommuner godt kan lære noget af. En hurtig og effektiv sagsbehandling betyder, at virksomhederne hurtigt kan realisere planer om at bygge til og bygge om. Og at de kan slå til, når der kommer ordrer, og der er brug for det, og på den måde sikre både vækst og arbejdspladser, siger DI Fyns bestyrelsesleder Poul Strandmark. Svendborgs samlede placering i årets undersøgelse minder dog mest om den jævne danske sommer - med en placering lidt over middel som nummer 40 ud af 91 kommuner, et fald på fire pladser i forhold til sid

Nyborg falder tilbage i DI’s undersøgelse af erhvervsvenligheden4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Efter en pæn fremgang i DI’s Lokal Erhvervsvenlighedsundersøgelse sidste år, ryger Nyborg Kommune i år 23 pladser ned ad ranglisten til en placering som nummer 69 ud af 91 kommuner. Virksomhederne er blandt andet mindre tilfredse med den dialog, de har med både politikere og embedsfolk – og med den information, de får fra kommunen. En ærgerlig udvikling, mener DI Fyns bestyrelsesleder Poul Strandmark. - At kunne tale fortroligt sammen og lytte til hinanden er jo ofte forudsætningen for at forbedre forholdene. Vi ved eksempelvis, at mange håndværksvirksomheder har en god dialog med Nyborg Kommune. Den model, man bruger her, kunne måske udbredes til andre virksomheder. Det vil vi i hvert fald meget gerne drøfte, når vi mødes næste gang, siger Poul Strandmark. Til gengæld går det den rigtige vej med at lægge opgaver ud i fri konkurrence, så virksomhederne også kan byde på dem. Her er der tale om en flot fremgang til en placering næsten midt i feltet, og virksomhederne kvitterer med en lan

Nordfyns Kommune er fynsmester i erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

For femte år i træk bliver Nordfyns Kommune også i år kåret som Fyns bedste erhvervskommune i DI’s årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Med en flot 7. plads ud af 91 kommuner i undersøgelsen bibeholder Nordfyns dermed sin plads i top-ti på landsplan. Sidste år lå kommunen nummer fem. - Det er en flot præstation, som vi er utrolig glade for i DI Fyn. Rigtig mange kommuner gør en stor indsats for at forbedre sig år for år, det har gjort det sværere at nå til tops og blive der. Men igen i år er Nordfyns den eneste ikke-jyske kommune, der blander sig med Danmarks 10 bedste erhvervskommuner. Og vi kan se, at det ikke mindst er den gode information og dialog mellem politikere, embedsmænd og lokale virksomheder, der trækker placeringen op, siger DI Fyns bestyrelsesleder Poul Strandmark. Virksomhederne i undersøgelsen bliver blandt andet spurgt, hvordan de vurderer kommunens helt overordnede erhvervsvenlighed. Det gør de så positivt, at Nordfyns i den kategori bliver Danmarks

Kerteminde går frem i DI-undersøgelse om erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Kerteminde Kommune spurter opad i DI’s årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Efter flere års bundplaceringer er Kerteminde nu tilbage på niveauet for 2019 med en placering som nummer 76 ud af 91 kommuner. Og der er fremgang i stort set alle kategorier. Det er ikke mindst dialogen mellem erhvervslivet og kommunens politikere, der er blevet væsentlig bedre end i sidste års undersøgelse. Her ligger Kerteminde nu midt i feltet, og virksomhedernes vurdering af kommunens helt overordnede erhvervsvenlighed har også fået et pænt hug opad. - Vi ved af erfaring, at det er utrolig svært at gå frem, når man befinder sig nederst på rangstigen. Der er derfor tale om en meget flot præstation af både politikere, forvaltning og Erhvervs- og Turismeforeningen og ET-Kerteminde, som DI Fyn også har haft et tæt samarbejde med. Fremgangen er et tydeligt bevis på, at det nytter at yde en målrettet indsats – og det er tydeligt at se, at virksomhederne har lagt mærke til den, siger DI Fyns best

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye