Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Grøn omstilling på tværs af verden: Nyt liv pustes i internationalt energisamarbejde

Del

Finanslovsforslaget for 2025 er landet. I det finder man blandt andet nye midler til arbejdet med at fremme eksporten af danske, grønne energiløsninger til resten af verden ved at dele ud af danske erfaringer med grøn omstilling.

Resten af verden skal med på den grønne omstilling, hvis de internationale klimamål skal nås. Derfor har Danmark med eksportordningen siden 2017 arbejdet for at sænke CO2-udledninger fra energisektoren i flere forskellige lande – og med nye midler i årets finanslovsforslag kan arbejdet forlænges i en årrække frem og videreudvikles.

Med udgangspunkt i ordningen har Danmark opbygget samarbejder med 11 OECD-lande, der tilsammen står for næsten en fjerdedel af de globale CO2-udledninger.

Det er i de samarbejder, at Danmark rådgiver lande som Tyskland, USA og Storbritannien om bl.a. havvind, fjernvarme og energieffektivitet, hvilket hjælper den grønne omstilling af energisystemerne på vej og styrker eksporten af danske energiløsninger.

De grønne løsninger, som Danmark eksporterede til resten af verden i 2023, har et potentiale på mere end 100 mio. ton CO2-reduktioner og bidrager til danske økonomi med afsætning på 64 milliarder kroner.

Vi sidder på en masse gode erfaringer med grøn energi, og danske virksomheder er verdensmestre i grønne løsninger – det skal vi selvfølgelig dele med resten af verden. I det arbejde ligger et stort potentiale for både CO2-reduktioner og forretningsmuligheder. Derfor udvikler vi nu eksportordningen, så vi sikrer Danmarks relevans på det internationale, grønne marked i de næste mange år,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

I USA bidrager danske eksperter til at fremme udbygningen af havvind ved at dele danske erfaringer om effektive rammevilkår med både den føderale regering og en række amerikanske delstater. Med inspiration fra danske havvindsudbud og den danske industri bidrager Danmark bl.a. til at forbedre rammevilkårene for en hurtigere udbygning af havvind i USA.

”Vi står i en geopolitisk virkelighed med krig i Europa. Verden er blevet mere regionaliseret, og energipolitik er blevet sikkerhedspolitik. Behovet for at understøtte en hurtigere energiomstilling over hele verden er kun blevet endnu mere aktuelt. Eksportordningen skaber en platform for at bygge partnerskaber internationalt, for at udvikle markeder og for at stærke grønne danske energiløsninger kan understøtte udviklingen på vigtige globale markeder. Til gavn for både dansk eksport og den grønne omstilling,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

De mange internationale samarbejder, som tilsammen udgør eksportordningen, implementeres i tæt koordination mellem Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Energistyrelsen og Udenrigsministeriet.

Ud over eksportordningen er der blandt andet tildelt midler til arbejdet med at vedligeholde og opdatere grønlandske søkort indtil 2041 og Samsø Energiakademi, så de kan fortsætte arbejdet med at demonstrere løsninger for en fossiluafhængigt samfund på vedvarende energi.    

Fakta

  • De 11 lande, som Danmark samarbejder med i dag, er USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Sydkorea, Polen, Frankrig, Litauen, Estland, Letland og Nederlandene.
  • De nye midler i finanslovsforslaget skal gå til arbejdet med at videreudvikle eksportordningen fra 2025 til 2028.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne24.10.2024 15:05:52 CEST | Pressemeddelelse

Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye