Kræftens Bekæmpelse

Syv ud af ti unge overholder aftaler om alkohol med deres forældre

Del

Selvom det kan være svært for forældre at håndtere deres teenageres alkoholvaner, er det en god idé at blande sig som forældre. Undersøgelse bekræfter, at aftaler om alkohol virker

Far og søn taler sammen
Dialog og aftaler med ens teenagebørn om alkohol kan mindske forbruget. Foto: Unsplash

Den sidste måned er tusindvis af unge startet på en ungdomsuddannelse. For rigtig mange af dem vil alkoholforbruget stige ved studiestart. Mange forældre kan i den forbindelse være bekymrede for, hvor meget deres teenager drikker, når de tager til fest og være usikre på, hvor meget de kan blande sig i deres teenagers alkoholvaner – særligt, når de netop begynder på en ungdomsuddannelse.

Men forældrene kan ånde lettet op. Ny undersøgelse bekræfter, at aftaler om, hvor meget de unge må drikke, og hvornår de skal være hjemme, virker.

De fleste hjemmeboende 15-20-årige, der har aftaler med deres forældre om alkohol, overholder nemlig aftalerne. Næsten syv ud af ti unge overholder enten altid eller for det meste aftalerne. Kun tre pct. overholder aldrig aftalerne.

- Det er jo virkelig positivt, at forældre faktisk har mulighed for at have indflydelse på deres teenagers alkoholforbrug. Det kræver vedholdende god dialog og konkrete aftaler, som begge parter har det godt med. Så overholder de fleste unge faktisk aftalerne, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats Fuld af liv.

At aftaler om alkohol virker, er godt nyt for mange forældre. Særligt dem, der har børn, der netop er startet på en ungdomsuddannelse. For en anden ny undersøgelse fra Fuld af liv viser nemlig, at hver fjerde forælder til unge i alderen 15-17 år synes, det er udfordrende at håndtere deres barns alkoholvaner. Og næsten 4 ud af 10 forældre har oplevet, at det blev sværere at blande sig i deres barns alkoholvaner, da det startede på en ungdomsuddannelse.

______________________________________________________________________________________

Hvad kan du gøre som forældre?

Det kan være svært for forældre at bevare dialogen om alkohol, når ens børn pludselig bliver teenagere, der tager til fester og måske drikker alkohol. Hvordan skal man tage emnet op? Og lytter ens barn overhovedet?

Det er nogle helt naturlige spørgsmål at stille sig selv. Men heldigvis er der hjælp at hente. På www.alkoholdning.dk kan forældre hente inspiration til både at tage stilling, tale sammen og laver aftaler med deres teenager om alkohol. Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsat ’Fuld af liv’, der står bag.

Kræftens Bekæmpelse har også udgivet en podcastserie, der kan gøre forældre og andre interesserede klogere på forældrenes rolle i forhold til alkohol, hvad der sker i en ung teenage-hjerne, og hvordan man taler med sin teenager om alkohol.

Alle tre episoder kan findes her 

______________________________________________________________________________________

Om tallene 
Resultaterne i artiklen stammer fra to forskellige undersøgelser.

I den ene har 15-20-årige hjemmeboende bl.a. svaret på spørgsmål om, hvorvidt de overholder de aftaler om alkohol, som de har med deres forældre. Data blev indsamlet af Norstat.
Læs mere i rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2023”.

Den anden undersøgelse bygger på besvarelser fra 900 forældre til børn i alderen 15-17 år. Data blev indsamlet af Epinion i samarbejde med Norstat.
Læs mere i notatet ”Forældres oplevelser med at håndtere deres børns alkoholvaner”.

Kontakter

Presse:
Caroline Juul Mørck
juul@cancer.dk
+452671 2077

Om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.

Besøg os på Cancer.dk.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye