Syv ud af ti unge overholder aftaler om alkohol med deres forældre
Selvom det kan være svært for forældre at håndtere deres teenageres alkoholvaner, er det en god idé at blande sig som forældre. Undersøgelse bekræfter, at aftaler om alkohol virker
Den sidste måned er tusindvis af unge startet på en ungdomsuddannelse. For rigtig mange af dem vil alkoholforbruget stige ved studiestart. Mange forældre kan i den forbindelse være bekymrede for, hvor meget deres teenager drikker, når de tager til fest og være usikre på, hvor meget de kan blande sig i deres teenagers alkoholvaner – særligt, når de netop begynder på en ungdomsuddannelse.
Men forældrene kan ånde lettet op. Ny undersøgelse bekræfter, at aftaler om, hvor meget de unge må drikke, og hvornår de skal være hjemme, virker.
De fleste hjemmeboende 15-20-årige, der har aftaler med deres forældre om alkohol, overholder nemlig aftalerne. Næsten syv ud af ti unge overholder enten altid eller for det meste aftalerne. Kun tre pct. overholder aldrig aftalerne.
- Det er jo virkelig positivt, at forældre faktisk har mulighed for at have indflydelse på deres teenagers alkoholforbrug. Det kræver vedholdende god dialog og konkrete aftaler, som begge parter har det godt med. Så overholder de fleste unge faktisk aftalerne, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats Fuld af liv.
At aftaler om alkohol virker, er godt nyt for mange forældre. Særligt dem, der har børn, der netop er startet på en ungdomsuddannelse. For en anden ny undersøgelse fra Fuld af liv viser nemlig, at hver fjerde forælder til unge i alderen 15-17 år synes, det er udfordrende at håndtere deres barns alkoholvaner. Og næsten 4 ud af 10 forældre har oplevet, at det blev sværere at blande sig i deres barns alkoholvaner, da det startede på en ungdomsuddannelse.
______________________________________________________________________________________
Hvad kan du gøre som forældre?
Det kan være svært for forældre at bevare dialogen om alkohol, når ens børn pludselig bliver teenagere, der tager til fester og måske drikker alkohol. Hvordan skal man tage emnet op? Og lytter ens barn overhovedet?
Det er nogle helt naturlige spørgsmål at stille sig selv. Men heldigvis er der hjælp at hente. På www.alkoholdning.dk kan forældre hente inspiration til både at tage stilling, tale sammen og laver aftaler med deres teenager om alkohol. Det er Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsat ’Fuld af liv’, der står bag.
Kræftens Bekæmpelse har også udgivet en podcastserie, der kan gøre forældre og andre interesserede klogere på forældrenes rolle i forhold til alkohol, hvad der sker i en ung teenage-hjerne, og hvordan man taler med sin teenager om alkohol.
Alle tre episoder kan findes her
______________________________________________________________________________________
Om tallene
Resultaterne i artiklen stammer fra to forskellige undersøgelser.
I den ene har 15-20-årige hjemmeboende bl.a. svaret på spørgsmål om, hvorvidt de overholder de aftaler om alkohol, som de har med deres forældre. Data blev indsamlet af Norstat.
Læs mere i rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2023”.
Den anden undersøgelse bygger på besvarelser fra 900 forældre til børn i alderen 15-17 år. Data blev indsamlet af Epinion i samarbejde med Norstat.
Læs mere i notatet ”Forældres oplevelser med at håndtere deres børns alkoholvaner”.
Kontakter
Presse:
Caroline Juul Mørck
juul@cancer.dk
+452671 2077
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Ny forskning: Hormonprævention forbundet med lille øget risiko for børneleukæmi14.1.2025 11:02:57 CET | Pressemeddelelse
Stort skandinavisk studie finder sammenhæng mellem hormonprævention og børneleukæmi, men risikoen for den enkelte er lille.
Kræftens Bekæmpelse og Tønder Kommune sammen om hjælp til kræftramte16.12.2024 13:08:46 CET | Pressemeddelelse
I 2025 kan kræftpatienter og pårørende som noget nyt få gratis rådgivningssamtaler i Tønder.
Syv projekter får millionstøtte til nytænkende forebyggelse10.12.2024 10:29:51 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse har netop uddelt midler fra den første pulje i Prevention Lab. Læs om de syv projekter, der alle vil knække koden til forebyggelse af kræft.
Næsten hver tiende er under 14 år ved første solarietur3.12.2024 09:08:11 CET | Pressemeddelelse
Størstedelen af solariebrugere er under 18 år første gang, de går i solarium. Alarmerende, mener Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum