Geodatastyrelsen

Geodatastyrelsen udgiver en forbedret dybdemodel

Del

Danmarks Dybdemodel (DDM) version 2.0 er netop blevet udgivet med forbedret datadækning og helt nye datakilder.

Skærmbillede af den opdaterede dybdemodel.
Skærmbillede af den opdaterede dybdemodel. Geodatastyrelsen

To år efter den første udgivelse af Danmarks Dybdemodel (DDM) i 50 meters opløsning, er Geodatastyrelsen nu klar med en opdateret udgave.

Dybdemodellen er stadig i en opløsning på 50 meter, men der er integreret data fra helt nye datakilder i den nye version. Det betyder, at nogle af dybdedataene nu også stammer fra satellitter og flybåren laser (såkaldt ”Lidar”) – her er det særligt de lavvandede områder nær kysterne, der er blevet opmålt med disse teknologier. Derudover er der en mængde data indsamlet med Crowdsourced Bathymetry, som har bidraget til en bedre datadækning også på dybere vande. Her udnyttes, at data bliver samlet ind fra skibe, der allerede opererer på havene.

Mange forbedringer i ny model
Igennem det europæiske samarbejde EMODnet Bathymetry er det lykkedes at lave en meget bedre overgang ved de nationale marine grænser, således at dækningen i udkanten af Danmarks eksklusive økonomiske zone (EEZ) i den nye model fremstår meget tydeligere med bedre dækning.

Derudover er mængden af interpoleret data i den nye version faldet med ca. 5%. Det vil sige, at områderne, hvor dybderne førhen var bestemt ud fra kvalificerede gæt, nu er reduceret med fem procent og erstattet af mere præcise målinger.

Det er ikke kun mængden af data der er øget, det er nu også samlet i én samlet vertikal reference, et såkaldt datum. Sagt på en anden måde, dybderne er nu mere harmoniseret uden store spring mellem dataset.

Hvad skal den bruges til?
Som med den tidligere model, må denne ikke anvendes til navigation, men hvorfor skal vi så have en 50-meter model?

Udover at være et potentielt nyttigt værktøj til planlægning af arbejde på havet – eksempelvis anlæg af vindmølleparker, broer og tunneller, er den et vigtigt redskab, når der eksempelvis skal laves stormflods-, bølge- og klimamodeller.

Udover du selv kan gå på opdagelse under havoverfladen i Danmark, kan den også bruges af en bred skare af interessenter, lige fra studerende til forskere, myndigheder og private firmaer, som har brug for et overblik over havområder og dybder.

Find dybdemodellen på vores hjemmeside
Du kan kvit og frit få adgang til dybdemodellen på Geodatastyrelsens hjemmeside og på Dataforsyningen. Enten som en GeoTiff til download, eller som en online webservice, hvor du også kan aktivere et skyggekort.

Udover dybdemodellen er der yderligere to lag, der giver information om datakilderne. Blandt andet kan du se, hvornår datasættet stammer fra, som også kan give en indikation af datakvaliteten.

Da dybderne i modellen er middeldybder (altså en gennemsnitlig dybde), er modellen på ingen måder egnet til navigation. Her henviser Geodatastyrelsen til de officielle søkort og marine produkter.

Kontakter

Links

Om Geodatastyrelsen

Vi sikrer let tilgængelig og troværdig stedbestemt information om havet og fast ejendom.

Følg pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye