Social-, Bolig og Ældreministeriet

11 millioner kroner til udbredelse af livshistorieteknologi til mennesker med demens

Del

At kende til en persons livshistorie og bruge den aktivt er vigtigt, når man arbejder med omsorg for personer med demens. Der er netop udmøntet en pulje til projekter, der udbreder borgernes livshistorier via digitale løsninger og velfærdsteknologi.

I alt 15 projekter fordelt over hele landet har modtaget støtte til udbredelse af livshistorieteknologi  til mennesker med demens.
I alt 15 projekter fordelt over hele landet har modtaget støtte til udbredelse af livshistorieteknologi til mennesker med demens. Arkivfoto

Når de ansatte på Pensionistcentret Bakkebo i Holstebro Kommune fremover går på arbejde og skal sørge for, at deres beboere med demens trives og har det godt, bliver det med en ny livshistorie-app i lommen.

I appen vil de ansatte nemt kunne finde beboernes helt egne livshistorier, deres interesser, familiehistorik - ja, sågar billeder og videoer, som de pårørende og evt. den enkelte borger med demens selv har lagt ind.

App-projektet, som Holstebro Kommune har døbt ”Sammen om erindringer”, har fået knap 1,8 mio. kr. og er ét ud af 15 projekter, som Social- og Boligstyrelsen, gennem midler afsat i SSA-aftalen 2022-2025, har tildelt til udbredelse af livshistorieteknologi til mennesker med demens og deres pårørende.

Ældreminister Mette Kierkgaard siger:

Mennesker med demens har ofte svært ved at huske, hvad de foretog sig for en uge siden. Men det betyder ikke, at de ikke kan huske langt tilbage. Det kan bidrage med stor livskvalitet at hjælpe mennesker med demens med erindringen om deres egne livshistorier. Det er til gavn for både ansatte, pårørende og borgeren selv i det daglige. Samtidig hjælper velfærdsteknologier plejepersonalet til at forstå den ældres adfærd og handlinger, så plejen og omsorgen kan målrettes den enkelte ældre. På den måde kan puljen hjælpe til, at vi får skabt et ældreliv med plads til forskellighed - og ikke mindst livsglæde.

De støttede projekter skal udbrede digitale løsninger og velfærdsteknologi, der kan vække den dementramtes erindringer om det levede liv og den enkeltes identitet og livshistorie. Desuden har teknologierne til formål at øge dialogen om borgernes ønsker til dagligdagen gennem en styrkelse af anvendelsen af livshistorier i plejehjemsmedarbejdernes daglige arbejde med pleje, omsorg og tilrettelæggelse af meningsfulde aktiviteter for den enkelte.

I Holstebro Kommune går man i gang med udviklingen af appen i slutningen af året, og efter planen skal den udvikles i tæt samarbejde med de ansatte og pårørende. Forhåbningen er, at app’en kan udbredes til andre plejecentre i kommunen på sigt.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Byråd Jens Kristian Hedegaard siger:

Vi er utroligt stolte af at kunne lancere dette projekt, som sætter fokus på en mere værdig og personcentreret omsorg for vores borgere med demens. Ved at digitalisere livshistorierne gør vi det ikke kun lettere for vores personale at forstå og støtte borgerne bedre, men vi skaber også en stærkere forbindelse mellem borgeren, deres pårørende og plejepersonalet. Det er vores håb, at denne indsats vil føre til en mærkbar forbedring i borgernes livskvalitet.

Projektperioden løber fra 1. september 2024 til 31. december 2025.

Projektmodtagere:

Ansøger

Projekttitel

Tilskudsbeløb

S/I Danske Diakonhjem Driftsoverenskomster

Dit liv i billeder – livshistorier i virtuel form for mennesker, der lever med demens

210.906 kroner

Allerød Kommune

Udbredelse af livshistorieteknologi til mennesker med demens og deres pårørende

534.158 kroner

Skanderborg Kommune

Liv i Historien

934.290 kroner

Rødovre Kommune

Livshistorieteknologi til mennesker med demens og deres pårørende

969.290 kroner

Fredericia Kommune

Livshistorier fortalt gennem billeder, videoer og musik: Identiteter bevares og erindringer styrkes

475.416 kroner

Københavns Kommune

Fortællinger om livet – udbredelse af livshistorieteknologi

921.435 kroner

Aarhus Kommune

Den personcentrerede omsorg og livshistorie ved brug af digitale tavler

1.197.201 kroner

Tønder Kommune

Livshistorier med MemoryCube og Demenskalender

366.705 kroner

Randers Kommune

Genveje til fælles minder og samvær

672.460 kroner

Horsens Kommune

MemoryCube – en teknologisk løsning til at holde liv i minderne

662.950 kroner

Aarhus Kommune

Mit liv – min livshistorie

438.107 kroner

Lemvig Kommune

Min livshistorie

438.107 kroner

Slagelse Kommune

Sansestimulerende lyd, lys og billeder til frembringelse og fastholdelse af livshistorier hos mennesker med demens

1.419.196 kroner

Holstebro Kommune

Sammen om Erindringer – Trivsel og livskvalitet for borgere med demens gennem digitale livshistorier

1.782.727 kroner

S/I Danske Diakonhjem Friplejehjem

Husker du? Indgange til livshistorie (Grønttorvet Friplejehjem)

240.669 kroner

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye