600 udlandsdanskere samles for at råbe de danske politikere op
Der er brug for en samlet politik, der forbedrer forholdene for danskere i udlandet. Det er budskabet fra De Globale Danskere Parlament, der finder sted i dag (den 28. august) på Christiansborg.
Her samles 600 udlandsdanskere for at råbe de danske politikere op om de mange udfordringer, som de 250.000 danskere bosat udenfor Danmark oplever: Manglende stemmeret, svært at beholde børnenes danske statsborgerskab eller bare at have en dansk bankkonto. Og når udlandsdanskerne vender hjem, er udfordringerne endnu større med skat, at få den udenlandske ægtefælle med, oversættelse af uddannelse til danske standarder eller anerkendelse af erfaringer fra arbejdsmarkedet.
Programmet byder bl.a. på taler fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, fhv. minister Bertel Haarder og adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.
90% af danskerne, som bor i udlandet, føler sig i høj grad danske – men oplever samtidig, at Danmark ikke anerkender dem som rigtige statsborgere. Derfor holder Danes Worldwide, organisationen for danskere bosat i udlandet, de Globale Danskeres Parlament på Christiansborg den 28. august 2024.
Budskabet fra Parlamentet vil være klart: Der er brug for en samlet politik, der forbedrer forholdene for globale danskere.
Baggrund
Der bor ca. 250.000 danskere uden for landets grænser. Det er mere end befolkningstallet i Odense, Danmarks tredjestørste by.
En ny undersøgelse har kortlagt, hvilke problemstillinger de globale danskere oplever i forhold til danske myndigheder og bevarelse af forbindelsen til Danmark. Samstemmende oplever de globale danskere sig stærkt forbundet til Danmark og ser sig selv som repræsentanter for Danmark ude i verden. På trods af dette oplever de, at danske regler og lovgivning gør det mere end svært at bevare kontakten med Danmark. Undersøgelsen kan findes her: https://eii8e6otumo.exactdn.com/wp-content/uploads/2024/08/danes-worldwide-undersoegelse-blandt-udlandsdanskerne-juni-2024.pdf
Alt for mange udlandsdanskere oplever problemer med alt fra at bevare deres og børnenes statsborgerskab eller stemmeret til, at banker og teleudbydere i Danmark sjældent vil servicere dem. Der er ofte problemer med at få anerkendt uddannelses- og arbejdskvalifikationer, når de vender hjem igen. Problemerne står i kø, og det afholder mange danskere fra at rejse tilbage og dele deres erfaringer med det danske arbejdsmarked. Samtidig betyder det, at færre danskere gør karriere i indflydelsesrige internationale organisationer som EU, FN og NATO, hvilket skader Danmark.
Danes Worldwide fremlægger på de Globale Danskeres Parlament en række politiske forslag for beslutningstagerne, der skal gøre det nemmere for danskere at bo og arbejde i udlandet, til gavn for både dem og Danmark. Forslagene kan læses her: https://eii8e6otumo.exactdn.com/wp-content/uploads/2024/08/dgdp-2024-policy-paper-web.pdf
Cases
To af mange, der flyver hjem for at deltage i de Globale Danskeres Parlament er Rikke Wivel og Jakob Friis Sørensen.
Jakob Friis Sørensen er bosat i Jakarta, Indonesien, arbejdede oprindeligt for A.P. Møller Maersk og er nu udviklingsdirektør for store havneprojekter i Indonesien og Indien. Jakob er også formand for det dansk-indonesiske handelskammer.
Jakob er 58 år, opvokset i Adslev mellem Aarhus og Skanderborg, og har med sin indonesiske kone en søn på 26 år, der bor i Danmark. Jakob har også et sommerhus i Danmark, men kan ikke have mobil eller auto-trailer i sit eget navn, men må bruge sin mors og brors navne.
Jakob flyver blandt andet hjem for at deltage i de Globale Danskeres Parlament fordi han gerne vil diskutere udlandsdanskeres manglende stemmeret i Danmark:
”Jeg føler mig pære-dansk og har mine meninger, idéer og holdninger. Mange regler er over tiden blevet strammet så voldsomt, at jeg er begyndt at engagere mig om hele sagen om stemmeret og en Grundlovsændring. Jeg mener, at tiden er så forandret siden sidste justeringer at vi igen trænger til at opdatere Grundloven. Stemmeret til ALLE danskere er virkelig en principiel holdning, uanset om man er rig eller fattig, blå eller rød, grøn eller andre nuancer.”
Rikke Wivel er bosat i Rotterdam, Holland, og er tidligere formand for den danske sømandskirke i Rotterdam. Har arbejdet og boet i flere andre lande, herunder i Canada. Leder eget firma, bl.a. med rekruttering af arbejdskraft til Danmark.
Rikke er 54 år og opvokset i Odder. Rikke har med sin tidligere canadiske mand en datter på nu 24 år, der gerne vil flytte til Danmark og arbejde, men som føler, at Danmark ikke vil hende.
”Jeg deltager i de Globale Danskeres Parlament fordi jeg brænder for, at danske børn og unge, der vokser op i udlandet, får lettere ved at beholde deres tilknytning til Danmark ved at kunne uddanne sig og arbejde i Danmark. Der er behov for en bedre accept af udenlandske eksaminer og nemmere adgang til danskundervisning for børn og unge i udlandet ”
Rikke er gennem hendes engagement også optaget af, Danmark bliver bedre til at pleje og støtte den kulturelle og erhvervsmæssige indsats, som danskere i udlandet gør for Danmark til gavn for turisme og eksport.
Mere om arrangementet
Det fulde program kan ses her: https://www.danes.dk/politik/de-globale-danskeres-parlament/
Nøgleord
Kontakter
Michael Bach PetersenGeneralsekretær
Tlf:+45 2015 5569mbp@danes.dkOm Danes Worldwide
Danes Worldwide er medlems- og interesseorganisation for de ca. 250.000 danskere, der bor uden for Danmark, og hjælper globale danskere før udrejse, med at bevare tilknytningen til Danmark under udlandsopholdet og i forbindelse med hjemvenden til Danmark. Det sker gennem medlemsservices som juridisk og praktisk rådgivning, danskundervisning på folkeskoleniveau og netværk i hele verden og Danmark.
Danes Worldwide er de globale danskeres talerør over for politikere og andre beslutningstagere i Danmark, og arbejder for at sikre, at de globale danskere får så mange rettigheder som muligt i forhold til danske medborgere bosat i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Danes Worldwide
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.