sundhed.dk

Få bedre overblik over, hvad du har sagt ja til

Del

Når du giver samtykke til, at dine sundhedsdata må bruges i et forskningsprojekt, vil der fremover være mulighed for at kunne se det på sundhed.dk. Det gør det lettere for dig at bevare et overblik over, hvad du har sagt ja til.

Når du har sagt ja til at deltage i et forskningsprojekt vil du fremover kunne se dit samtykke på sundhed.dk.
Når du har sagt ja til at deltage i et forskningsprojekt vil du fremover kunne se dit samtykke på sundhed.dk.

Som det første land i verden lancerer Danmark en side, der på sigt skal samle samtykker til forskningsprojekter. Siden er udviklet i et samarbejde mellem sundhedssektoren og forskningsmiljøet, og kan tilgås på sundhed.dk.

I første omgang er det samtykker for 70.000 danskere, der deltager i tre konkrete forskningsprojekter, der bliver synlige på siden. Har du sagt ja til, at et af de tre projekter må bruge dine sundhedsdata, vil det fremgå, når du logger på sundhed.dk med MitID.

På den måde bliver det lettere at have overblik over, hvad du har sagt ja til. Samtidig får forskere en mere struktureret og tilgængelig platform til at håndtere forskningssamtykker.

Efterhånden vil flere forskningsprojekter blive koblet på.

Borgerne kan se, hvor deres data bliver brugt
Projektet har været under udvikling i et par år og forventes at ændre den måde, kliniske forsøg præsenteres på i det danske samfund. Initiativet imødekommer, at mange deltagere i kliniske forsøg og forskningsprojekter føler sig usikre på, hvad de har givet samtykke til. Med den nye løsning får de et bedre overblik.

”Det er vigtigt, at borgerne har tillid til, at deres sundhedsdata bliver brugt på en ansvarlig måde. Derfor er vi glade for, at sundhed.dk kan hjælpe med at give borgerne overblik over, hvilke forskningsprojekter deres data bliver brugt i,” siger Lars Gaardhøj, der er bestyrelsesformand for sundhed.dk.

Danmark er foregangsland
Samtidig er øget adgang til data, især inden for genetik og biobanksdata, afgørende for at drive sundhedsforskningen fremad. Det forklarer en af frontfigurerne i udviklingen af projektet, Kristoffer Burgdorf, som er lektor ved Statens Serum Institut og Københavns Universitet.

”Vores mål er at skabe smidigere rammer for sundhedsforskning, samtidig med, at vi opretholder høje etiske standarder for, hvordan vi anvender borgernes data. Vi håber på, at Danmark kan blive foregangsland for en digital løsning, der er nem at tilgå for forskere og borgere,” siger Kristoffer Burgdorf.

I Danmark sætter forskere hvert år ca. 1500 nye sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter i gang.

Projektet er udviklet i et samarbejde med Steno Diabetes Center Aarhus, Rigshospitalet, Statens Serum Institut, OPEN-Region Syd, Projekt FOREVER, NNF Center for Protein Research, Unikk.me, Center for IT og Medico-Teknik (CIMT) og sundhed.dk.

Projektet er støttet af projektpartnerne, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Helsefonden.

Nøgleord

Kontakter

Om sundhed.dk

Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye