DIN Forsyning

Skal Horne og Store Darum have lokalvarme?

Del

I denne uge åbner DIN Forsyning for endelig tilmelding til de projekter, som kan munde ud i fælles, lokale varmeforsyninger i de to byer. I starten af november vil det vise sig, om opbakningen i de to byer er tilstrækkelig til, at projekterne kan realiseres.

Foto af en termostat

Siden 2022 har DIN Forsyning været i gang med at undersøge muligheden for at etablere lokale varmeløsninger i Store Darum og Horne.

I forsyningsselskabet er der store forhåbninger om, at projekterne i Store Darum og Horne ender med at kunne realiseres - og det er der særligt én grund til:

"Arbejdet med at undersøge muligheden for at etablere lokale varmeløsninger i de to byer er jo blevet sat i gang som et led i udfasningen af fossile brændsler til boligopvarmning. Og omstillingen af vores varmeforsyning er en vigtig brik i den grønne omstilling. Det er et af de områder, hvor vi faktisk kan rykke noget - hvor det virkelig batter”, fortæller Eric Lauridsen, som er afdelingsleder i Projekt Vand & Varme i DIN Forsyning.

Derfor er håbet også, at tilslutningen når op på de nødvendige 70 % inden deadline d. 31. oktober.

I denne type projekter er det en kendsgerning, at lokale kræfter og ambassadører spiller en afgørende rolle. Og netop dét er der stor bevidsthed om i de to byer, der nu står over for at skulle træffe en fælles beslutning:

”Det handler om Hornes fremtid som landsby. Hvor skal Horne være om 10 år? Som et samfund med moderne, bekvem og stabil varmeforsyning, eller hvor vi hver især skal rode med vores egen individuelle løsning? Det er nu, vi har chancen for at skabe et fælles projekt. Den håber jeg, Horne er klar til at tage”, siger Stig Leerbeck, som er tovholder for den lokale arbejdsgruppe.

Også Jørgen Jensen, som er tovholder for den lokale arbejdsgruppe i Store Darum ved, hvor vigtig en rolle arbejdsgrupperne spiller:

"Vi er som lokal arbejdsgruppe meget fokuseret på, at vi kan få Store Darum med i den grønne omstilling via dette lokalvarmeprojekt, der kan forsyne vores fine, lille by med varme fra vedvarende energi. Og det er nu, det gælder", siger han.

Når deadline falder d. 31. oktober, skal DIN Forsyning melde endeligt ud, om tilslutningsprocenten rækker:

”Det er selvfølgelig spændende, men det er vores og varmemyndighedernes vurdering, at både Horne og Store Darum har gode forudsætninger for hurtigt at blive en del af den grønne omstilling. Og selvom det måske kan synes småt, så er det i virkeligheden kæmpestort, når det lykkes”, afslutter Eric Lauridsen.

FAKTA

  • Med baggrund i Esbjerg og Varde kommuners varmeplaner skal DIN Forsyning Lokalvarme bistå områder udenfor det eksisterende fjernvarmenet med at etablere kollektive varmeløsninger.

  • Lokalvarmeprojekterne skal være med til at udfase fossile brændsler til boligopvarmning og dermed bidrage til den grønne omstilling.

  • Lokalvarme er en varmeløsning til boliger i mindre byer, der ligger uden for det eksisterende fjernvarmenet.

  • Lokalvarme er fjernvarme i lille skala. Kort fortalt fungerer det på den måde, at varmt vand fra et lokalt varmeværk bliver fordelt til boligerne via et isoleret rørsystem i jorden. I boligerne bruges det varme vand til rumopvarmning og til at varme brugsvandet op. Herefter sendes det afkølede vand retur til varmeværket, hvor det igen varmes op.

Nøgleord

Kontakter

Om DIN Forsyning

DIN Forsyning er et af Danmarks største multiforsyningsselskaber. Forsyningsselskabet leverer  varme og rent vand og håndterer spildevand for tusindvis af kunder i Esbjerg og Varde kommuner. I Varde Kommune står DIN Forsyning for affald og genbrug.

Følg pressemeddelelser fra DIN Forsyning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DIN Forsyning

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye