Forskningsprojekt gør det nemmere at genbruge træ
Byggebranchen skal genbruge mange flere materialer, men hvordan ved man, hvor meget de gamle materialer kan holde til, og hvem stiller garantien? I samarbejde med en række private partnere arbejder forskere på Syddansk Universitet på at finde en løsning.
Tæt på 0 procent.
Ifølge Miljøministeriet er det så mange byggematerialer, der i dag bliver genbrugt.
Skal byggebranchen omstilles i en mere grøn retning, skal det tal hæves gevaldigt. Men som det er i dag, er der en lang række udfordringer, som står i vejen for at bruge genbrugsmaterialer i stor skala.
Én af dem er manglen på dokumentation.
Det fortæller Henrik Brøner Jørgensen, der er lektor i bygningsteknik på Syddansk Universitet og leder af SDU Structures.
- Når man bygger med nye materialer, ved man, hvor stærke de er. Der er nogle standarder, som garanterer, at med en eller anden sandsynlighed vil der ikke ske svigt med den og den belastning. Det kan ingeniørerne så regne på og dimensionere konstruktionen ud fra, forklarer Henrik Brøner Jørgensen.
- Samme dokumentation har vi ikke i dag for genbrugte materialer.
Det betyder, at man – for at være på den sikre side – ofte overdimensionerer, hvis man vil bygge med genbrugsmaterialer. Og vigtigere endnu betyder det, at der som udgangspunkt ikke er nogen, der kan stille garanti for, at materialerne holder.
Genbrug af gitterspær 1:1
Forskerne på SDU er derfor gået sammen med en række private virksomheder for at forsøge at indsamle data om genbrugsmaterialer, så de potentielt kan komme ind under de samme mærkningsordninger og standarder, som findes for nye materialer.
I ét specifikt projekt handler det om gamle gitterspær fra det almene boligområde Åhaven lidt uden for Odense, hvor godt 350 rækkehuse skal rives ned på grund af fugtproblemer.
- Qua projektets størrelse er der rigtig mange gitterspær, og det betyder, at man har en stor såkaldt population, som man kan teste og dermed få noget statistik for, hvad styrken af træet er, fortæller Michael Rex Skov, der er arkitekt og en af partnerne i projektet.
- I dag bliver genbrugsmaterialer primært brugt til det, man kalder sekundært byggeri. Det kan være skure, interrimdøre og hegn på byggepladser. Men det, der er interessant ved det her projekt, er at finde ud af, om vi kan genbruge spærene 1:1. Det er også spændende, fordi det betyder, at man som arkitekt er nødt til at tage afsæt i den grundpræmis, der er givet af det tilgængelige.
Også en god forretning
Også hos byggemarkedet Stark – endnu en af projektets partnere – mener de, at den manglende viden om genbrugsmaterialernes styrke er en af de helt store udfordringer.
I mange tilfælde må man slet ikke bruge genbrugsmaterialer, f.eks. i alment byggeri, fordi de per automatik bliver klassificeret som ’risikobehæftede’, forklarer Andreas Juhl, der er salgsrådgiver og bæredygtighedsambassadør hos Stark i Odense.
- Hvis man virkelig vil sætte skub i det her, så skal man ud at lave noget lovgivning. Og det er jo blandt andet derfor, at vi får testet de her spær, så vi kan få verificeret, at materialerne kan holde til det, man forventer, siger Andreas Juhl.
Hvis man kan kortlægge genbrugsmaterialernes styrke og gøre det lovligt at bruge dem flere steder, er Andreas Juhl til gengæld ikke i tvivl om, at det ikke bare vil være klimamæssigt, men også økonomisk bæredygtigt.
- I Stark er vi gået ind i det her, både fordi vi mener, det er det rigtige at gøre, og fordi vi gerne vil gå foran, men også fordi det kan blive en god forretning.
Destruktive tests
Testene af træspærene foregår i laboratoriet på SDU i Odense, hvor forskerne først laver en visuel styrkevurdering, bl.a. ved at tælle og måle knaster, for at få en forventet styrke. Herefter foretager de en destruktiv test for at måle bøjningsbæreevnen, altså træets reelle styrke, som de så kan sammenholde med den forventede styrke.
Når datasættet er tilstrækkeligt stort, vil man kunne nøjes med den visuelle vurdering og gå ud fra, at den passer. Man vil også kunne bruge det i andre fremtidige projekter og på andre træspær.
- Hvis man nu vil genbruge nogle spær fra et 1-families-hus, har man måske ikke lige 90 spær, man kan teste i et laboratorium. Her vil man kunne nøjes nogle få tests og anvende det statistiske grundlag fra vores store datasæt til at omsætte til en bæreevne, siger Henrik Brøner Jørgensen.
Selv om alle tests ikke er foretaget endnu, tyder de foreløbige resultater på, at de gamle træspær fra Åhaven er rigeligt stærke.
- De ligger på en styrkeklasse, der hedder C18 elle C24, som er en styrkeklasse, man ville forvente af den type træspær. Vi forventer, at det har nogenlunde samme styrke, som da det blev lagt op, og det har i hvert fald høj nok styrke til, at man ville kunne bruge det i praksis.
Om projektet
Forskere fra SDU Structures er gået sammen med Rex Skov Arkitekter, Stark, LH Hockerup, Enemærke & Petersen og Brav Rådgivende Ingeniører om at undersøge, hvordan man kan genbruge gamle træspær. Projektet er finansieret af We Build Denmark og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Træspærene kommer fra rækkehusene Åhaven, et alment boligprojekt lidt uden for Odense, som skal rives ned på grund af fugtproblemer. Der bliver også genbrugt en lang række andre materialer, bl.a. teglsten og limtræsbjælker, fra byggeriet.
SDU står for at teste spærene og opbygge et statistisk grundlag for styrkevariationen i træet. Målet er, at man fremover vil kunne sortere gamle træspær alene ved en visuel styrkevurdering.
Det vil løse et stort problem inden for genbrug af byggematerialer, nemlig manglen på dokumentation og derfor også manglen på garantistillelser.
Kontakter
Henrik Brøner Jørgensen
Lektor, Det Tekniske Fakultet, SDU
Tlf. 40847858
hebj@iti.sdu.dk
Michael Rex Skov
Arkitekt, Rex Skov Arkitekter
Tlf. 20772586
ms@rexskov.dk
Andreas Juhl
Salgsrådgiver og bæredygtighedsambassadør, STARK Odense
Tlf. 21794326
aju.odense@stark.dk
Sebastian Wittrock
Journalist, Det Tekniske Fakultet, SDU
Tlf. 20135212
sewitt@tek.sdu.dk
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Kan gulerødder bruges til behandling af diabetes?8.1.2025 10:07:37 CET | Pressemeddelelse
Aktuel forskning fra Syddansk Universitet viser, at gulerødder kan regulere blodsukkeret og styrke tarmfloraen – en kombination, der potentielt kan gavne personer med type 2-diabetes.
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum