Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Forslag til Københavns Kommuneplan 2024 sendes i høring: ”Fremtidens klimavenlige hovedstad”

Del

Borgerrepræsentationen har besluttet, at Københavns Kommunes ambitiøse plan for byens udvikling kan sendes i offentlig høring. Fra næste uge kan alle give deres besyv med om, hvad der skal ske med København de næste 12 år.

Kommuneplan 24 sætter retningen for Københavns udvikling de næste 12 år
Kommuneplan 24 sætter retningen for Københavns udvikling de næste 12 år Foto: Mellanie Gandø, Copenhagen Media Center

København er i konstant forandring, og de kommende år vil flere spændende byudviklingsområder vokse frem. Det fremgår af Kommuneplan 2024 ”Fremtidens klimavenlige hovedstad”, der sætter retningen for, hvad der kommer til at ske med hovedstaden i årene frem til 2036.

Borgerrepræsentationen har besluttet, at forslaget til kommuneplanen skal sendes i offentlig høring. Det vil ske fra næste uge og 8 uger frem.

Under den offentlige høring holder Københavns Kommune en række arrangementer, hvor man har mulighed for at høre om kommuneplanen og udviklingen i forskellige bydele.

Noget af det nye i forslaget til kommuneplan er, at byudviklingen bliver fremrykket flere steder. Det gælder fx Levantkaj Øst, Tunnelkvarteret og Skagerak-kvarteret i Nordhavn, der skal imødekomme behovet for flere boliger og erhvervsarealer.

Ved Vingelodden på Nørrebro, området som mange kender fra tiden med hyppige corona-test, gør kommuneplanen det muligt at etablere et nyt byområde, ligesom der også kan udvikles nye byområder ved Helgoland på Østerbro tæt på Svanemøllen og havet og ved Teglholmen i Sydhavnen. 

Kommuneplanen lægger overordnet set også op til 40.000 nye boliger i København, at der kan bygges 10.000 almene boliger i forskellige størrelser og 6.000 nye ungdomsboliger med plads til studerende. Der bliver også plads til flere grønne områder samt rekreative områder ved havet, så københavnerne får adgang til natur og en aktiv fritid.

“København skal være en by for alle, derfor skal der bygges flere boliger. Byen skal indrettes sundt, så det er nemt at komme rundt og med mere ren luft. Det klimavenlige liv er i den tætte storby, hvor vi deles om pladsen og vigtig infrastruktur. Derfor har vi behov for boliger i alle størrelser til både singler og børnefamilier, grønne områder og mere metro for, at man kan bo i byen hele livet. Samtidig skal Københavns sjæl bevares, så Københavns historie gives videre til næste generation”, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

”Jeg er meget optaget af, at vi sikrer en mere bæredygtig byudvikling. Derfor vil vi f.eks. mindske biltrafikken ned til 20%, gøre fremtidens fjernvarme grønnere og satse mere på omdannelse af eksisterende bygninger i stedet for at rive dem ned. Sideløbende med det, skal København tilpasses til det mere ekstreme vejr, som klimaforandringerne medfører, bl.a. ved at vi sikrer mod oversvømmelser ved skybrud og ved at forebygge varmeøer, så byen er til at opholde sig i, selv om klimaet bliver mere ekstremt”, siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod.

”Det København vi holder af skal fremtidssikres. Derfor er det vigtigt at lytte til københavnerne og deres behov. For os konservative peger det i retning af mere metro, så man kan hurtigt rundt i byen, mere parkering, fordi flere københavnere har bil og flere boliger, fordi det er vigtigt, at når københavnske unge flytter hjemmefra, så skal der også være plads til, at de kan blive i byen. Vi konservative ønsker en by som fungerer i hverdagen – også i fremtiden – og efter københavnernes ønsker og behov”, siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager.

“København skal være en sund og grøn by for alle, uanset alder. Som sundheds- og omsorgsborgmester vil jeg med Kommuneplanen 2024 sikre, at København bliver en foregangsby, hvor folkesundhed, forebyggelse og sundhedsfremmende tiltag tænkes ind i byens udvikling og indretning. Lad os skabe en by hvor klima, natur og sundhed går hånd i hånd, og hvor der er plads til at leve sunde liv – mentalt såvel som fysisk, fri for luftforurening og støj”, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

”Vi vil gerne arbejde for flere boliger til de kommende generationer. På sigt skal flere københavnere have mulighed for at eje deres egen bolig. Det skal Christiansborg hjælpe med at realisere. Når vi udvikler nye boligområder, skal vi fra start tænke byrum ind, og så skal vi sørge for at binde byen sammen med mere metro. Og så vil vi gerne have en langsigtet parkeringsplan. Det er vores visioner med kommuneplanen, nu er det københavnernes tur til at byde ind”, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard.

”Med den nye Kommuneplan bliver der gode muligheder for, at København stadig kan vokse. København er allerede en attraktiv by, hvor mange gerne vil bo og leve. Det skal vi bygge videre på. Mange københavnere har et ønske om at eje egen bolig. Derfor skal vi sikre, at antallet af ejerboliger følger med, når nye byggerier skyder op i København. Vi skal kunne kræve, at der i den videre byplanlægning bygges endnu flere ejerboliger”, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken.

”København skal være en by med plads til alle, og en by som favner alle. Det skal vi huske, når vi skaber nye byrum og bydele. For byen skal være tilgængelig og imødekommende, uanset hvem man er. Vi har en kæmpe udfordring i København, når det handler om at skaffe billige boliger til hjemløse og andre udsatte mennesker. Derfor er det virkelig positivt, at der i Kommuneplan 2024 bliver lagt op til at bygge 40.000 nye boliger i København, hvoraf de 10.000 bliver almene boliger”, siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen.

FAKTA

  • Under den offentlige høring vil der være en række arrangementer, som vil fremgå af hjemmesiden www.KP24.kk.dk. De tæller bl.a. bydelsmøder med guidet rundvisning om Vingelodden på Nørrebro og Helgoland på Østerbro.
  • Offentligheden kan give høringssvar via høringsportalen Bliv Hørt i høringsperioden. Den begynder i næste uge og varer 8 uger frem: www.blivhoert.kk.dk.
  • Københavns Kommuneplan 2024 forventes vedtaget inden udgangen af 2024.

PRESSEKONTAKT

For yderligere oplysninger og kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, kontakt pressekonsulent Sofie Rønde Mathiesen på 2137 4845 eller mail: s43w@kk.dk

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod via pressetelefonen 2327 8090.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager via pressetelefonen 2945 4073.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling via pressetelefonen 2382 8082.

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard via pressetelefonen 3366 2345.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken via pressechef Steffen Kjær, vb5n@kk.dk / 2382 1294.

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen via Socialforvaltningens pressetelefon: 2325 6653.

Nøgleord

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye