Energistyrelsen

Energistyrelsen godkender indirekte overdragelse af Nordsø- og CO2-tilladelser til Harbour Energy plc

Del

Energistyrelsen har godkendt, at Harbour Energy plc indirekte får overdraget ejerandele i fire tilladelser givet efter undergrundsloven til Wintershall Dea International GMBH.

Harbour Energy plc (Harbour) er i gang med en større international transaktion, der omfatter overdragelse af en større del af Wintershall-koncernen. I forbindelse med dette erhverver Harbour alle aktier i Wintershall Dea International GMBH (Wintershall International), som har ejerandele i to kulbrintetilladelser og to CO2-tilladelser udstedt af den danske stat. Energistyrelsen har nu godkendt den indirekte overdragelse af disse tilladelser til Harbour.

Det drejer sig om tilladelse 4/95 (Nini), 16/98 (Cecilie), C2023/01 (Iris) og C2024/01 (Greenstore). De to førstnævnte er tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter, de to sidstnævnte er CO2-tilladelser. Iris-tilladelsen vedrører lagring af CO2 i undergrunden i Nordsøen, mens Greenstore-tilladelsen vedrører efterforskning af CO2-lagring på land ved Gassum.

Godkendelsen af den indirekte overdragelse sker, efter BASF og LetterOne den 21. december 2023 indgik en aftale, der indebærer overdragelse af tre Wintershall-selskaber (eksklusive Wintershalls russiske engagementer) til Harbour. BASF og LetterOne ejede henholdsvis 72,7% og 27,3% af Wintershall-koncernen.

Wintershall Internationals ejerandele af de fire pågældende tilladelser er 42,857% af Nini, 43,590% af Cecilie og 40% af CO2-tilladelserne. Disse ejerandele bliver altså nu indirekte overdraget til Harbour Energy. INEOS-koncernen ejer de resterende procentandele i kulbrintetilladelserne og tillige 40% af CO2-tilladelserne, hvor Nordsøfonden ejer de resterende 20%. INEOS er operatør i kulbrintetilladelserne og Iris. Wintershall er operatør i Greenstore.

Energistyrelsen vurderer samlet set, at Wintershall International også under Harbours ejerskab har den fornødne tekniske og finansielle kapacitet til at kunne varetage ansvaret som rettighedshaver, herunder som operatør i Greenstore.

Energistyrelsens godkendelse sker under forudsætning af, at Harbour stiller moderselskabsgarantier for opfyldelsen af forpligtelser i tilladelserne, og at de to tidligere ejere af Wintershall International – BASF og LetterOne – afgiver erklæringer om subsidiær hæftelse for afviklingsomkostninger i forbindelse med kulbrintetilladelserne.

Lovgrundlaget

  • Efter Undergrundslovens § 29, stk. 1 kan en tilladelse hverken direkte eller indirekte overdrages til andre, medmindre klima-, energi- og forsyningsministeren tillader overdragelsen og godkender vilkårene for denne. Energistyrelsen kan fastsætte vilkår for godkendelse.
  • Overdragelser kan alene godkendes, hvis rettighedshaver også efter overdragelsen skønnes at have den fornødne tekniske og finansielle kapacitet og kan forventes at udøve virksomhed sådan, at samfundet har mest mulig indsigt i og gavn af denne.

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye