Helt ny type plejehjem på vej til ældre
Regeringen sender nu et lovforslag i høring, som giver kommunerne mulighed for at etablere nye frisatte plejehjem. Lokalplejehjem skal drives med lokal frihed og ansvar og større inddragelse af det omkringliggende samfund og civilsamfund. Frihed skal ikke længere være forbeholdt friplejehjem.
Med lovforslag om lokalplejehjem foreslår regeringen, at kommunerne skal have mulighed for at etablere eller omlægge kommunale plejehjem til lokalplejehjem fra 1. januar 2025.
- Nu er vi et stort skridt tættere på at kunne give kommunerne mulighed for at etablere en helt ny type frisatte plejehjem. Lokalplejehjem vil revolutionere plejehjemsområdet, så frihed ikke længere vil være forbeholdt private friplejehjem, siger ældreminister Mette Kierkgaard.
Lokalplejehjem skal etableres som aktieselskaber og styres af professionelle bestyrelser bestående af repræsentanter fra lokalmiljøet og det lokale erhvervsliv. Bestyrelsen skal have eget ansvar for plejehjemmets økonomi og drift, samtidig med at kommunen skal bibeholde ejerskabet og ansvaret for visitation, finansiering og forsyning.
- Lokalplejehjem skal tage farve af lokalområdet og alt det, der betyder noget for dem, der bor der. Det er vigtigt, at der er tale om reelle valgmuligheder for de ældre, der skal på plejehjem – og at de rent faktisk føler, at deres behov og ønsker for hverdagen og deres bolig bliver imødeset, siger Mette Kierkgaard.
Lokalplejehjem skal frisættes fra kommunens politikker og krav og have samme frihedsgrader som private friplejehjem. Det betyder, at lokalplejehjem blandt andet får mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser til beboerne, hvilket kommunale plejehjem ikke har mulighed for i dag. Det kan være mere af den hjælp og støtte, beboerne i forvejen kan visiteres til f.eks. hyppigere rengøring eller bad eller andre typer af hjælp og støtte eksempelvis rødvin til aftensmaden eller afholdelse af en fødselsdagsfest. Samtidigt sikres det med lovforslaget, at det ikke bliver mindre attraktivt at drive friplejehjem i Danmark.
Køges borgmester Marie Stærke er positiv over for planerne om lokalplejehjem.
- Lokalplejehjem er et rigtig godt supplement til de nuværende plejetilbud, som vi har i kommunen. Og jo flere forskellige tilbud, jo bedre. Så kan borgerne vælge det plejehjem, som de synes passer bedst til dem. Lokalplejehjemmener er kendetegnet ved mere lokal frihed og mere valgfrihed til beboerne i forhold til, hvordan de ønsker at indrettet sig. De principper ligger godt i tråd med de forandringer, som vi er i gang med på ældreområdet generelt i Køge Kommune, hvor vi har gode erfaringer med for eks. selvstyrende teams i hjemmeplejen og frisættelse i øvrigt. Udover at vores ældrepleje selvfølgelig skal være god og nærværende, så skal den i fremtiden også være mere fleksibel og give de ældre borgere mere selvbestemmelse i deres eget liv, siger borgmester Marie Stærke
Med Aftale om en reform af ældreområdet er afsat 120 mio. kr. fra 2024-2027 til at understøtte kommunernes modning til og implementering af lokalplejehjem.
Lovforslag om lokalplejehjem udmønter en del af Aftale om en reform af ældreområdet, som regeringen indgik med Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre i april.
Lovforslaget skal ses i sammenhæng med de samtidigt fremsatte lovforslag om ældrelov, ældretilsynslov og lov om friplejeboliger, som ligeledes udmønter aftale om en reform af ældreområdet.
Nøgleord
Kontakter
Social-, Bolig- og Ældreministeriets presseafdeling
Tlf:41 85 13 60presse@sm.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Fælles løsning om brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund12.1.2025 15:49:40 CET | Pressemeddelelse
Der er opnået enighed mellem regeringen og Naalakkersuisut om en fælles løsning i forhold til brugen af standardiserede psykologiske tests i sager om anbringelse af børn i familier med grønlandsk baggrund. Regeringen ser med stor alvor på den kritik, som er blevet rejst af disse tests i sager om familier med grønlandsk baggrund. I lyset af den tvivl, der har været rejst, har regeringen og Naalakkersuisut fundet en fælles løsning herpå. Regeringen vil fremsætte lovforslag herom senere i denne folketingssamling. Det nærmere indhold og udformning heraf vil blive offentliggjort i løbet af den kommende uge.
Julehjælpen til udsatte familier firedobles15.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har sammen med et flertal af Folketingets partier besluttet at give 20 mio. kr. ekstra i julehjælp til udsatte familier.
Engelsksprogede lejere får større sikkerhed på boligmarkedet10.12.2024 09:55:19 CET | Pressemeddelelse
Nu skal en autoriseret oversættelse skabe mere tryghed, så de mange lejere, der ikke taler dansk, f.eks. udenlandske studerende, har mulighed for at indgå juridisk bindende autoriserede lejekontrakter på engelsk.
Social- og boligministeren ændrer lovforslag om forældrefremmedgørelse6.12.2024 09:07:03 CET | Pressemeddelelse
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har lyttet til kritikken og skærper nu lovforslag, der skal forhindre samværschikane og forældrefremmedgørelse i familier, hvor forældrene er i konflikt med hinanden. Lovforslaget ventes vedtaget inden jul.
Social- og boligminister tager første skridt for at sikre borgere i almene boliger bedre adgang til sundhed3.12.2024 08:52:57 CET | Pressemeddelelse
Med en ny bekendtgørelse ændrer social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen reglerne for, hvornår en almen boligforening kan etablere erhvervslokaler. Det gør det nemmere at sikre borgernære sundhedstilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum