Social-, Bolig og Ældreministeriet

Helt ny type plejehjem på vej til ældre

Del

Regeringen sender nu et lovforslag i høring, som giver kommunerne mulighed for at etablere nye frisatte plejehjem. Lokalplejehjem skal drives med lokal frihed og ansvar og større inddragelse af det omkringliggende samfund og civilsamfund. Frihed skal ikke længere være forbeholdt friplejehjem.

To ældre mødes. Den ene sidder i rullestol og får hjælp af en plejer.
Lokalplejehjem får mulighed for at tilbyde tilkøb til beboerne, hvilket kommunale plejehjem ikke har mulighed for i dag. Det kan være hyppigere rengøring, bad, rødvin til aftensmaden eller afholdelse af en fødselsdagsfest.

Med lovforslag om lokalplejehjem foreslår regeringen, at kommunerne skal have mulighed for at etablere eller omlægge kommunale plejehjem til lokalplejehjem fra 1. januar 2025.

- Nu er vi et stort skridt tættere på at kunne give kommunerne mulighed for at etablere en helt ny type frisatte plejehjem. Lokalplejehjem vil revolutionere plejehjemsområdet, så frihed ikke længere vil være forbeholdt private friplejehjem, siger ældreminister Mette Kierkgaard.

Lokalplejehjem skal etableres som aktieselskaber og styres af professionelle bestyrelser bestående af repræsentanter fra lokalmiljøet og det lokale erhvervsliv. Bestyrelsen skal have eget ansvar for plejehjemmets økonomi og drift, samtidig med at kommunen skal bibeholde ejerskabet og ansvaret for visitation, finansiering og forsyning.

- Lokalplejehjem skal tage farve af lokalområdet og alt det, der betyder noget for dem, der bor der. Det er vigtigt, at der er tale om reelle valgmuligheder for de ældre, der skal på plejehjem – og at de rent faktisk føler, at deres behov og ønsker for hverdagen og deres bolig bliver imødeset, siger Mette Kierkgaard.

Lokalplejehjem skal frisættes fra kommunens politikker og krav og have samme frihedsgrader som private friplejehjem. Det betyder, at lokalplejehjem blandt andet får mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser til beboerne, hvilket kommunale plejehjem ikke har mulighed for i dag. Det kan være mere af den hjælp og støtte, beboerne i forvejen kan visiteres til f.eks. hyppigere rengøring eller bad eller andre typer af hjælp og støtte eksempelvis rødvin til aftensmaden eller afholdelse af en fødselsdagsfest. Samtidigt sikres det med lovforslaget, at det ikke bliver mindre attraktivt at drive friplejehjem i Danmark.

Køges borgmester Marie Stærke er positiv over for planerne om lokalplejehjem.

- Lokalplejehjem er et rigtig godt supplement til de nuværende plejetilbud, som vi har i kommunen. Og jo flere forskellige tilbud, jo bedre. Så kan borgerne vælge det plejehjem, som de synes passer bedst til dem. Lokalplejehjemmener er kendetegnet ved mere lokal frihed og mere valgfrihed til beboerne i forhold til, hvordan de ønsker at indrettet sig. De principper ligger godt i tråd med de forandringer, som vi er i gang med på ældreområdet generelt i Køge Kommune, hvor vi har gode erfaringer med for eks. selvstyrende teams i hjemmeplejen og frisættelse i øvrigt. Udover at vores ældrepleje selvfølgelig skal være god og nærværende, så skal den i fremtiden også være mere fleksibel og give de ældre borgere mere selvbestemmelse i deres eget liv, siger borgmester Marie Stærke

Med Aftale om en reform af ældreområdet er afsat 120 mio. kr. fra 2024-2027 til at understøtte kommunernes modning til og implementering af lokalplejehjem.

Lovforslag om lokalplejehjem udmønter en del af Aftale om en reform af ældreområdet, som regeringen indgik med Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre i april.

Lovforslaget skal ses i sammenhæng med de samtidigt fremsatte lovforslag om ældrelov, ældretilsynslov og lov om friplejeboliger, som ligeledes udmønter aftale om en reform af ældreområdet.

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social-, Bolig og Ældreministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye