VIA University College

For få danskere har den indre bæredygtighed der er nødvendig for at nå klimamålene

Del

Klimakrisen er et menneskeskabt problem, og en stor del af løsningen ligger derfor også i mennesket. Dét er temaet på konferencen Rethink Being Human, som finder sted den 1. oktober 2024 på Aarhus Teater.

Illustration af indre bæredygtighed
Illustration af indre bæredygtighed

Økonomiprofessor Michael Svarer er ligesom den markante influencer og forfatter Emma Holten blandt oplægsholderne, når vigtigheden af indre bæredygtighed hos det enkelte menneske den 1. oktober kommer til debat på konferencen Rethink Being Human.

Afsættet for konferencen er, at det ikke er nok, at erhvervslivet sætter turbo på udvikling af grøn tek-nologi, og at politikerne pålægger landbruget en klimaafgift, hvis vi skal løse kriserne i økosystemer-ne. Budskabet er. At vi som mennesker også er nødt til at kigge ind i os selv og finde ud af, hvilke indre værdier, forståelser og overbevisninger, der førte til de massive klimaudfordringer.

”Konferencen tager livtag med vores tilstande og forestillinger om verden og os selv. Den sætter spot på den forandringskraft, der starter gennem udvikling i mennesket. Da det er menneskeskabte kriser, der er problemet, så ligger en stor del af løsningen også i mennesket.” pointerer Christian Dietrichsen, der er leder af Center for Væredygtighed.

Konferencen henvender sig til alle, der arbejder med bæredygtighed og mennesker – fx som leder, bestyrelsesmedlem, udviklingskonsulent, HR-medarbejder, beslutningstager, rådgiver, opinionsdan-ner, underviser eller politikskaber både inden for den offentlige og private sektor og i civilsamfundet. 

Skub til det psykologiske forsvar

En ny undersøgelse fra forskere fra Københavns Universitet viser, at omkring fire ud af ti danskere er i gang med at gøre deres levevis mere klimavenlig. Men samtidig er et flertal i befolkningen mere tø-vende i forhold til ændringer i egen levevis – også selv om mange af dem er enige i, at klimaforan-dringerne er en trussel.

”Vi har et ansvar over for vores planet, men dét kan være udfordrende at acceptere, fordi det ofte be-tyder, at vi må give afkald på nogle af vores egne privilegier. En af de væsentlige grunde til, at mange mennesker ikke handler nok, er givetvis et psykologisk forsvar mod dén erkendelse. Derfor giver kon-ferencen masser af bud på initiativer, som skubber til de psykologiske forsvar, der eksisterer hos os alle,” forklarer lektor, organisationspsykolog og ledelseskonsulent Grete Vangsø fra VIA University College.

Det er Center for Væredygtighed, EarthWize Leadership og VIA University College – alle fra Aarhus – der står bag konferencen Rethink Being Human sammen med flere samarbejdspartnere som fx Dansk Psykolog Forening, IDA og Dansk Musiker Forbund. Konferencen foregår på Aarhus Teater den 1. oktober 2024.

Central rolle for arbejdspladserne

Center for Væredygtighed, EarthWize Leadership og VIA University College mener, at arbejdsplad-serne spiller en central rolle for at få udviklet indre bæredygtighed hos flere. De betegner det derfor som ’super ærgerligt’, at der kun er få arbejdspladser, der arbejder med den indre bæredygtighed – men primært har fokus på affaldssortering, samkørsel, reduktion af print og tilsvarende indsatser. 

”Mange af vi menneskers valg er dybt præget af, hvad vores venner, familie, kolleger og lokalsamfund gør. Derfor spiller arbejdspladserne, hvor vi tilbringer mange af vores vågne timer, en markant rolle for at få udviklet en indre bæredygtighed hos flere. Arbejdspladsen er et vigtigt socialiseringsrum, hvor nye normer og adfærd bliver udvekslet og udviklet, så samtaler og handlinger på arbejdspladsen er centrale for at fremme klimavenlig adfærd,” understreger Flemming Bridal Rasmussen, der er ejer af rådgivningsfirmaet EarthWize Leadership.

Han tilføjer, at forskning viser, at selv et lille antal engagerede personer kan skabe brede og hurtige forandringer i det omgivende miljø. Og sådanne sociale smitteeffekter kan have betydelig indflydelse på holdninger og handlinger.

En bred gruppe oplægsholdere

”På Rethink Being Human-konferencen får deltagerne mulighed for at møde flere end 30 oplægshol-dere inden for økonomi, filosofi, ledelse, psykologi, kunst, jazz, litteratur og meget mere. Oplægshol-derne vil med deres viden, erfaringer og engagement inspirere til både eftertanke og konkrete hand-linger”, fremhæver Grete Vangsø fra VIA University College.

Oplægsholderne tæller blandt andet Ole Fogh Kirkeby, Christa Breum Amhøj, Phoebe Tickell, Solveig Roepstorff, Jacob Rask, Lone Hersted, Michael Svarer og Emma Holten. 

”Vi har lagt stor vægt på, at deltagerne bliver udfordret og bevæget og får mulighed for at bidrage ak-tivt til konferencen gennem workshops og samtaler med oplægsholdere og de andre deltagere”, på-peger Christian Dietrichsen fra Center for Væredygtighed. 

Visionen er, at deltagerne efter Rethink Being Human-konferencen ser indre og ydre bæredygtighed som hinandens nødvendige forudsætning for at lykkes med den bæredygtige transformation og indfri klimamålene og for at blive motiveret til selv at sætte ambitiøse initiativer i gang til gavn for klimaud-fordringerne.

Yderligere oplysninger og interview fås ved henvendelse til arrangørerne af Rethink Being Human-konferencen 1. oktober 2024:

Flemming Bridal Rasmussen, indehaver af rådgivningsfirmaet EarthWize Leadership i Viby ved Aarhus. Telefon: 49 40 45 13.

Christian Dietrichsen, leder af Center for Væredygtighed i Aarhus. Telefon: 50 50 20 02.

Grete Vangsø, lektor ved VIA University College i Aarhus. Telefon: 87 55 18 53.

Presseinvitation:

Pressen er velkommen til at deltage på Rethink Being Human-konferencen 1. oktober 2024 kl. 9.00-17.00. Konferencen foregår på Aarhus Teater, Teatergaden 1, 8000 Aarhus C.

Læs mere om konferencen her

Kontakter

Billeder

Flemming Bridal Rasmussen, ejer af EarthWize Leadership
Flemming Bridal Rasmussen, ejer af EarthWize Leadership
Download
Christian Dietrichsen, leder af Center for Væredygtighed
Christian Dietrichsen, leder af Center for Væredygtighed
Download
Økonomiprofessor Michael Svarer og influencer Emma Holten er blandt oplægsholderne på konferencen Rething Being Human den 1. september 2024
Økonomiprofessor Michael Svarer og influencer Emma Holten er blandt oplægsholderne på konferencen Rething Being Human den 1. september 2024
Download

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 19.300 studerende på flere end 40 videregående uddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved at uddanne og efteruddanne blandt andet lærere, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere, ingeniørere, bygningskonstruktørere og designere – i samarbejde med arbejdslivet og med afsæt i forskning og et globalt udsyn.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i 10 forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye