Animationsfilm øger evnen til at forstå sundhedsinformation
Animationsfilm giver borgere med lænderygsmerter mere viden om eget helbred samt en bedre oplevelse på tværs af sektorer i sundhedsvæsenet. Det viser forskningsprojektet Animation på Tværs.
Det omfattende forskningsprojekt, Animation på Tværs, har undersøgt, om animationsfilm kan hjælpe borgere med lænderygsmerter til at forstå mere af den information, som de modtager fra sundhedsvæsenet.
Animation på Tværs er blevet gennemført i et samarbejde mellem Hospitalsenhed Midt samt Silkeborg, Viborg og Skive Kommuner – og involverede 502 borgere med lænderygsmerter, syv forskellige almene praksisser, tre genoptræningscentre, samt medicinsk og kirurgisk rygklinik på Regionshospitalet Silkeborg.
Sundhedschef i Viborg Kommune, Kristine Stange fremhæver, at Animation på Tværs er et eksempel på, hvor frugtbart samarbejdet mellem kommuner, almen praksis og hospitalsvæsen kan være.
- Animationsfilmene tydeliggør over for patienter med lænderygsmerter, at der er en sammenhæng i, hvad de bliver tilbudt forskellige steder i sundhedsvæsenet. Desuden hjælper animationsfilmene patienterne med at indgå aktivt i at håndtere eget forløb og sundhed, siger Kristine Stange.
Husker og forstår bedre
Næsten én million danskere lever ifølge Sundhedsstyrelsen med lænderygsmerter, og de fleste mennesker oplever at have lænderygsmerter i kortere eller længere perioder af deres liv. Det er smerter, som både kan give nedsat funktionsevne, tab af livskvalitet samt svækket eller endda ingen arbejdsevne.
Samtidig koster lænderygsmerter årligt sundhedsvæsenet over syv milliarder kroner i ekstraomkostninger til behandling, pleje og medicin.
Det er derfor vigtigt, at borgere med lænderygsmerter har tilstrækkelig viden om deres tilstand, så risikoen for blandt andet et utilfredsstillende behandlingsforløb og gentagne indlæggelser på hospitalet bliver formindsket.
- Animation på Tværs viser, at animationsfilm har et stort potentiale med henblik på at forbedre borgernes evne til at huske sundhedsinformation. Animationsfilm kan altså være en effektiv metode til at formidle information fra både hospital, praktiserende læge og kommune til borgere med længerygsmerter - men også til mange andre diagnosegrupper, siger Steffen Hansen, som er forsker og tilknyttet Universitetsklinik for Interdisciplinære Ortopædkirurgiske Forløb, Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg.
Han forklarer, at forskningsprojektet desuden giver forståelsen for, hvordan man får det største udbytte, når man udvikler og implementerer animationsfilm i sundhedsvæsenet.
Godt forberedt
En af de borgere, som er blevet præsenteret for animationsfilmene, er 42-årige Martin Hyldgaard fra Skive.
Martin Hyldgaard så animationsfilmene på en tablet i lægens venteværelse, mens han på grund af smerter i lænden ventede på at blive tilset.
- Animationsfilmene gjorde, at jeg følte mig bedre forberedt inden mit lægebesøg, og jeg havde nemmere ved at forstå den information, som min læge gav mig. Jeg tænker, at animationsfilmene er særligt gode for dem, som har svært ved at læse og forstå dansk, men de fungerede også fint som et supplement til mit behandlingsforløb, siger Martin Hyldgaard.
Ser færre patienter
I Lægehuset i Skive er der rigtig gode erfaringer med at benytte animationsfilmene om lænderygsmerter.
- Animationsfilmene har gjort, at vi i visitationen er klædt fagligt bedre på, når patienter med lænderygsmerter ringer ind. Samtidig er patienterne generelt meget motiverede for at se animationsvideoerne, siger sygeplejerske Sisse Pedersen.
Hun forklarer, at animationsfilmene har været medvirkende til, at mange patienter kan få hjælp uden at skulle have en tid hos den praktiserende læge.
- Vi ser langt færre patienter med lænderygsmerter, end vi gjorde tidligere. Det betyder også, at vi kan bruge tiden på de patienter, som i høj grad har behov for lægefaglig hjælp, siger Sisse Pedersen, som fortæller, at animationsfilm om lænderygsmerter bliver vist på en skærm i lægehusets venteværelse.
Alle 12 animationsfilm er frit offentligt tilgængelige på web-adressen: www.lænd.dk
Kontakter
Steffen Hansen, forsker, Universitetsklinik for Interdisciplinære Ortopædkirurgiske Forløb, Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg. Tlf. 28518233 & E-mail: sthan1@rm.dk
Kan udtale sig om resultaterne af forskningsprojektet Animation på Tværs.
Kristine Stange, sundhedschef i Viborg Kommune. Tlf. 51836020 & E-mail: ksta@viborg.dk
Kan på vegne af Viborg, Silkeborg og Skive Kommuner udtale sig generelt om Animation på Tværs – herunder brugen af animationsfilm.
Sisse Pedersen, sygeplejerske, Lægehuset i Skive. Tlf. 51351048 & E-mail: pedersensisse@gmail.com
Kan udtale sig om de erfaringer, som Lægehuset i Skive har med at kunne tilbyde animationsfilm til patienter med lænderygsmerter.
Niels Boritz Sørensen, daglig leder af genoptræning i Skive Kommune. Tlf. 20343076 & E-mai: nbos@skivekommune.dk
Kan udtale sig om hvordan animationsfilmene har bidraget i forhold til genoptræningen.
For henvisning til yderligere kilder:
Kontakt Christian Hald, kommunikationskonsulent i HE Midt. Tlf. 23393020 & E-mail: chrihc@rm.dk
PressevagtHospitalsenhed Midt
Tlf:7844 1120kommunikation@midt.rm.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Om Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Heibergs Alle 5A
8800 Viborg
Hospitalsenhed Midt er den næststørste af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland. Enheden rummer Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Regionshospitalet Skive. De fire hospitaler beskæftiger tilsammen cirka 4200 medarbejdere, som årligt behandler omkring 350.000 ambulante dagspatienter og udskriver flere end 50.000 patienter efter indlæggelse.
Følg pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Hospitalsenhed Midt ansætter ny kvalitets- og innovationschef27.9.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Rikke Ringgaard Steffensen er blevet ansat som ny chef for Kvalitet og Innovation på hospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive. Hun tiltræder stillingen den 1. november 2024 og kommer fra en stilling som chefkonsulent på Regionshospitalet Randers.
Hospitalsenhed Midt fusionerer tre afdelinger28.8.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tre nye, tværgående afdelinger træder 1. september i kraft på Hospitalsenhed Midt. De nye afdelinger får alle aktivitet på regionshospitalerne i Viborg, Silkeborg og Skive.
Hospitalsenhed Midt henter ny chefradiograf i egne rækker27.6.2024 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Lise Fynboe bliver 1. august ny chefradiograf i Hospitalsenhed Midts Røntgen og Skanning. Her får hun sammen med cheflæge Geert Willander ansvaret for Røntgen og Skannings samlede aktiviteter i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive.
Ny universitetsklinik styrker forskning i fertilitet27.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
PRESSEMEDDELELSE PÅ VEGNE AF REGIONSHOSPITALET HORSENS OG HOSPITALSENHED MIDT Fertilitetsklinikkerne på Regionshospitalet Horsens og Hospitalsenhed Midt er sammen blevet udnævnt til universitetsklinik af Aarhus Universitet. Udnævnelsen anerkender og styrker hospitalernes forskning inden for mandlig og kvindelig infertilitet.
Første danskuddannede akutlæge står klar i Viborg31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Larissa Callesen er Danmarks første dansk-uddannede akutlæge. Som den første har hun gennemført den nye, danske speciallægeuddannelse i akutmedicin med Akutafdelingen på Regionshospitalet Viborg som udgangspunkt for de seneste fem års speciallægeuddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum