Nyt stort studie er en milepæl for patienter i fertilitetsbehandling
I et nyt dansk studie med over 300 kvinder i fertilitetsbehandling fandt forskere ingen effekt af at behandle ubalance i den vaginale bakteriesammensætning forud for ægoplægning. Resultatet udfordrer en populær fortælling og styrker behovet for evidens i en branche udfordret af kommercielle løfter og usikker viden.

Et stort dansk studie viser, at behandling af en ubalance i den vaginal bakteriesammensætning ikke øger chancen for at opnå graviditet ved fertilitetsbehandling.
Resultaterne udfordrer udbredte forestillinger i både det faglige miljø og fertilitetsindustrien og er netop blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature Communications.
- Negative resultater er måske ikke umiddelbart så interessante, som hvis budskabet var, at vi nu kunne have øget graviditetschancerne markant. Men både patienter og sundhedsfaglige bliver bombarderet med gode historier og kommercielle tests, der lover guld og grønne skove, hvis man bliver undersøgt og behandlet for en given bakterie i underlivet. Dette studie viser ganske tydeligt en anden historie, siger Thor Haahr Pedersen fra Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive.
Han er læge og Ph.d. og førsteforfatter på forskningsartiklen. Han kalder publiceringen for ”en stor milepæl”, der får stor betydning i det faglige miljø men først og fremmest for patienter, som er i fertilitetsbehandling.
Største studie på området
Undersøgelsen er resultatet af et 10-årigt samarbejde mellem fertilitetsklinikkerne på Regionshospitalet Skive, Hvidovre Hospital, Rigshospitalet og afsnittet for reproduktionsmikrobiologi ved Statens Serum Institut (SSI).
Målet var at undersøge, om screening og behandling af en abnorm vaginal bakteriesammensætning – beslægtet med bakteriel vaginose – kunne forbedre graviditetsraterne blandt kvinder i IVF-behandling. I alt deltog over 300 kvinder i forsøget.
Deltagerne blev enten behandlet med antibiotika, antibiotika efterfulgt af levende mælkesyrebakterier eller fik placebo. Resultaterne viste, at ingen af de aktive behandlinger forbedrede chancen for graviditet sammenlignet med placebogruppen.
Kan undgå en masse forvirring
Selvom studiet ikke viser en positiv effekt af behandlingen, har det stor betydning – både klinisk og samfundsmæssigt. Det sætter en tyk streg under nødvendigheden af evidens, før nye behandlinger og tests implementeres i fertilitetsbehandling.
- Vi undgår nu en masse forvirring, og vi står på et godt evidensbaseret grundlag, når vi skal rådgive og behandle kvinder og par, der søger fertilitetsbehandling, siger Thor Haahr Pedersen og fortsætter:
- I en tid hvor kommercielle tests og behandlingsmetoder ofte lover mere, end de kan holde, bidrager dette studie med vigtig klarhed. Det giver sundhedspersonale og patienter bedre mulighed for at træffe informerede valg – og kan være med til at reducere unødig behandling.
Fakta
- Studiet er netop publiceret i Nature Communications
- Over 300 patienter i IVF-behandling har deltaget
- Ingen effekt blev påvist af behandling mod forstyrret vaginal bakteriesammensætning på graviditetsraterne
- Resultaterne bygger på et bredt nationalt samarbejde og solid mikrobiologisk ekspertise
Kontakter
PressevagtHospitalsenhed Midt
Tlf:7844 1120kommunikation@midt.rm.dkBilleder

Om Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Heibergs Alle 5A
8800 Viborg
Hospitalsenhed Midt er den næststørste af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland. Enheden rummer Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Regionshospitalet Skive. De fire hospitaler beskæftiger tilsammen cirka 4200 medarbejdere, som årligt behandler omkring 350.000 ambulante dagspatienter og udskriver flere end 50.000 patienter efter indlæggelse.
Følg pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Nyt sanserum skal give ro og nærvær for børn og unge med erhvervet hjerneskade2.7.2025 14:14:30 CEST | Pressemeddelelse
Regionshospitalet Hammel Neurocenter får donationer til at realisere et nyt sanserum, der skal give ro og tryghed midt i et ellers ofte komplekst rehabiliteringsforløb for børn og unge med erhvervet hjerneskade.
Silkeborg-forsker undersøger AI's rolle i sundhedsvæsenet30.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan bruger vi AI klogt i det danske sundhedsvæsen, så den kunstige intelligens bidrager til bedre forløb for patienterne og arbejdsglæde for medarbejderne? Det spørgsmål undersøger ph.d.-studerende Victor Vadmand Jensen fra Regionshospitalet Silkeborg.
Børn og unge lærer at håndtere deres astma på parkourbanen11.6.2025 14:34:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med GAME Streetmekka Viborg vil Regionshospitalet Viborg skabe et nyt tilbud til børn og unge med astma. Gennem leg og bevægelse og i uformelle rammer væk fra hospitalet skal de sammen med andre børn lære at forstå kroppens signaler og tage hånd om deres astma.
Forskere får millionbevilling til at behandle hjerneskade med Extended Reality10.6.2025 09:51:01 CEST | Pressemeddelelse
Gennem brug af Extended Reality-teknologi vil forskere fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter behandle en udbredt, men ofte overset følge efter hjerneskade, hvor patienten har nedsat opmærksomhed på den ene side af krop og omgivelser. Det sker med en prestigefyldt og flerårig millionbevilling fra EU.
Regionshospitalet Viborg indvier ny sterilcentral4.6.2025 10:15:57 CEST | Pressemeddelelse
Ny moderne sterilcentral er netop blevet indviet på Regionshospitalet Viborg. Den nye sterilcentral er optimeret til fremtidens arbejdsgange for, hvordan instrumenter til operation og andre indgreb bliver rengjort og sendt i cirkulation mellem læger og sygeplejersker, der bruger dem, og de ansatte i sterilcentralen, der sikrer, at instrumenternes kvalitet og hygiejne er i top.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum