Fiskeristyrelsen

Fiskere opsamler spøgelsesnet langs Djurslands kyster

Del

Glemte fiskenet og andet såkaldt ’marint affald’ fra fiskeriet kan skabe store problemer for både havmiljøet og havets dyr. Blandt andet fordi meget af det er lavet af plastik, som både forurener havmiljøet og kan udgøre en risiko for dyrelivet. To fiskere forsøger nu at gøre noget ved problemet.

Foto af Jens olsen, der opsamler gamle fiskenet og tabte fiskeredskaber.
Med støtte fra EHFAF-programmet opsamler Jens Olsen og Peter Olsen gamle fiskenet og tabte fiskeredskaber. Foto: I/S Dannebrog

Fiskeskipperne Jens Olsen og Peter Olsen bruger det meste af deres tid på havet. I disse dage er det dog ikke kun for at fiske. Det er også for at samle gamle fiskenet, tabte redskaber og andet affald, der stammer fra fiskeriet, op fra havet:

”Jeg kan godt lide at være en del af den generation, der rydder op, i stedet for kun at være en del af dem, der har været med til at svine det til,” siger Jens Olsen.

Deres projekt ’I/S Dannebrogs opsamling af marint affald i det vestlige Kattegat og Bælthavet’ består af 60 togter. De to skippere afsøger et havområde på ca. 800 km2 langs Djurslands kyster – fra Glatved i nord til nordspidsen af Samsø i syd. I kutteren AS30 Margrethe af Ebeltoft opsamler de såkaldte ’spøgelsesnet’, garnrester, efterladte og tabte redskaber samt efterladenskaber fra andre søfarende.

”Hvis du tager sådan et søkort – eller et landkort, for den sags skyld. Så laver vi nogle felter, og så bliver vi enige om, hvilke områder vi skal afdække på baggrund af vores erfaring med, hvor der bliver fisket meget. Vi har jo fisket i mange år, i flere generationer, så vi ved nogenlunde, hvor der er blevet fisket og sat garn og så videre,” siger Jens Olsen, som dog erkender, at det ikke altid har været lige let:

”I en skov kan man se, hvilke træer, der trænger til at blive fældet. Men man kan jo ikke på samme måde se ned under havets overflade, så succeskriteriet har været, at det kunne lade sig gøre at få noget op i det hele taget.”

Og den mission er fiskerne lykkedes med. For indtil videre har de to brødre opsamlet nok marint affald til at fylde en stor container. Alt det opsamlede affald bliver landet i Ebeltoft Fiskerihavn og bringes herefter videre. Det, der kan genbruges, bliver genbrugt. Resten bliver sendt til forbrænding eller deponeret.

Nu kan der søges om tilskud

’’I/S Dannebrogs opsamling af marint affald i det vestlige Kattegat og Bælthavet’ løber fra den 12. april 2023 til den 17. juli 2025. Projektet er delvist finansieret af EU-midler fra den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF) og delvist af nationale midler.  

Fiskeristyrelsen har i år genåbnet tilskudsordningen ’Indsats mod marint affald’ under EHFAF-programmet. Ordningen kan søges indtil den 15. september 2024. Myndigheder, forskningsinstitutioner, virksomheder, brancheorganisationer og NGO’er kan søge om tilskud til projekter, der har til formål at opsamle marint affald fra fiskeriet.

Læs mere om ordningen.

Andre lignende projekter

Ud over projektet ’I/S Dannebrogs opsamling af marint affald i det vestlige Kattegat og Bælthavet’, blev der sidste år også givet tilskud til følgende projekter:

  • ’Opsamling af marint affald fra Limfjorden, Aalborg Bugt og vrag i Øresund’
  • ’Forebyggende indsats mod marint affald i Limfjorden’
  • ’Et plastikfrit fiskeri: Forebyggelse af fiskerirelateret marint affald, Information til fiskere og undervisning på fiskeriskolen omkring fiskerirelateret marint affald’

Nøgleord

Om Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.

Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skal du ud og rejse i efterårsferien? Pas på ubudne gæster i kufferten!11.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Eksotiske plantesygdomme og ødelæggende insekter kan gemme sig i frø, frugt, grønt og planter. Efterårsrejsende danskere, der rejser fra Billund Lufthavn, har derfor fredag den 11. oktober kunne få en badeboldt eller et kuffertbælte samt et godt råd af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen til, hvordan man sikrer sig mod at få ubudne med hjem i kufferten, når turen går hjemad igen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye