Røde KorsRøde Kors

Ny rapport: Den mentale trivsel er alvorligt udfordret i Danmark

Del

Rapporten, som er udarbejdet af Analyse & Tal, Boblberg og Røde Kors, fremhæver særligt udsatte grupper og unges behov for støttende fællesskaber

En ny og omfattende rapport om danskernes mentale sundhed afslører alarmerende tal: 40% af brugerne på den digitale platform Boblberg.dk angiver, at de oplever mental mistrivsel. Rapporten, der er udarbejdet af Analyse & Tal i samarbejde med Boblberg og Røde Kors med støtte fra TrygFonden, baserer sig på næsten to millioner opslag (såkaldte ”bobler”) og beskeder, der er skrevet i 2023, som, ved hjælp af en AI-sprogmodel, er blevet undersøgt for selvoplyste mentale udfordringer.

Særligt udsatte grupper i Danmark
Rapporten afslører, at 40% af brugerne oplever mental mistrivsel, hvilket understreger de alvorlige udfordringer, mange danskere står overfor. Mistrivsel kan manifestere sig som ensomhed, angst eller depression og påvirker livskvaliteten markant. Blandt de berørte er 17% uden for beskæftigelse, hvilket ofte hænger sammen med en følelse af isolation og meningsløshed. Af dem, der oplever mental mistrivsel, har 11% fysiske helbredsproblemer, hvilket belaster både deres mentale og fysiske sundhed. Særligt opsigtsvækkende er det, at 74% af de ledige og 72% af personer med fysiske udfordringer rapporterer om mental mistrivsel, hvilket viser, hvor sårbare disse grupper er. Disse indsigter kaster lys over de komplekse udfordringer, som mange står overfor i deres dagligdag, og illustrerer, hvor udbredt mental mistrivsel er blandt nogle af de mest udsatte grupper i samfundet.

Mange unge mangler fællesskaber og relationer
En anden vigtig indsigt fra rapporten er den høje andel af unge mellem 16-24 år, der benytter sig af onlinefællesskabet som en måde at håndtere livets udfordringer på. I 2023 skrev unge 305.098 opslag og beskeder på platformen, hvilket understreger, hvor aktivt denne aldersgruppe bruger digitale fællesskaber til at udtrykke deres oplevelser og søge støtte. Unge står overfor betydelige forandringer, såsom afslutning af grundskolen, indtræden på nye uddannelsesinstitutioner eller arbejdsmarkedet og ofte flytning til nye byer eller landsdele. I denne kontekst er det afgørende, at de har adgang til støttende fællesskaber. Overgangen og store skift i livet kan være en risikofaktor ift. ensomhed, og derfor er det afgørende, at unge får adgang til støttende fællesskaber.

Dette understreger behovet for øget opmærksomhed og støtte til denne gruppe for at hjælpe dem med at navigere gennem en kompleks overgangsperiode og fremme deres mentale sundhed. Den nationale handlingsplan mod ensomhed, som Boblberg og Røde Kors er medunderskrivere på, giver en række konkrete anbefalinger til, hvordan unge bedre hjælpes ind i fællesskaber.

Behovet for øget støtte og opmærksomhed
Rapporten understreger vigtigheden af at tage danskernes mentale sundhed og ensomhed alvorligt og fremhæver behovet for en øget indsats for at støtte de mange, der oplever mental mistrivsel.

Anders Ladekarl, Generalsekretær for Røde Kors i Danmark: 

”Rapporten giver et klart billede af den mentale sundhedstilstand i Danmark og understreger de udfordringer, mange danskere står overfor i deres dagligdag. De indsamlede data fra næsten to millioner beskeder og opslag viser tydeligt, at ensomhed og mental mistrivsel er et omfattende problem. Det er nu lidt over et år siden, at det nationale partnerskab mod ensomhed med bred opbakning fra Christiansborgs partier kunne offentliggøre Danmarks første nationale ensomhedsstrategi. Denne rapport understøtter det, vi også ser gennem vores aktiviteter i Røde Kors – at der desværre er en stor sammenhæng mellem social udsathed, mental mistrivsel og ensomhed.”

Læs den fulde rapport HER.

Kontakter

Medstifter af Boblberg, Anders Stæhr
as@boblberg.dk
Tlf: 2225 0520

Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse

Tlf:3529 9699

Om Røde Kors

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye