Ny pulje skal forebygge ensomhed i ældreplejen
Ældre borgere kan være i særlig risiko for at opleve ensomhed. Derfor afsættes 15,39 mio. kroner i 2024 – 2027 til at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel. Puljen kan søges af kommunale plejehjem, selvejende plejehjem, friplejehjem samt kommunale og private leverandører, der udfører personlig og/eller praktisk hjælp i hjemmeplejen. Puljen er åben nu.

Tabet af en ægtefælle, at flytte på plejehjem eller et nedsat helbred kan føre til en følelse af isolation og ensomhed.
Forskning viser, at langvarig oplevelse af ensomhed hos ældre kan være forbundet med oplevelsen af forværret livskvalitet, øget risiko for udvikling af demens og negativ påvirkning på kognitiv funktion samt for tidlig død. Langvarig ensomhed kan derfor både have alvorlige konsekvenser for den enkelte og for samfundet som helhed.
I aftalen om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2024 – 2027 er der afsat 15,39 mio. kroner til at styrke indsatsen med at bekæmpe ensomhed og mistrivsel hos ældre borgere i ældreplejen gennem en ansøgningspulje.
Puljen skal forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed og mistrivsel ved at udbrede metoder og redskaber til at styrke og understøtte omsorg- og plejepersonales rammer og kompetencer til at arbejde med ensomhed og fremme relationer og fællesskaber.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
- Ensomhed er en naturlig følelse, som alle mennesker kan opleve af og til. Men når ensomheden bliver langvarig, kan den være forbundet med alvorlig mistrivsel og sygdom – både fysisk og psykisk. Nu styrker vi indsatsen i kampen mod ensomhed. Med puljen understøtter vi kompetencerne hos medarbejdere i hjemmeplejen, så de får bedre forudsætninger for at opdage og afhjælpe ensomhed blandt vores ældre.
Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed fremlagde i maj 2023 en national strategi og handlingsplan mod ensomhed. Arbejdet peger på, at der er behov for at skabe bedre og mere viden om, hvordan man forebygger, opsporer og afhjælper ensomhed. Viden, redskaber og metoder skal udbredes til relevante faggrupper som bl.a. ældreplejen, hvor man møder ensomhed i hverdagen.
Ansøgningsfristen er den 10. oktober 2024 kl. 12.00.
Læs mere om puljen her.
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Bedre muligheder for digital kommunikation mellem lejere og private udlejere2.7.2025 10:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Et politisk flertal er enige om at opdatere lejeloven, så det bliver muligt at aftale fuld digital kommunikation i private lejeforhold.
Flere grønne muligheder for danskere, der bor i almene boliger1.7.2025 09:29:32 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for den million danskere, der bor i alment byggeri, at bruge vedvarende energi. Nye regler vil samtidigt gøre det muligt for en almen boligafdeling at leje et tag eller en facade ud til drift af privat solcelleanlæg.
Nye anbefalinger skal bekæmpe vold mod børn27.6.2025 14:13:50 CEST | Pressemeddelelse
I dag offentliggøres en række anbefalinger til, hvordan vold mod børn kan forebygges, opspores og behandles bedre end i dag. Nogle af de største aktører på området står bag anbefalingerne, og et børne- og ungepanel er blevet hørt.
Ny aftale om en samlet indsats på adoptionsområdet4.6.2025 11:33:20 CEST | Pressemeddelelse
En række initiativer på adoptionsområdet skal styrke vores viden om fortiden, give øget støtte til de voksne adopterede og analysere mulighederne for international adoption i fremtiden
Social- og boligministeren nedsætter arbejdsgruppe om levevilkår for personer, der sælger sex20.5.2025 14:52:01 CEST | Pressemeddelelse
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen nedsætter nu en arbejdsgruppe, der skal undersøge levevilkår for personer, der sælger sex.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum