DI - Dansk Industri

DI opfordrer til nye forhandlinger: Aftalen om universitetsreform er kørt af sporet

Del

Dansk Industri (DI) mener, at den nuværende udmøntning af universitetsreformen bryder med hele intentionen i reformen. Nye beregninger viser, at reformen rammer meget hårdere end forudsat. Landets største erhvervsorganisation sender derfor en stærk opfordring til at gå tilbage til forhandlingsbordet.

Universitetsreformen er på vej i den gale retning og den politiske aftale om den såkaldte sektordimensionering afspejler ikke erhvervslivets behov, og derfor bør regeringen og forligskredsen vende tilbage til forhandlingsbordet for at finde en bedre løsning, mener DI.

Den politiske aftale om en ny universitetsreform fra juni 2023 blev oprindeligt rost af DI for dens intentioner. Her fremhæver organisationen potentialet i de nye erhvervskandidatuddannelser og muligheden for at optage flere internationale studerende.

- Vi var glade for den store ambition om at knytte universitetsuddannelserne og erhvervslivet meget tættere sammen, så uddannelserne bliver endnu mere relevante. Men nu lægger man op til hovedløst at skære studiepladser uden øje på, hvad der er behov for på arbejdsmarkedet. Derfor kan vi fra DI’s side ikke støtte det, der ligger i aftalen for nuværende. Aftalepartierne må tilbage til forhandlingsbordet, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Erhvervslivet har i årevis opfordret unge til at søge mod de tekniske og naturfaglige uddannelser. Ved årets optag så vi, at rekordmange søgte mod netop de uddannelser. Men allerede i år er mange blevet afvist på grund af dimensionering fra tidligere aftaler.

Det betyder helt konkret, der er en tilbagegang i antallet af optagede på tekniske uddannelser på en procent, selvom vi i ansøgertallene kan se en fremgang på hele 11 procent. Aftalen om sektordimensionering betyder så, at der kan optages endnu færre fra næste år.

- Det er helt sort. Aftalen er kørt af sporet i forhold til den oprindelige intention. Inddragelsen af os repræsentanter for erhvervslivet er foreløbig blevet til tomme ord, siger han.

Aftalen om sektordimensionering, som er en del af den store universitetsreform, lægger op til, at der skal skæres 2.700 pladser på universiteternes bachelorstudier. Men tager man udgangspunkt i årets optag, frygter DI, det tal kan ende på omkring 4.000 færre studiepladser fra næste år.

- Dansk erhvervsliv har brug for flere - ikke færre - højtuddannede og eftertragtede kandidater. Den aktuelle aftale om sektordimensionering tager ikke hensyn til erhvervslivets behov, og konsekvenserne af denne politik kan blive alvorlige for Danmarks fremtidige vækst og velfærd, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Finansministeriet vurderer selv, at Danmark på lang sigt bliver et fattigere land som følge af sektordimensioneringen. Det gør bare aftalen endnu mere uforståelig, påpeger han.

DI opfordrer regeringen og forligspartierne til at sikre, at sektordimensioneringen fjernes hurtigst muligt, så universiteterne ikke unødigt arbejder videre med nedskæringerne, og den samlede universitetsreform genbesøges.

- Vi ønsker udvikling og vækst. Derfor opfordrer vi til, at reformen tænkes om og tilpasses virkeligheden. Vi står klar til at tage ansvar for at udvikle et stærkt uddannelsessystem, der matcher erhvervslivets behov, men vil ikke støtte den nuværende udmøntning, som DI ser som en afvikling snarere end en udvikling, slutter Lars Sandahl Sørensen.

Kontakter

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Regeringens Afrika-strategi vil øge danske investeringer i Afrika26.8.2024 10:21:33 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens nye strategi for dansk samarbejde med Afrika kobler bistand, handel og danske investeringer på kontinentet sammen. Dermed bidrager strategien til, at Danmark og EU kan udgøre et reelt alternativ til Kina. Ifølge dansk Industri (DI) er det den helt rigtige retning både for at styrke det dansk-afrikanske samarbejde og til at skabe bæredygtig vækst og flere job i Afrika. Nu venter den store opgave med at omsætte visionerne til handel, investeringer og partnerskaber, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

General Manager for DI i Sydkorea Lasse Broe Honorè fylder 40 år: Fra toplobbyist i Danmark til bannerfører for danske virksomheder i Sydkorea15.8.2024 08:00:16 CEST | Pressemeddelelse

Lasse Broe Honoré, der den 19. august fylder 40 år, har for nylig valgt en helt ny vej i sin karriere. For et halvt år siden flyttede Lasse til Seoul i Sydkorea for at etablere Dansk Industris ny landekontor hos den lovende asiatiske handelspartner. Flytningen skete efter, at han i næsten 18 år havde haft politik som sin hjemmebane. Både som særlig rådgiver, kampagnechef, landsformand for Konservativ Ungdom samt i en årrække som lobbyist i Rud Pedersen Public Affairs Company og som underdirektør i Dansk Industri (DI). Den politiske interessevaretagelse er nu skiftet ud. I stedet for i DI at spille erhvervslivets bolde til danske politikere, spiller han nu bolde til sydkoreanske virksomheder og beslutningstagere for at hjælpe danske virksomheders eksport og investeringer i det asiatiske land. Lasse kalder selv baneskiftet for et naturligt ryk og nyder ansvaret for at understøtte danske virksomheder. Ifølge Lasse Honore er Sydkorea er et land drevet af ønsket om at lykkes. Det giver stor

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye