Den Nationale Grøntuge skydes i gang – med fokus på smag og æstetik
Anført af Landbrug & Fødevarer bliver Den Nationale Grøntuge i dag skudt i gang over hele landet. En uge, hvor grøntsagerne hyldes, og hvor danskerne kan blive udfordret, støttet og inspireret til at inkludere flere grøntsager i den daglige kost.

For første gang nogensinde afholdes Den Nationale Grøntuge. En uge, hvor vi hylder grøntsagerne, deres mangfoldighed og evne til at berige os med mere farverige og nærende måltider.
Men i stedet for det traditionelle fokus på sundhed, vil der i Den Nationale Grøntuge være fokus på sanserne og æstetikken ved grøntsager, siger Line Munk Damsgaard, der er projektleder på Den Nationale Grøntuge og ernæringschef i Landbrug & Fødevarer:
”Grøntsager tilbyder en meget bred vifte af smagsoplevelser, farver og teksturer, som kan pifte vores måltider op, og derfor fortjener de en større plads på vores tallerkner. Det er netop den tanke og bevidsthed, der er i højsædet i Den Nationale Grøntuge, hvor vi prøver at gøre opmærksom på alt det, de smagfulde og nærende grøntsager kan,” siger hun.
De fleste danskere er allerede klar over, at grøntsager på mange måder er gode for os og har et gennemsnitligt lavt klimaaftryk. Men på trods af den viden er det de færreste, der lever op til de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst halvdelen bør være grøntsager. Og det kan være et tegn på, at vi skal begynde at tale om vores mad og om måltiders sammensætning på en anden måde, end vi plejer, siger Line Munk Damsgaard:
”Vi vil gerne gå forrest i arbejdet om at tale om grøntsager på en helt ny måde. Hvor løftede pegefingre og moralprædikener er gemt væk, og hvor der ikke kun fokuseres på grøntsagernes sundhed men også på deres friskhed, deres alsidighed og meget forskellige smage – lige fra den sprøde agurk til de dybe, søde rødbeder,” siger hun.
Vores madvalg påvirkes af mange faktorer, hvoraf smagen er den mest afgørende. Derfor opfordrer Line Munk Damsgaard til at man bruger Den Nationale Grøntuge som anledning til at udforske grøntsagernes mange smage samt til at inddrage hele familien i køkkenet og også lære børnene om grøntsager – hvor de kommer fra, og hvordan de kan tilberedes på nye, kreative måder:
”Vi håber, at Den Nationale Grøntuge kan være med til at puste til danskernes nysgerrighed og lyst til at udforske den store verden af grøntsager, som vi har til rådighed. Og så håber vi, at det bliver en anledning til at fejre maden og fællesskabet, som binder os sammen,” siger hun.
Den Nationale Grøntuge har fået undertitlen ”Kom i grønt humør”. Den afholdes i regi af Rådet for sund mad med Landbrug & Fødevarer som projektleder. Knap 40 partnere har meldt sig som grøntsagsvenner og bidrager under Den Nationale Grøntuge.
Den Nationale Grøntuge er støttet af Plantefonden.
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder
Links
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
Mejeriprisen 2025 uddelt til ambitiøse aktører17.9.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Til Fødevaredagen 2025, arrangeret af Landbrug & Fødevarer, blev Mejeriprisen 2025 uddelt. Det hele fandt sted i skønne omgivelser på Hindsgavl Slot. I et stærkt felt af butikskæder, der alle har sat barren højt for mejerikategorien, var det til sidst Sebastian Vinther, regionschef i Netto og Kristine Pilgaard, kommercial direktør i MENY, der kunne lade sig hylde som vindere og modtage branchens anerkendelse.
Vinderen af Kantineprisen 2025 er fundet16.9.2025 18:38:22 CEST | Pressemeddelelse
Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til Fødevaredagen2025. Her blev Kantineprisen 2025 uddelt foran en fyldt sal af madkyndige, producenter og gode branchekolleger på Hindsgavl Slot. Efter en tæt konkurrence blandt landets dygtigste kantiner kunne Normal A/S, Hedensted, ledet af køkkenchef Christian Lundsgaard træde frem som vindere - hædret for deres evne til at kombinere bæredygtighed, velsmag og kreativitet i deres daglige drift.
Landbrug & Fødevarer: Der er brug for klare rammer for virksomhedernes emballagehåndtering – godt regeringen handler11.9.2025 17:08:57 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har truffet beslutning, som indebærer et loft over kommunernes emballagegebyrer samt statslig dækning af en række administrative gebyrer.
EU’s landbrugsministre lader sig inspirere af dansk landbrug8.9.2025 16:54:45 CEST | Pressemeddelelse
EU's landbrugsminstre er samlet i Danmark. På programmet er både landbrugsbesøg og besøg hos en række virksomheder, der tilsammen viser dansk landbrug og fødevareindustriens styrker, når det kommer til kvalitet, teknologi og klimaomstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum