Ny undersøgelse: Hver tiende senior oplever, at deres kolleger glæder sig til, at de går på pension
Videncenter for God Arbejdslyst og Epinion står bag ny undersøgelse om, hvad der motiverer seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Anerkendelse og fleksibilitet er vigtigst, viser rapporten

Hvis vi gerne vil have, at flere danskere skal blive længere på arbejdsmarkedet, skal vi fortælle vores mest erfarne kolleger, at vi gerne vil beholde dem. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion og Videncenter for God Arbejdslyst, som Krifa har været med til at søsætte.
Undersøgelsen viser, at anerkendelse er en af de vigtigste motivationsfaktorer, når det kommer til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Og ifølge Krifas formand Jane Heitmann kalder det på, at vi gør det mere attraktivt at gå på arbejde, hvis vi skal løse fremtidens udfordringer med mangel på arbejdskraft.
- Det har ofte været fremme i medierne, at mange seniorer føler sig diskrimineret og mødt med fordomme. På den ene side råber vi op om manglen på arbejdskraft – samtidig med at hver tiende oplever, at deres kolleger i nogen grad glæder sig til, at de går på pension. Det hænger ikke sammen og understreger behovet for at arbejde med trivsel og kultur ude på arbejdspladserne, siger Jane Heitmann.
Tid til at skifte fokus
De senere år har pensionsalder været flittigt debatteret i medierne blandt andet på grund af Arne-pensionen, og Krifas formand mener, at det er på tide, at vi skifter fokus.
- Debatten har kørt på, hvordan danskerne hurtigst muligt kan komme på pension med enten Arne- eller Senior-pensionen. Det er vigtigt, at der er en værdig vej ud af arbejdsmarkedet for de mennesker, som er nedslidt, men jeg synes, det er på tide, at vi fokuserer mere på, hvordan vi undgår, at mennesker bliver nedslidt i første omgang, siger Jane Heimann.
Der er også noget, der tyder på, at en større fleksibilitet fra virksomhederne vil øge de erfarne medarbejderes lyst til at blive ved at arbejde efter pensionsalderen. 23 procent af de danskere, der ønsker at udskyde pensionen, har en arbejdsuge på under 30 timer, mens det kun er 15 procent af dem, der gerne vil på pension.
- Det er jo interessant i disse tider, hvor vi igen og igen får at vide, at vi skal arbejde mere. Vi skal skabe et moderne arbejdsmarked med mest mulig fleksibilitet og plads til forskellige livsfaser, siger Krifa-formanden.
Videncenter for God arbejdslyst og Epinion har spurgt 1.109 lønmodtagere over 55 år.
FAKTA OM UNDERSØGELSEN Besvarelserne blev indsamlet på webpanel i perioden fra d. 14. september til d. 24. september 2023. Det indsamlede data er repræsentativt for danske lønmodtagere over 55 år på køn, alder og region jf. populationsfordelingerne fra Danmarks Statistik.
Statistiske analyser Analyserne i rapporten er på krydstabeller med test for signifikante forskelle mellem andele og gennemsnit. Analyserne er suppleret med lineære regressioner for at sikre, at de fremhævede resultater er robuste, når man tager højde for parametrene køn, alder, region og uddannelse, hvor det har været muligt. |
5 POINTER FRA RAPPORTEN
|
Nøgleord
Kontakter
Fie Rødkjær MøllerPressekontakt
Tlf:21642021frn@krifa.dkLinks
Om Kristelig Fagbevægelse
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse
Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.
Betalt frihed til fertilitetsbehandling er nybrud i ny overenskomst19.2.2025 11:07:00 CET | Pressemeddelelse
Ny overenskomst indeholder familiemæssigt nybrud på arbejdsmarkedet med betalt frihed til fertilitetsbehandling.
Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse
Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.
Regeringen sætter en halv million lønmodtagere uden for indflydelse19.12.2024 13:46:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget sendt den danske model mod sit endeligt. Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum