Moesgaard Museum

Sølvskat fra vikingetiden fundet nord for Aarhus

Del

En ung arkæologistuderende fra Aarhus Universitet har fundet en spektakulær sølvskat med tråde til både Rusland, Ukraine og De Britiske Øer. Fundet understreger Aarhus’ position som et internationalt knudepunkt i vikingetiden.

Den 22-årige arkæologistuderende Gustav Bruunsgaard blev glædeligt overrasket, da han i foråret gik med metaldetektor ved Elsted nord for Aarhus. Pludselig bippede hans metaldetektor højt, han greb en lille medbragt spade og fandt en armring i sølv. Få dage efter kom han tilbage til fundstedet og fandt yderligere seks armringe. Sølvskatten er nu blevet vurderet af danske og internationale eksperter, som konkluderer, at den stammer fra vikingetiden.  

Sølv var vikingetidens værdimåler. De i alt syv armringe, som Gustav har fundet, har en samlet vægt på mere end et halvt kilo. Armringe som disse var tilpasset et fælles vægtsystem, så man let kunne se de enkelte ringes værdi. Det fungerede som et betalings- og transaktionsmiddel, ligesom de demonstrerede ejerens økonomiske formåen.  

Arkæologiske eksperter vurderer, at ringene repræsenterer en betydelig værdi. De er blevet dateret til 800-årene, det vil sige den tidlige vikingetid kort tid efter grundlæggelsen af vikingetidens Aarhus – Aros. Ringene menes at være produceret i Sydskandinavien, formentlig Danmark. 

Den ene oprullede ring er af en type, der oprindeligt kom fra Rusland eller Ukraine, som siden er blevet efterlignet i Norden. De tre båndformede, stemplede ringe er af en sydskandinavisk type, der gav inspiration til armringe i Irland, hvor de blev meget almindelige. De tre glatte armringe er sjældne, men kendes fra Skandinavien og England.  

“Elstedgårdskatten er et fantastisk interessant fund fra vikingetiden, som forbinder Aarhus med Rusland og Ukraine i øst og de britiske øer i vest. På den måde understreger fundet, hvordan Aarhus var et centralt knudepunkt i vikingernes verden, som gik helt fra Nordatlanten til Asien,” fortæller Kasper H. Andersen, ph.d. og historiker på Moesgaard Museum.  

Sølvskatten kan opleves på Moesgaard Museum.

Fakta: 

  • Ringene er blevet fundet på en mark ved Elsted, hvor der tidligere er fundet spor efter bebyggelse fra vikingetiden.  

  • Elstedgårdskatten er et såkaldt Danefæ, som efter en udstillingsperiode på Moesgaard Museum, vil blive overdraget til Nationalmuseet. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Arkæologistuderende Gustav Bruunsgaard med sin metaldetektor nær fundstedet
Arkæologistuderende Gustav Bruunsgaard med sin metaldetektor nær fundstedet
Moesgaard/Poul Madsen Moesgaard
Download
Glat sølvarmbånd
Glat sølvarmbånd
Moesgaard Museum/Poul Madsen Moesgaard Museum
Download
Stemplet sølvarmbånd
Stemplet sølvarmbånd
Moesgaard/Poul Madsen Moesgaard
Download
Stemplet sølvarmbånd
Stemplet sølvarmbånd
Moesgaard/Poul Madsen Moesgaard
Download
Oprullet sølvarmring
Oprullet sølvarmring
Moesgaard/Poul Madsen Moesgaard
Download

Links

Moesgaard Museum

Moesgaard Museum er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard Museum omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.

Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Nye undersøgelser indikerer, at 2000 år gammel krigerkvinde er begravet ved militært centrum i Midtjylland24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Nye analyser af knogler fra en jernaldergrav ved Hedegård i Midtjylland giver overraskende resultat: En af de afdøde er tilsyneladende en kvinde begravet med fuldt våbenudstyr. Det 2000 år gamle militære centrum ved Hedegård skal nu undersøges af Moesgaard Museum, Museum Midtjylland og Museum Horsens som led i forskningsprojektet ‘Under Pres.’

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye