Region Hovedstaden

Nyt Hospital Nordsjælland realiserer køkkendrøm

Del

Mange års ønske fra politikere, patienter og personale om at få eget køkken på Nyt Hospital Nordsjælland går nu i opfyldelse. Nye kreative løsninger har sammen med ny, effektiv teknologi og ændrede behov hos patienterne gjort det muligt.

Når Nyt Hospital Nordsjælland tages i brug om et par år, bliver det med et delproduktionskøkken i servicebyen, som ses ved det fjerneste kløverblad, og som er forbundet med hospitalet via en 129 meter lang tunnel. Foto: Jonathan Grevsen, NCC.
Når Nyt Hospital Nordsjælland tages i brug om et par år, bliver det med et delproduktionskøkken i servicebyen, som ses ved det fjerneste kløverblad, og som er forbundet med hospitalet via en 129 meter lang tunnel. Foto: Jonathan Grevsen, NCC.

Nyt Hospital Nordsjælland er projekteret med et modtagekøkken, som man senere ville udbygge til et produktionskøkken.

- Det har hele tiden været et meget stort ønske, at det nye hospital i Hillerød selvfølgelig skulle have mulighed for selv at producere mad, men det har ikke været muligt, fordi vi ikke måtte gå over det budget, som vi havde fra Kvalitetsfonden. Jeg er derfor meget glad for, at det nu er blevet muligt at etablere et køkken, så maden kan tilberedes lokalt og ikke skal transporteres rundt på landevejene. Den idé har jeg aldrig været vild med også af hensyn klimabelastningen, siger Lars Gaardhøj (S), formand for Region Hovedstaden og fortsætter:

- Det er en stor og kompleks opgave at bygge et hospital, og når vi arbejder med så stort et projekt over mange år, er der forudsætninger og muligheder, som forandrer sig undervejs. Det er på alle måder en succeshistorie, at køkkenet er lykkedes nu.

Køkkenet bliver et såkaldt delproduktionskøkken, som har eget bageri. Da kød måske i fremtiden kommer til at være en mindre del af hospitalets kosttilbud af hensyn til klimaaftrykket, har man valgt ikke at etablere en egentlig slagterafdeling. 

Kreative køkkenmedarbejdere og arkitekter

Det var oprindeligt planlagt, at det nye hospital skulle modtage patientforplejning udefra, men en grundig analyse viser, at den løsning vil være betydeligt dyrere at drive end først antaget, og end budgettet tillader.

- Det er lykkedes at finde en måde at bygge køkkenet om, så hospitalet også selv kan producere mad til patienterne i fremtiden. Jeg er virkelig glad for, at hospitalet har fundet de gode og nytænkende løsninger sammen med arkitekterne, siger Annie Hagel (Ø), formand for den politiske følgegruppe for Nyt Hospital Nordsjælland.

Kortere og færre indlæggelser

Ændringer i patienternes behov har også været med til at gøre køkkenet muligt. Nye analyser viser, at flere patienter er indlagt i kortere tid, samtidig med at hospitalet omlægger til mere sammedagskirurgi og flere ambulante forløb, som betyder, at færre patienter har brug for mad hele døgnet. Det ændrer behovet for køkkenets produktion betydeligt.

En yderligere gevinst ved opgradering af køkkenet er, at det samtidig kan levere kost til kantinekøkkenet for hospitalets personale og besøgende, og man undgår dermed at skulle indgå aftale med en ekstern kantineleverandør.

Det koster 12 millioner kroner at omprojektere og købe nyt udstyr til køkkenet. Det finansieres med en omprioritering inden for projektets budgetramme. Hvis et produktionskøkken skulle etableres på et senere tidspunkt, er det blevet anslået at koste omkring 90 millioner kroner.

Det er forventningen, at de ansatte i Nordsjællands Hospitals køkken flytter med til Nyt Hospital Nordsjælland.

Fakta

  • Det er blevet muligt at realisere et delproduktionskøkken på Nyt Hospital Nordsjælland, som politikere, borgere og medarbejdere hele tiden har ønsket.
  • Nyt Hospital Nordsjælland er projekteret med et modtagekøkken, som man senere ville udbygge til et produktionskøkken. Det er blevet muligt at etablere allerede nu, fordi der er færre indlagte, flere moderne teknologier og andre behov hos patienterne.
  • Omprojekteringen koster 12 millioner kroner, som finansieres med en omprioritering inden for den eksisterende budgetramme.
  • En ekstern analyse har afdækket, at den oprindelige plan om madlevering fra Herlev Hospital ville blive langt dyrere for Nyt Hospital Nordsjælland end forventet og belaste hospitalet med en varig merudgift.
  • Læs Orientering om etablering af delproduktionskøkken på Nyt Hospital Nordsjælland

Yderligere oplysninger

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Patienter med kvindesygdomme og pårørende inviteres til udvalgsarbejde om forbedret behandling5.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

​Har du lyst til at bidrage til at skabe et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen? Sådan lyder opfordringen fra Region Hovedstaden, der med et nyt opgaveudvalg om kvindesygdomme inviterer borgerne helt tæt på det politiske arbejde. I opgaveudvalget skal borgere, politikere og kommuner sammen finde løsninger på konkrete udfordringer og bidrage med nye idéer til fremtidens sundhedsvæsen med patienten i centrum.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye