Nyt Hospital Nordsjælland realiserer køkkendrøm
Mange års ønske fra politikere, patienter og personale om at få eget køkken på Nyt Hospital Nordsjælland går nu i opfyldelse. Nye kreative løsninger har sammen med ny, effektiv teknologi og ændrede behov hos patienterne gjort det muligt.
Nyt Hospital Nordsjælland er projekteret med et modtagekøkken, som man senere ville udbygge til et produktionskøkken.
- Det har hele tiden været et meget stort ønske, at det nye hospital i Hillerød selvfølgelig skulle have mulighed for selv at producere mad, men det har ikke været muligt, fordi vi ikke måtte gå over det budget, som vi havde fra Kvalitetsfonden. Jeg er derfor meget glad for, at det nu er blevet muligt at etablere et køkken, så maden kan tilberedes lokalt og ikke skal transporteres rundt på landevejene. Den idé har jeg aldrig været vild med også af hensyn klimabelastningen, siger Lars Gaardhøj (S), formand for Region Hovedstaden og fortsætter:
- Det er en stor og kompleks opgave at bygge et hospital, og når vi arbejder med så stort et projekt over mange år, er der forudsætninger og muligheder, som forandrer sig undervejs. Det er på alle måder en succeshistorie, at køkkenet er lykkedes nu.
Køkkenet bliver et såkaldt delproduktionskøkken, som har eget bageri. Da kød måske i fremtiden kommer til at være en mindre del af hospitalets kosttilbud af hensyn til klimaaftrykket, har man valgt ikke at etablere en egentlig slagterafdeling.
Kreative køkkenmedarbejdere og arkitekter
Det var oprindeligt planlagt, at det nye hospital skulle modtage patientforplejning udefra, men en grundig analyse viser, at den løsning vil være betydeligt dyrere at drive end først antaget, og end budgettet tillader.
- Det er lykkedes at finde en måde at bygge køkkenet om, så hospitalet også selv kan producere mad til patienterne i fremtiden. Jeg er virkelig glad for, at hospitalet har fundet de gode og nytænkende løsninger sammen med arkitekterne, siger Annie Hagel (Ø), formand for den politiske følgegruppe for Nyt Hospital Nordsjælland.
Kortere og færre indlæggelser
Ændringer i patienternes behov har også været med til at gøre køkkenet muligt. Nye analyser viser, at flere patienter er indlagt i kortere tid, samtidig med at hospitalet omlægger til mere sammedagskirurgi og flere ambulante forløb, som betyder, at færre patienter har brug for mad hele døgnet. Det ændrer behovet for køkkenets produktion betydeligt.
En yderligere gevinst ved opgradering af køkkenet er, at det samtidig kan levere kost til kantinekøkkenet for hospitalets personale og besøgende, og man undgår dermed at skulle indgå aftale med en ekstern kantineleverandør.
Det koster 12 millioner kroner at omprojektere og købe nyt udstyr til køkkenet. Det finansieres med en omprioritering inden for projektets budgetramme. Hvis et produktionskøkken skulle etableres på et senere tidspunkt, er det blevet anslået at koste omkring 90 millioner kroner.
Det er forventningen, at de ansatte i Nordsjællands Hospitals køkken flytter med til Nyt Hospital Nordsjælland.
Fakta
- Det er blevet muligt at realisere et delproduktionskøkken på Nyt Hospital Nordsjælland, som politikere, borgere og medarbejdere hele tiden har ønsket.
- Nyt Hospital Nordsjælland er projekteret med et modtagekøkken, som man senere ville udbygge til et produktionskøkken. Det er blevet muligt at etablere allerede nu, fordi der er færre indlagte, flere moderne teknologier og andre behov hos patienterne.
- Omprojekteringen koster 12 millioner kroner, som finansieres med en omprioritering inden for den eksisterende budgetramme.
- En ekstern analyse har afdækket, at den oprindelige plan om madlevering fra Herlev Hospital ville blive langt dyrere for Nyt Hospital Nordsjælland end forventet og belaste hospitalet med en varig merudgift.
- Læs Orientering om etablering af delproduktionskøkken på Nyt Hospital Nordsjælland
Yderligere oplysninger
- Pressevagten i Region Hovedstaden: tlf. 70 20 95 88 / presse@regionh.dk
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
På under ét sekund sender nyt system den nærmeste ambulance afsted4.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange af de mest akutte ambulancer i Region Hovedstaden bliver nu sendt afsted via et automatisk system hos Akutberedskabets vagtcentral 1-1-2. Det nye system betyder, at ambulancerne ofte kommer endnu hurtigere frem til patienten.
Nogenlunde samme antal akutte udrykninger nytårsnat som sidste år1.1.2025 08:36:13 CET | Pressemeddelelse
Det danske akutberedskab har haft 955 udrykninger med ambulancer nytårsnat. Dertil har der været 148 udrykninger med akutlægebiler og 35 udrykninger med akutbiler. Akutlægehelikopteren har fløjet 6 gange. Overordnet set har det været et travlt nytår med nogenlunde de samme antal skader og udrykninger som sidste år.
Stor donation fra A.P. Møller Fonden sikrer patienterne skånsomme skanninger i fremtiden12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En skanning med minimal stråledosis og maksimal billedkvalitet. Fremtidens skanner er opfundet af danske forskere og er på vej til Rigshospitalet efter en milliondonation fra A.P. Møller Fonden.
Eva Zeuthen Bentsen tiltræder som direktør på Nordsjællands Hospital9.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 1. april sætter Eva Zeuthen Bentsen sig i direktørstolen på Nordsjællands Hospital. Senest har han hun haft en tilsvarende stilling i Region Hovedstadens Psykiatri.
Bente Ourø Rørth stopper på Nordsjællands Hospital5.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter 11 år som hospitalsdirektør går 69-årige Bente Ourø Rørth til foråret på pension og overleverer et veldrevet hospital, der ofte har gjort tingene på nye måder
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum