SDU-forskere finder lovende våben mod visse typer antibiotikaresistente bakterier
Forskere fra Syddansk Universitet har opdaget en ny kombination af stoffer, som ser ud til at kunne bekæmpe en række bakterier, der forårsager bl.a. mavesår og urinvejsinfektioner. Bakterierne udvikler i stigende grad antibiotikaresistens, og flere af dem er på WHO’s liste over prioriterede patogene bakterier.

Mavesår, blærebetændelse, nyresten, blæresten, mavekræft …
Det er bare nogle af de sygdomme, som de såkaldte ureolytiske bakterier er kendt for at kunne medføre.
Og som om listen over dårligdomme ikke skulle være nok, så er bakterierne ovenikøbet meget svære at bekæmpe, ikke mindst fordi flere og flere af dem bliver resistente over for antibiotika.
Men nu har forskere fra Syddansk Universitet (SDU) måske fundet et nyt våben mod de ureolytiske bakterier.
Det potentielt skadelige ved ureolytiske bakterier er, at de producerer et enzym kaldet urease, som nedbryder urinstof til ammoniak. Bakterierne kan derefter bruge ammoniakken som nitrogenkilde til at vokse. Ammoniak er desuden basisk, og derfor bruger nogle ureolytiske bakterier også ammoniak til at forhøje pH-værdien lokalt, så de kan overleve steder, hvor der normalt er meget surt, f.eks i mavesækken.
Allerede tilbage i 1980’erne fandt man ud af, at man med lægemidlet acetohydroxamsyre (AHA) kan hæmme den proces, fordi AHA er en såkaldt ureasehæmmer. Problemet er bare, at AHA kan have en lang række bivirkninger, heriblandt kvalme, blodmangel, depression, angst og hårtab.
Forskerne i Odense har imidlertid fundet ud af, at man ved at kombinere AHA med garvesyre, som er et naturstof fra planter, og en lav koncentration af fluorid, som også er en ureasehæmmer, opnår en meget mere effektiv bekæmpelse af de ureolytiske bakterier. Derved kan man reducere mængden af AHA-lægemidlet markant og derved også nedsætte risikoen for bivirkninger.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Heliyon og skrevet af Simon Svane og Henrik Karring fra Det Tekniske Fakultet og Mie C. Lyngsie og Janne K. Klitgaard fra Det Naturvidenskabelige Fakultet.
- Vores forskning tyder på, at grunden til den kraftige hæmning af urease-enzymet og bakteriernes vækst, når de behandles med både AHA og fluorid, er, at AHA og fluorid kan binde og hæmme urease-enzymet samtidig, forklarer Simon Svane, der er ph.d. og specialkonsulent på Institut for Grøn Teknologi og en af forskerne bag opdagelsen.
Forsøgene er hidtil kun lavet i laboratoriet. Derfor er det stadig for tidligt at sige, om man faktisk vil kunne behandle mennesker med infektioner med en kombination af AHA, fluorid og garvesyre i lave koncentrationer.
Men forskerne er optimistiske og har også patentbeskyttet opdagelsen.
- Vi håber at vores fremadrettede forskning vil vise, at en kombinationsbehandling med lave koncentrationer af AHA, fluorid og garvesyre er en effektiv behandling af forskellige typer infektioner forårsaget af ureolytiske bakterier, siger Henrik Karring, professor på Institut for Grøn Teknologi.
FAKTA
Forskere fra Institut for Grøn Teknologi på Det Tekniske Fakultet og Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Det Naturvidenskabelige Fakultet har fundet ud af, at en kombination af acetohydroxamsyre (AHA), garvesyre og fluorid effektivt kan bekæmpe ureolytiske bakterier.
Ureolytiske bakterier, som f.eks. den meget udbredte Helicobacter pylori, som kan give mavesår og mavekræft, samt Proteus mirabilis og Klebsiella pneumoniae, som kan give urinvejsinfektioner og dannelse af sten i urinvejene, bliver i stigende grad resistente over for antibiotika. Flere af de ureolytiske bakterier er også på WHO’s liste over prioriterede patogene bakterier, som kræver særlig opmærksomhed i forhold til folkesundheden.
Kombinationen af AHA, garvesyre og fluorid er stadigvæk kun forsøgt i et laboratorium, men forskerne har store forhåbninger til, at det kan bruges som lægemiddel og har derfor også patentbeskyttet opdagelsen.
Kontakter
Henrik Karring, professor
Tlf. +45 21356350
Mail: hka@igt.sdu.dk
Simon Svane, specialkonsulent
Tlf. +45 65507429
Mail: sims@igt.sdu.dk
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum