Stor mistrivsel hos unge transkønnede og non-binære i København
Selvskade, brug af hårde stoffer, ensomhed og mobning. Unge i København, der identificerer sig selv som transkønnede eller non-binære, ser ud til at trives markant dårligere end deres jævnaldrende, viser tal fra undersøgelse.
Unge transkønnede eller non-binære er i større risiko for at gøre skade på sig selv sammenlignet med jævnaldrende kvinder og mænd. Det viser tal fra Ungeprofilen, der er en tilbagevendende national undersøgelse, og som for femte gang er gennemført blandt unge på de københavnske ungdomsuddannelser. I år er der flere end 10.000 unge i København, der har svaret på spørgsmål om adfærd og trivsel.
Tæt på hver anden i kategorien transkønnet eller non-binær svarer ja til, at de inden for det seneste år har udsat sig selv for selvskade. Til sammenligning er det 15 procent for kvinder og 7 procent for mænd i samme aldersgruppe.
”Det er trist og bekymrende, at så mange unge transkønnede og non-binære mistrives. Det er desværre en kendt problemstilling, men det er første gang, at vi har så konkrete tal for denne gruppe i forhold til ensomhed, selvskade, brug af hårde stoffer og mobning,” siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).
Selvskade, mobning, hårde stoffer og ensomhed
Det er første gang, at deltagerne i Ungeprofilen har haft mulighed for at sætte kryds ved ’transkønnet’ eller ’non-binær’ under køn. Det har tre procent gjort, hvilket svarer til knap 300 unge i København. Og gruppen med transkønnende og non-binære skiller sig ud på flere områder i forhold til trivsel. Det skal tages alvorligt, mener sundheds- og omsorgsborgmesteren.
”Vi samarbejder med både LGBT+ Danmark og AIDS-Fondet om forskellige tilbud bl.a. til unge transpersoner, bl.a. samtaleforløb og opkvalificering i LGBT+ kompetencer til alle faggrupper i Københavns Kommune, der arbejder med børn og unge, og vi samarbejder også løbende med ungdomsuddannelserne om at sikre trivsel og sundhed for eleverne. Men jeg mener også, det er vigtigt, at lærere og vejledere på ungdomsuddannelserne er klædt bedre på med mere viden om LGBT+-begreber og en forståelse af, hvordan de bedst kan støtte unge, der bryder med normer for seksuel orientering og køn,” siger Sisse Marie Welling.
Det er ikke kun selvskade, der er et problem for unge transkønnede og non-binære. Omkring hver fjerde i målgruppen angiver at have været udsat for mobning digitalt eller i skolen inden for det seneste halve år. Markant flere i målgruppen har prøvet hårde stoffer, hvis man sammenligner med kvinder og mænd i samme aldersgruppe. I forhold til ensomhed slår gruppen også negativt ud.
”Derfor går jeg også til de kommende budgetforhandlinger med en ambition om, at vi skal gøre mere for at forbedre børn og unges trivsel. Det er vigtigt, at vi forebygger mistrivslen meget bedre end i dag og at vi sikrer, at de børn og unge, som oplever angst, depression eller anden mistrivsel får hjælp hurtigt, når der er behov for det," siger Sisse Marie Welling.
Tal fra Ungeprofilen:
- Årlig landsdækkende spørgeskemaundersøgelse – i år har 34 kommuner deltaget.
- Det er femte år i træk, at undersøgelsen bliver lavet.
- På landsplan har 46.949 deltaget i undersøgelsen. I København har 10.368 deltaget.
- Deltagerne fra København er fordelt på 30 af kommunens ungdomsuddannelser.
- I flere år har kurven for unges trivsel generelt gået den gale retning. Den seneste måling fra Ungeprofilen viser, at kurven er stabiliseret.
- Læs hele Ungeprofilen her
Kontakter
Katrine Kirch KirkegaardPressekonsulent
Tlf:21273273lh6p@kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Populært tilbud til teenagere i mistrivsel bliver permanent13.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt familietilbud til københavnske børn og unge i begyndende mistrivsel har de seneste år hjulpet mange familier tilbage på ret køl. Med den nye budgetaftale har politikerne på Københavns Rådhus valgt at videreføre indsatsen og gøre den permanent.
Særlig metode giver bedre trivsel og mindre medicin hos borgere med demens16.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fire københavnske plejehjem har nedbragt forbruget af antipsykotisk medicin med 60 pct. Og trivslen for borgere med demens er blevet markant bedre. Nu skal erfaringerne med ny, systematisk metode udbredes til hele kommunen.
Borgmestre til regeringen: Centralisering styrker ikke københavnernes nære sundhedsvæsen12.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne får ikke et stærkt, nært sundhedsvæsen ved at fjerne opgaver fra kommunen, som vi løser rigtig godt på trods af, at der er gledet opgaver fra regionerne til kommunerne, uden der er fulgt hverken medarbejdere eller penge med. Det bør være helt centralt for regeringen, når den skal afgøre den fremtidige indretning af vores sundhedsvæsen. Sådan lyder opfordringen fra 7 borgmestre i København.
Københavnsk borgmester om unges trivsel: Kurven ser endelig ud til at knække31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cirka 9 ud af 10 unge i København trives godt både i skolen og hjemme. Det svarer de selv i dette års Ungeprofil, som nu er gennemført for femte gang. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) glæder sig over, at kurven over mistrivsel ser ud til at være knækket.
Københavnsk borgmester: Der er reageret for sent på unges brug af opioider24.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har for nylig varslet et udspil mod unges brug af opioider. Det er på høje tid, lyder det fra Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), der mener, at regeringen har været for sløve til at reagere. Ny undersøgelse fra Københavns Kommune viser, at antallet af unge i København, der har prøvet at tage opioider, er stigende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum