Træer er nøglen til bedre ernæring i Malawi
Ny forskning afslører, at kvinder i områder med mange træer får mere vitamin A, jern og zink. Når folk henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de langt bedre næring, især i tørketider. Det her kan virkelig ændre spillet for dem, der ikke har råd til at købe sund mad.
Træer er med til at tackle både klimaproblemer og dårlig ernæring på én gang!

I Malawi er underernæring et alvorligt problem, hvor mange familier er afhængige af, hvad de selv kan dyrke. Desværre har traditionelle politikker primært fokuseret på at øge udbyttet af kalorierige korn, hvilket fører til en mindre forskelligartet og næringsfattig kost.
Ny forskning af postdoc Emilie Vansant, offentliggjort i Nature Food, fremhæver en lovende løsning: træer.
Vansants undersøgelse viser, at træer i landbrugslandskaber kan forbedre den ernæringsmæssige kvalitet af lokal kost betydeligt, især for kvinder. Forskningen viser, at kvinder, der bor i områder med mere trædække, har højere niveauer af essentielle næringsstoffer som vitamin A, jern og zink. Disse fordele er især mærkbare for dem, der får mad direkte fra de træer på gården, som giver vigtige mikronæringsstoffer hele året.
"Flere undersøgelser i Afrika syd for Sahara har vist, at bedre kostvaner er forbundet med områder med flere træer", forklarer Vansant. "Vores forskning tyder på, at madtræer på gårde spiller en afgørende rolle i dette forhold". I betragtning af at mange malawiere ikke har råd til at købe nærende fødevarer regelmæssigt, fremhæver undersøgelsen vigtigheden af at bevare træer i landbrugslandskaber som en gratis måde at forbedre kosten på.
Vansants resultater understøtter politikker og programmer, der integrerer træer i landbrugspraksis, hvilket hjælper med at tackle både miljømæssige og ernæringsmæssige udfordringer samtidigt.
Denne forskning er en del af det ERC-finansierede FORESTDIET-projekt, der har til formål at udforske træers rolle i at øge fødevaresikkerhed og ernæring i Afrika.
Nøgleord
Kontakter
Emilie VansantInstitut for Geovidenskab og Naturforvaltning, KU
Tlf:+45 50 23 58 80ecv@ign.ku.dkOm Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Vores forskning og uddannelse er med til at løse de store udfordringer vi står overfor, med markante klimaforandringer og et øget pres på naturressourcerne.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Fra Stevns til Månen: Dansk-ledet rummission skal kortlægge Månens overflade17.12.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet skal stå i spidsen for den første danske månemission. Missionen skal kortlægge Månens overflade i hidtil uset detaljegrad, som skal gøre det sikkert at lande og etablere baser på Månen i fremtiden.
Your Christmas decorations may be hiding a tiny bit of badger and toad16.12.2025 09:27:05 CET | Press release
Researchers at the University of Copenhagen have discovered that moss acts as a natural trap for environmental DNA. This discovery opens the door to using moss as a simple, gentle and inexpensive method of monitoring biodiversity – from birds and mammals to fungi, insects and microbes.
Din juledekoration gemmer måske på en lillebitte smule grævling og skrubtudse16.12.2025 09:17:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at mos fungerer som en DNA-fælde i naturen. Og den opdagelse åbner for mos som en enkel, billig og skånsom metode til at holde øje med biodiversiteten – fra fugle og pattedyr til svampe, insekter og mikrober.
Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”15.12.2025 10:29:09 CET | Pressemeddelelse
Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme frøsamlinger udgør.
Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige5.12.2025 06:18:59 CET | Pressemeddelelse
Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum