Kommunerne kan give eleverne en meget bedre folkeskole
En dyrere folkeskole er ikke nødvendigvis bedre til at løfte eleverne fagligt, viser ny analyse fra CEPOS
En ny analyse fra CEPOS undersøger sammenhængen mellem kommunernes udgifter til folkeskolen og deres evne til at løfte elevernes karaktergennemsnit ud over det, som man kunne forvente på baggrund af deres forældres indkomst, uddannelse, etnicitet mv.
Konklusionen er klar - der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at skabe faglige resultater for pengene.
“Der kan frigøres store beløb, hvis kommunerne med de mindst produktive skoler tager ved lære af de bedste sammenlignelige kommuner. De frigjorte midler kan geninvesteres på en mere produktiv måde i skolerne, med henblik på at løfte eleverne fagligt. Alternativt kan midlerne også gives tilbage til borgerne i form af skattelettelser eller bruges på at forbedre andre velfærdsområder i kommunerne,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.
Hvis alle kommuner havde et lige så veldrevet skolevæsen som de mest produktive sammenlignelige kommuner, kunne der frigøres et sted mellem 3,8 og 5,2 milliarder kroner uden at påvirke de faglige resultater, viser analysen fra CEPOS.
Der kører løbende debatter om, at folkeskolen mangler penge til bedre undervisning, men CEPOS´ analyse viser, at flere penge ikke er en forudsætning for at gøre det bedre, da der store forbedringsmuligheder indenfor de nuværende økonomiske rammer.
“Det er vigtigt at have fokus på skolernes evne til at bruge de nuværende ressourcer til at løfte eleverne fagligt, da det har stor betydning for elevernes fremtidige muligheder for uddannelse og job,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS, og fortsætter:
”Desuden er basale kundskaber og færdigheder en forudsætning for, at man kan deltage og tage medansvar som borger i et samfund med frihed og folkestyre. Eksempelvis skal man kunne læse og regne for at kunne orientere sig om og forholde sig kritisk til nyheder, politiske budskaber mv.”
Analysen viser ikke, hvad de mest produktive kommuner gør rigtigt, men den viser derimod hvilke sammenlignelige kommuner, der får de bedste resultater for pengene. De enkelte kommuner kan bruge oversigten i analysen til at finde ud af, hvem de skal snakke med for at tage ved lære af deres måde at drive skolerne på.
Læs analysen her og se hvor gode folkeskolerne i din kommune er til at løfte eleverne fagligt.
Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.
Nøgleord
Kontakter
Karsten Bo LarsenForskningschefCEPOS
Tlf:41220476Karsten@cepos.dkFølg pressemeddelelser fra Cepos
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Cepos
CEPOS: Mere centralisering og gæld i EU er farligt for Danmark9.9.2024 19:13:40 CEST | Pressemeddelelse
Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, har følgende kommentarer til Draghi-rapporten, som konkluderer, at EU's økonomiske vækst i de sidste to årtier har haltet efter USA's, mens Kina hurtigt har indhentet EU og USA. "Mario Draghi har ret i, at produktiviteten i EU vokser for langsomt, og at gabet til USA vokser. Det er også rigtigt, at udviklingen af Det Indre Marked er gået i stå, og at reguleringsbyrden er steget voldsomt. I Danmark tegner EU sig for en større del af regelvæksten end Folketinget de sidste 35 år,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. En del af Draghi-rapportens anbefalinger, der blev offentliggjort mandag, er i bedste fald udtryk for politisk ønsketænkning snarere end sund økonomisk politik, mener Otto Brøns-Petersen. “idéerne om at øge centraliseringen og gældsoptagelsen i EU er en farlig vej. Industripolitik, statsstøtte og protektionisme vil skade produktiviteten. Det er et blålys, at vi skulle blive rigere af en mere ambitiøs klimapolitik og øget fo
Ny CEPOS-analyse: Enlige forsørgere rammes af lavindkomstfælder - nænsom boligstøttereform kan hjælpe3.9.2024 11:18:58 CEST | Pressemeddelelse
Enlige forsørgere har lille gevinst ved lavtlønsjob og høj marginalskat. Nænsom boligstøttereform kan reducere disse udfordringer, samtidig med at der sikres et rimeligt forsørgelsesgrundlag, viser ny CEPOS-analyse
Ny CEPOS-analyse: Så meget kunne du spare i skat, hvis din kommune blev drevet mere effektivt. Se listen her2.9.2024 14:50:58 CEST | Pressemeddelelse
Landets 98 kommuner kunne i 2023 tilsammen spare ca. 36,5 milliarder kroner, hvis de havde prioriteret og anvendt ressourcerne ligesom den mest udgiftseffektive kommune, som igen i 2023 var Vejle
CEPOS om regeringens nye finanslov: Visionen for Danmark er udeblevet30.8.2024 11:01:52 CEST | Pressemeddelelse
CEPOS’ cheføkonom og eksperter har følgende kommentarer til regeringens nye finanslov for 2025
CEPOS: Radikales 2030-plan gør den offentlige sektor 40 milliarder kroner større19.8.2024 12:32:29 CEST | Pressemeddelelse
Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS, har følgende kommentarer til Radikales nye 2030-plan:
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum