3 gode råd til at bevare et godt arbejdsliv med gigt
Gigt kan gøre dagene uforudsigelige – med træthed, smerter og stive led, som kommer og går. Så hvordan kan du holde fast i dit arbejdsliv trods kronisk sygdom? Der er hjælp at hente!

Arbejdet er en stor del af vores identitet. Men når du lever med en kronisk sygdom som gigt, kan det være udfordrende at være i et fuldtidsarbejde, hvor du tilbringer en tredjedel af døgnets 24 timer.
”Mange af os er jo mere på arbejde, end vi er sammen med vores egen familie, så det er en stor, stor del af vores identitet. Så når vi spørger de patienter, der kontakter os: ’Hvad har du egentlig lyst til?’ – så vil langt de fleste gerne blive på arbejdsmarkedet i en eller anden form,” siger Nebojsa Kostic, der er socialrådgiver i Gigtforeningens rådgivning.
Han har erfaring med at møde det dilemma, som mange med gigt står over for: Hvordan kan jeg tilpasse mit arbejdsliv til min sygdom? Her er hans bedste råd:
1. Åbenhed skaber forståelse
”Så snart gigten begynder at gå ud over dit arbejde, skal du tage en snak med din arbejdsgiver, for det har konsekvenser for jer begge.
Åbenhed vil gøre dit arbejdsliv lettere. Du vil forhåbentlig blive mødt med forståelse fra din arbejdsgiver, og det kan betyde, at dit skånebehov bliver mødt – både i forhold opgaver, og hvis du har en dårlig dag.
Arbejdsgiveren vil også mange gange spørge: Er det noget, vi skal fortælle dine kolleger eller ej? Jeg mener, at hvis du arbejder tæt med nogle kolleger, så er det en god idé at fortælle dem om din sygdom. Så ved de også, hvorfor du måske skal gå tidligere, eller hvorfor du ikke lige er kommet på arbejde en dag.”
2. Stop op, før du brænder ud
”Mange har svært ved at sygemelde sig og risikerer at køre sig selv ned. For man er loyal, man er ansvarlig, man er ansvarsbevidst. Så man fortsætter med de her 37 timer, men lige så snart, man kommer hjem, lægger man sig ned og har ikke mere at give af. Og det går jo både ud over privatlivet, familie, venner og alt andet.
Derfor lyder min anbefaling, at du taler med eksperter om dine muligheder – både sundhedsmæssigt og socialt. Og gør det gerne, før du når et punkt, hvor du ikke kan mere.
Hvis du vælger at gå ned i tid, er det vigtigt, at du afstemmer dine opgaver med din arbejdsgiver, så du også får færre arbejdsopgaver. Ellers risikerer du at brænde ud.”
3. Fleksjob, §56 eller førtidspension?
”Fleksjob kan være en god løsning, hvis din arbejdsevne er væsentligt og varigt nedsat. Det giver dig mulighed for at blive på arbejdsmarkedet – dog på færre timer om ugen – samtidig med at du får fleksløntilskud af kommunen.
§56 aftalen kan gøre det nemmere og tryggere for dig at have de sygefraværsdage, der er nødvendige på grund af din sygdom. Din arbejdsgiver kan sammen med dig ansøge om aftalen, hvis du har en kronisk eller længerevarende sygdom, som medfører mindst 10 sygedage om året. Aftalen sikrer, at din arbejdsgiver får refusion af din bopælskommune allerede fra din første sygedag.
Førtidspension er en mulighed, hvis din arbejdsevne er så nedsat, at den er ikkeeksisterende i ethvert erhverv. Det er kommunen, der tildeler førtidspension.”
Nøgleord
Kontakter
Marie KristensenGigtforeningen
Tlf:30554221mkristensen@gigtforeningen.dkLinks
Om Gigtforeningen
Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.
Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Lad ikke gigt stoppe dig, mand12.3.2025 10:04:09 CET | Pressemeddelelse
Smerter, træthed og nedsat mobilitet afholder ofte mænd med gigt fra at komme op af sofaen. Men motion og natur kan både forbedre humøret og lindre smerterne. Derfor inviterer Gigtforeningen og DGI nu mænd med gigt til et landsdækkende event, hvor de kan træne i naturens træningscenter lørdag den 15. marts
Jægere skal give gigtramte seniorer mod på mere i naturen6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et samarbejde mellem Gigtforeningen, Danmarks Jægerforbund og Syddjurs Kommune vil hjælpe kronisk syge seniorer ud i det fri. Formålet er at udnytte naturens potentiale til at flytte fokus fra smerter til givende fællesskaber og sanselige oplevelser.
Alle kan være med, når Aktiv Med Gigt-dagen kommer til Aarhus19.2.2025 12:19:05 CET | Pressemeddelelse
Mange har svært ved at holde sig aktive, når kroppen knaser. Derfor giver Gigtforeningen, DGI og Aarhus Kommune nu seniorer med kroniske smerter en unik mulighed for at afprøve en række lokale aktiviteter med natur og fællesskab i centrum. Det er den 4. marts.
Frisk luft og fællesskab: Til Aktiv Med Gigt-dage kan alle være med19.2.2025 11:52:20 CET | Pressemeddelelse
Mange har svært ved at holde sig aktive, når kroppen knaser. Derfor giver Gigtforeningen, DGI og fem østjyske kommuner nu seniorer med kroniske smerter en unik mulighed for at afprøve en række lokale aktiviteter i det fri. ”Vi vil give gode kropslige oplevelser og erfaringer med at færdes i den nære natur”, lyder det fra arrangørerne.
Hjælp til gigtramte: Hvad gør man, når smerter fylder i hverdagen?14.2.2025 10:50:14 CET | Pressemeddelelse
Gigtforeningen inviterer til et gratis arrangement med oplæg om smerter, behandling og livet med gigt
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum