Meget mindre madspild i Gødstrup
Med det unikke koncept for mad og måltider på Regionshospitalet Gødstrup er madspildet fra patientmaden reduceret fra ca. 40% til ca. 8%. Dermed er der nu en langt bedre udnyttelse af jordens ressourcer og hospitalets økonomi.

Konceptet for patientmad i Gødstrup er en succeshistorie på mange områder. Patienterne er tilfredse og bliver bedre ernæret, der ryger langt mindre mad i skraldespanden, og så er det også mere bæredygtigt økonomisk set end det ”gamle” koncept fra sygehusene i Herning og Holstebro.
Faktisk har skiftet fra konceptet med den varmholdte mad i madvogne og over til den fulde implementering af konceptet for mad og måltider i Gødstrup betydet, at madspildet er gået fra ca. 40% og ned til kun ca. 8%.
- Vi er stolte, af hvor langt vi er nået. Vi har arbejdet hårdt med at minimere madspildet. Det er en ihærdig indsats på mange fronter, som ud over implementering af selve kostkonceptet, også betyder stort fokus på vareindkøb og løbende overvågning af udløbsdatoer, forklarer Hanne Vennevold, der er leder af de 17 afsnitskøkkener i Gødstrup. Hun fortsætter:
- Før, da vi var i Herning og Holstebro, havde vi et koncept med varmholdt mad på madvogne, og da kunne vi sende 25 portioner mad op på en afdeling, men det var måske kun de 15 portioner, der blev spist. Det betød, at der var en overflod af mad, som bare skulle smides ud. Med det det nye koncept i Gødstrup bliver der kun bestilt varer til og produceret den mad, som patienterne rent faktisk spiser. Det er både mere bæredygtigt i forhold til klimaet og økonomien.
Maden færdiglaves tæt på patienten
En del af konceptet for mad og måltider er, at maden færdiglaves og anrettes af køkkenpersonalet tæt på patienten i de små afsnitskøkkener, der ligger på hver sengeafsnit.
Det er køkkenmedarbejdere som f.eks. Anne Lise Bay Pedersen, der har ansvaret for, at der er mad nok til alle patienterne og de pårørende, der ønsker at spise med, og hun er glad for at arbejde med det nye koncept.
- Det er helt fantastisk. Vi bestiller selv varer til hvert afsnitskøkken, og vi arbejder meget med at få det tilpasset netop den patientgruppe, vi har med at gøre her. Når vi rammer den specifikke målgruppe med den rigtige mad, kan vi se, at patienterne får det, de skal have, og der er mindre levninger på tallerkenen, når denne returneres, forklarer hun.
Fakta om kostkonceptet for indlagte patienter i Gødstrup
- Der er 17 afsnitskøkkener på hospitalet i Gødstrup; 14 i somatikken og 3 i psykiatrien.
- I afsnitskøkkenerne færdiglaves og anrettes maden til op til 27 patienter.
- Det er køkkenuddannet personale, der anretter maden.
- Afsnitskøkkenerne er bemandet fra 7-20
- Patienterne bestiller selv – eller kan få hjælp af personalet – til at bestille mad via en tablet på sengestuen. Herpå kan patienterne det meste af dagen frit vælge mad og drikke ud fra en menu, der passer til deres individuelle behov.
- En pårørende pr. patient kan bestille mad og spise med på egen regning.
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Gærup OlesenKommunikationskonsulentStaben, Regionshospitalet Gødstrup
Tlf:61379386dorthe.gaerup@goedstrup.rm.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum