Regionshospitalet Gødstrup

Meget mindre madspild i Gødstrup

Del

Med det unikke koncept for mad og måltider på Regionshospitalet Gødstrup er madspildet fra patientmaden reduceret fra ca. 40% til ca. 8%. Dermed er der nu en langt bedre udnyttelse af jordens ressourcer og hospitalets økonomi.

I afsnitskøkkenet bliver maden til patienterne anrettet af køkkenfaglige medarbejdere som Anna Lise Bay Pedersen.
I afsnitskøkkenet bliver maden til patienterne anrettet af køkkenfaglige medarbejdere som Anna Lise Bay Pedersen. Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation, Regionshospitalet Gødstrup Region Midtjylland

Konceptet for patientmad i Gødstrup er en succeshistorie på mange områder. Patienterne er tilfredse og bliver bedre ernæret, der ryger langt mindre mad i skraldespanden, og så er det også mere bæredygtigt økonomisk set end det ”gamle” koncept fra sygehusene i Herning og Holstebro.

Faktisk har skiftet fra konceptet med den varmholdte mad i madvogne og over til den fulde implementering af konceptet for mad og måltider i Gødstrup betydet, at madspildet er gået fra ca. 40% og ned til kun ca. 8%.

- Vi er stolte, af hvor langt vi er nået. Vi har arbejdet hårdt med at minimere madspildet. Det er en ihærdig indsats på mange fronter, som ud over implementering af selve kostkonceptet, også betyder stort fokus på vareindkøb og løbende overvågning af udløbsdatoer, forklarer Hanne Vennevold, der er leder af de 17 afsnitskøkkener i Gødstrup. Hun fortsætter:

- Før, da vi var i Herning og Holstebro, havde vi et koncept med varmholdt mad på madvogne, og da kunne vi sende 25 portioner mad op på en afdeling, men det var måske kun de 15 portioner, der blev spist. Det betød, at der var en overflod af mad, som bare skulle smides ud. Med det det nye koncept i Gødstrup bliver der kun bestilt varer til og produceret den mad, som patienterne rent faktisk spiser. Det er både mere bæredygtigt i forhold til klimaet og økonomien.

Maden færdiglaves tæt på patienten

En del af konceptet for mad og måltider er, at maden færdiglaves og anrettes af køkkenpersonalet tæt på patienten i de små afsnitskøkkener, der ligger på hver sengeafsnit.

Det er køkkenmedarbejdere som f.eks. Anne Lise Bay Pedersen, der har ansvaret for, at der er mad nok til alle patienterne og de pårørende, der ønsker at spise med, og hun er glad for at arbejde med det nye koncept.

- Det er helt fantastisk. Vi bestiller selv varer til hvert afsnitskøkken, og vi arbejder meget med at få det tilpasset netop den patientgruppe, vi har med at gøre her. Når vi rammer den specifikke målgruppe med den rigtige mad, kan vi se, at patienterne får det, de skal have, og der er mindre levninger på tallerkenen, når denne returneres, forklarer hun.

Fakta om kostkonceptet for indlagte patienter i Gødstrup

  • Der er 17 afsnitskøkkener på hospitalet i Gødstrup; 14 i somatikken og 3 i psykiatrien.
  • I afsnitskøkkenerne færdiglaves og anrettes maden til op til 27 patienter.
  • Det er køkkenuddannet personale, der anretter maden.
  • Afsnitskøkkenerne er bemandet fra 7-20
  • Patienterne bestiller selv – eller kan få hjælp af personalet – til at bestille mad via en tablet på sengestuen.  Herpå kan patienterne det meste af dagen frit vælge mad og drikke ud fra en menu, der passer til deres individuelle behov.
  • En pårørende pr. patient kan bestille mad og spise med på egen regning.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

I afsnitskøkkenet bliver maden til patienterne anrettet af køkkenfaglige medarbejdere som Anna Lise Bay Pedersen.
I afsnitskøkkenet bliver maden til patienterne anrettet af køkkenfaglige medarbejdere som Anna Lise Bay Pedersen.
Foto: Søren Braad Andersen, Kommunikation, Regionshospitalet Gødstrup Region Midtjylland
Download

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye