Meget mindre madspild i Gødstrup
Med det unikke koncept for mad og måltider på Regionshospitalet Gødstrup er madspildet fra patientmaden reduceret fra ca. 40% til ca. 8%. Dermed er der nu en langt bedre udnyttelse af jordens ressourcer og hospitalets økonomi.
Konceptet for patientmad i Gødstrup er en succeshistorie på mange områder. Patienterne er tilfredse og bliver bedre ernæret, der ryger langt mindre mad i skraldespanden, og så er det også mere bæredygtigt økonomisk set end det ”gamle” koncept fra sygehusene i Herning og Holstebro.
Faktisk har skiftet fra konceptet med den varmholdte mad i madvogne og over til den fulde implementering af konceptet for mad og måltider i Gødstrup betydet, at madspildet er gået fra ca. 40% og ned til kun ca. 8%.
- Vi er stolte, af hvor langt vi er nået. Vi har arbejdet hårdt med at minimere madspildet. Det er en ihærdig indsats på mange fronter, som ud over implementering af selve kostkonceptet, også betyder stort fokus på vareindkøb og løbende overvågning af udløbsdatoer, forklarer Hanne Vennevold, der er leder af de 17 afsnitskøkkener i Gødstrup. Hun fortsætter:
- Før, da vi var i Herning og Holstebro, havde vi et koncept med varmholdt mad på madvogne, og da kunne vi sende 25 portioner mad op på en afdeling, men det var måske kun de 15 portioner, der blev spist. Det betød, at der var en overflod af mad, som bare skulle smides ud. Med det det nye koncept i Gødstrup bliver der kun bestilt varer til og produceret den mad, som patienterne rent faktisk spiser. Det er både mere bæredygtigt i forhold til klimaet og økonomien.
Maden færdiglaves tæt på patienten
En del af konceptet for mad og måltider er, at maden færdiglaves og anrettes af køkkenpersonalet tæt på patienten i de små afsnitskøkkener, der ligger på hver sengeafsnit.
Det er køkkenmedarbejdere som f.eks. Anne Lise Bay Pedersen, der har ansvaret for, at der er mad nok til alle patienterne og de pårørende, der ønsker at spise med, og hun er glad for at arbejde med det nye koncept.
- Det er helt fantastisk. Vi bestiller selv varer til hvert afsnitskøkken, og vi arbejder meget med at få det tilpasset netop den patientgruppe, vi har med at gøre her. Når vi rammer den specifikke målgruppe med den rigtige mad, kan vi se, at patienterne får det, de skal have, og der er mindre levninger på tallerkenen, når denne returneres, forklarer hun.
Fakta om kostkonceptet for indlagte patienter i Gødstrup
- Der er 17 afsnitskøkkener på hospitalet i Gødstrup; 14 i somatikken og 3 i psykiatrien.
- I afsnitskøkkenerne færdiglaves og anrettes maden til op til 27 patienter.
- Det er køkkenuddannet personale, der anretter maden.
- Afsnitskøkkenerne er bemandet fra 7-20
- Patienterne bestiller selv – eller kan få hjælp af personalet – til at bestille mad via en tablet på sengestuen. Herpå kan patienterne det meste af dagen frit vælge mad og drikke ud fra en menu, der passer til deres individuelle behov.
- En pårørende pr. patient kan bestille mad og spise med på egen regning.
Nøgleord
Kontakter
Dorthe Gærup OlesenKommunikationskonsulentStaben, Regionshospitalet Gødstrup
Tlf:61379386dorthe.gaerup@goedstrup.rm.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Effektiv mikrocirkulation giver bedre heling: 2,3 mio. kroner til kirurgisk forskning21.11.2024 09:42:03 CET | Pressemeddelelse
Forskningsafsnittet ved Mave- og Tarmkirurgi på Regionshospitalet Gødstrup har fået i alt 2, 3 mio. kroner til at forske i en ny metode, der kan forbedre patienters heling efter operation.
Regionshospitalet Gødstrup ansætter uddannelseschef23.10.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens uddannelsesopgave er under forandring. Derfor ansætter Regionshospitalet Gødstrup Vibeke Røn Noer som ny uddannelseschef fra den 1. december 2024. Vibeke Røn Noer kommer fra en stilling som forskningsleder, ph.d. ved VIA University College, Center for professionsstudier i Aarhus.
Kom og se akutklinikkerne og paramedicinerbilen indefra17.9.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. september kan du komme inden for i akutklinikkerne i Ringkøbing og Lemvig og se nærmere på en af Præhospitalets nye paramedicinerbiler.
Mave- og Tarmkirurgi får ny cheflæge med omfattende erfaring14.8.2024 11:00:40 CEST | Pressemeddelelse
Anders Husted Madsen kommer fra en stilling som ledende overlæge med ansvar for Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit på Regionshospitalet Gødstrup, og bringer en omfattende erfaring og en solid klinisk faglig baggrund til stillingen som cheflæge for Mave- og Tarmkirurgi.
Neurologi, Fysio- og Ergoterapi får ny cheflæge fra egne rækker3.7.2024 12:50:36 CEST | Pressemeddelelse
Per 1. september 2024 får Neurologi, Fysio- og Ergoterapi ny cheflæge i form af Morten Stilund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum