Teknologisk Institut har udviklet ny PFAS-fri nanocoating
Fugt, spyt og sved kan forringe levetiden af eksempelvis smart wearables og elektronik i kontakt med huden. Derfor har Teknologisk Institut nu udviklet en ny transparent nanocoating, der beskytter mod netop dette. Coatingen er PFAS-fri, og dermed mere miljøvenlig samt fremtidssikret ift. kommende EU-regulativer, der forventeligt vil forbyde brugen af PFAS i produkter hvor det ikke er essentielt.
En ny usynlig nanocoating fra Teknologisk Institut skal beskytte små genstande, der bruges på kroppen, mod fugt, spyt og sved. Som noget helt nyt for denne type coating, som instituttet har produceret i mere end 15 år, er den fri for organiske fluorforbindelser - eller PFAS, som er den samlede betegnelse for denne type stoffer.
- Det er en teknologisk avanceret belægning, som især er tænkt til små komponenter, der udsættes for fugt af den ene eller den anden slags. Det kunne være medicinalprodukter som fx høreapparater eller andre personlige produkter, der bruges tæt på kroppen, fortæller Susan Rudd Cooper, sektionsleder på Teknologisk Institut og specialist i nanocoatings.
Til produkter tæt på kroppen
På Teknologisk Institut har man mere end 15 års erfaring med udvikling og produktion af nanocoatings, og man driver i dag en ISO 9001-certificeret produktion på området. Denne erfaring har været uvurderlig i udviklingen af den nye coating.
- Måden, vi laver coatingen på, resulterer i en løsning, der både er usynlig, meget tynd og meget holdbar – og så er den vigtigst af alt fri for fluorstoffer. Derfor er den oplagt til produkter, der bruges tæt på kroppen, men hvor man ikke ønsker ændre det visuelle udtryk, siger Susan Rudd Cooper.
Den nye coating er få nanometer tyk, og den binder kemisk til overfladen - så den sidder godt fast. Coatingen ændrer ikke de optiske egenskaber, så den kan også bruges til eksempelvis objektiver og andre gennemsigtige materialer, som man vil beskytte og samtidig skal kunne se igennem.
Klar til kommende EU-regulativer
Tidligere har man brugt fluorstoffer i denne type belægninger, på samme måde som man har brugt dem til fx stegepander og tøj - fordi det har givet stor holdbarhed og gode afvisende egenskaber. Ulempen ved fluorstofferne er, at holdbarheden varer ved, når de kommer ud i miljøet eller ophober sig i kroppen, og dermed ikke nedbrydes. I stedet har de en række uønskede effekter på mennesker og miljø.
- På grund af de sundheds- og miljømæssige effekter var det afgørende for os at undgå fluorstoffer i den nye coating. Desuden kommer der forventeligt nye EU-regulativer i de næste par år, som kræver fuldstændig fjernelse af PFAS fra produkter, hvor det ikke er essentielt. Derfor ønsker vi at kunne tilbyde et fluorfrit alternativ til de kunder, der har en fluorbaseret løsning i dag, så de ikke bliver presset af den potentielt korte tidsramme, hvor PFAS bliver udfaset forklarer Susan Rudd Cooper afsluttende.
Aktiviteten er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Sektionsleder Susan Rudd Cooper, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1754, mail: srco@teknologisk.dk,
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik20.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tiltag skal gøre det lettere at genbruge, reparere og genanvende elektronik.
Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem19.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet
Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning16.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Biobaserede restmaterialer fra halm eller træ har potentiale til at kunne erstatte fossil olie i bindemidlet bitumen og dermed reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktion.
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum