Aalborg Universitet

Nordjysk rumklynge: Milliardomsætning og Pentagon-aftale

Del

24 virksomheder. 852 beskæftigede. En omsætning på 1,7 milliarder. Det nordjyske erhvervsliv har med hjælp fra Aalborg Universitet udviklet en erhvervsklynge inden for trådløs kommunikation og rumteknologi, viser en ny rapport fra Iris Group. Senest har en Aalborg-virksomhed lavet en aftale om et nyt overvågningssystem til Pentagon i USA.

Gennem mange år har studerende og forskere på AAU udviklet små satellitter
Gennem mange år har studerende og forskere på AAU udviklet små satellitter Fotograf: Lars Horn, Baghuset

Den nordjyske virksomhed Space Inventor skal udvikle en helt ny type overvågningssystem til Pentagons Test Resource Management Center under det amerikanske forsvarsministerium. Sådan lyder en af sommerens nordjyske erhvervsnyheder, som handler om, at aalborgensiske Space Inventor sammen med amerikanske Katalyst Space Technologies har udstyret de geostationære satellitter med SDA-sensorer, så de vil kunne detektere, om fjendtlige sonder nærmer sig satellitter i rummet. Planen er, at satellitterne skal spille en ny rolle i Pentagons test- og uddannelsescenter.

Virksomheden Space Inventor er en del af den nordjyske klynge for trådløs kommunikation og rumteknologi, som nu er blevet kortlagt i en rapport fra IRIS Group. Klyngen rummer 852 fuldtidsbeskæftigede, hvoraf mere end halvdelen er personer med en lang videregående uddannelse. Omsætningen ligger på 1,7 milliarder kroner, hvoraf de 1,4 milliarder endda er eksport.

- Vores forskere skaber ny viden i tæt samarbejde med myndigheder og erhvervsliv. Det har en enorm betydning for udviklingen i Nordjylland, siger rektor Per Michael Johansen.

- Siden arbejdet med radio- og antenneteknologi til små satellitter begyndte, er der sket mange ting. Og det er meget tilfredsstillende at se, at de kommercielle muligheder er fulgt med, så der for eksempel også udvikles teknologi til at modtage data fra rummet på skibe og i Forsvaret.

Rapporten, der er udarbejdet i anledning af AAU’s 50-års jubilæum, viser, at AAU’s aktiviteter generelt står for knapt fem procent af Nordjyllands årlige BNP, dvs. ca. 8,3 milliarder kroner om året, og et af de områder, der er i vækst, er rumteknologi og trådløs kommunikation. Denne erhvervsklynge med en spirende, højteknologisk styrkeposition inden for rumteknologi har i høj grad sit afsæt i forskning og iværksætteri fra AAU og er ifølge rapporten vokset kraftigt i de seneste år. Siden 2010 er beskæftigelsen i klyngen vokset med ca. 130 procent, mens eksporten er tæt på firedoblet i denne periode. Klyngen, som især laver teknologi til satellitter og til satellitkommunikation med fly og skibe, består i dag af 24 virksomheder med tætte relationer til AAU, og mange af virksomhederne har lokaler på campus eller i den tilknyttede forskerpark Novi.

Det fremgår af den nye rapport fra IRIS Group, at de seneste års udvikling på det rumteknologiske område ikke er et pludseligt opstået forskningsområde i Nordjylland. Der går en rød tråd fra aalborgensisk produktion af skibsradioer i 1960’erne over de mange år med AAU som førende inden for udviklingen af antenneteknologi til mobiltelefoner og videre til den milliardomsætning, som 24 virksomheder inden for rumteknologi og trådløs kommunikation kan fremvise i dag.

Efter i mange år at have fremstillet radio- og TV-apparater begyndte virksomheden SP Radio at producere skibsradiomateriel og navigationsudstyr i 1960'erne. SP Radio var en af drivkræfterne i, at AAU opbyggede et stærkt forskningsmiljø inden for radiokommunikation, antenneteknologi og mobilteknologi - og i forlængelse heraf at der blevet startet nordjyske virksomheder inden for mobilteknologi, og at virksomheder som Motorola, Intel, Samsung og Nokia lagde forsknings- og udviklingsfunktioner i Nordjylland. I denne periode var udviklingen af en af verdens første GSM-telefoner (2G) blandt højdepunkterne i den trådløse kommunikationsklynge. Da mobileventyret ebbede ud, udviklede der sig i det samme faglige miljø en højteknologisk styrkeposition inden for rumteknologi, og på erhvervssiden er der nu ca. 25 virksomheder med tætte relationer til AAU, mange af dem med lokaler på campus eller i den tilknyttede forskerpark Novi. Blandt de mest markante er Gomspace, Satlab, Sternula og Space Inventor.

Generelt opgør IRIS-rapporten, at den regionale impact knyttet til AAU’s aktiviteter er ca. 8,7 milliarder kroner på årsplan (2021-tal). Det svarer til 4,9 procent af regionens samlede "BNP". AAU’s betydning for beskæftigelsen i Nordjylland er i analysen opgjort til 6.547 fuldtidsjobs, og yderligere 23.397 jobs i Nordjylland understøttes ved, at medarbejderne er uddannet på AAU.

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye