Urimelig karantæne modarbejder grøn omstilling

Del

Kommentar: Udrulningen af fjernvarme er efter års venten nu droppet i Appenæs og Kalbyris i Næstved, og borgerne er sat i fem års karantæne og kan hverken få fjernvarme eller opnå tilskud til varmepumper. Eksemplet er langt fra enestående og viser, at der stadig er mange barrierer for borgerne, lyder det fra energiselskabet OK.

Af Michael Lamberth, CCO i OK.

De 1400 husstande fra Næstved-områderne, der har været omtalt i lokale medier på grund af deres afslag på fjernvarme, straffes således dobbelt, når de ikke kan få statsligt tilskud til en varmepumpe på grund af en fem års karantæne-regel. Hos OK finder vi det kontraproduktivt, at borgerne bliver pålagt karantæne, når de ønsker at skifte til en miljøvenlig varmekilde.

Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi som samfund understøtter borgernes beslutning om at udskifte olie- eller gasfyret med et mere miljøvenligt alternativ. Derfor skal der være gode betingelser for at skifte til en varmepumpe, især når fjernvarmen ikke længere er en mulighed i et boligområde, som det nu er tilfældet i Appenæs og Kalbyris.

Borgerne kommer i unødig klemme

På TV 2 News den 4. august kunne man netop høre om borgere, der står fortvivlede tilbage efter, at fjernvarmen er bortfaldet i en række boligområder i flere kommuner.

Alene i OK har vi i skrivende stund mere end 20 henvendelser liggende fra borgere, der står i samme situation. De ønsker at få installeret en varmepumpe, men kan ikke opnå statsligt tilskud til det på grund af karantæne-reglerne.

Det giver ingen mening at fastholde borgerne i en fem års karantæne. Det skal være muligt for alle borgere at vælge egen løsning samt bidrage til den grønne omstilling uden unødvendige forhindringer. Karantæne, ventetid på tilskudspuljer og usikkerhed omkring afklaring på fjernvarme gør situationen kompleks for borgerne. En mere fleksibel tilgang vil sikre, at flere skifter til et miljøvenligt alternativ, og det er i alles interesse.

Vi ved, at det naturligvis betyder meget for borgernes valg, at de ikke kan få 17.000 kroner i tilskud fra Varmepumpepuljen, som alle andre husejere ellers har mulighed for at søge om, når de udskifter deres olie- eller gasfyr med en varmepumpe.

Som en af landets førende leverandører af varmepumpekoncepter, opfordrer vi i OK til, at reglerne for karantæne og tilskudsberettigelse revurderes for borgernes skyld. Når fjernvarmen bortfalder i et boligområde, bør det frigives til andre relevante opvarmningsformer.

Hos OK appellerer vi til, at fjernvarmen og politikerne vil tage nødvendige skridt til at fjerne den konkrete karantæne-regel og samtidig forenkle tilskudsordningen, så vi sammen – så enkelt og hurtigt som muligt - kan nå vores fælles klimamål.

Yderligere info:
OK's CCO, Michael Lamberth, uddyber gerne ovenstående. Kontakt i så fald kommunikationskonsulent Rikke Bue Laumark på 20 10 07 29 eller ribl@ok.dk

Nøgleord

Kontakter

Rikke Bue LaumarkKommunikationskonsulent

ribl@ok.dk
  • OK er et bredt funderet energiselskab for private og erhverv. På hylderne er alt fra brændstof og ladestandere til grøn el og varmepumper.
  • OK er desuden en af de største elleverandører i Danmark
  • OK a.m.b.a. er et dansk andelsselskab og tæller udover moderselskabet OK datterselskaber som Kamstrup, EnergiData og OK Energiteknik.
  • OK omfatter mere end 685 tankstationer, mere end 230 vaskehaller samt mere end 80 Truck Diesel stationer, og OK er således Danmarks største tankstationskæde.

Følg pressemeddelelser fra OK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OK

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye