Landbruget skriger på akademikere: ”Det er meget mere end gummistøvler og stalde”
Arbejdsgivere kan ikke skaffe nok specialister i planter, dyr og miljø og lover nærmest jobsikkerhed.
I dag har 61.351 unge over hele Danmark fået besked om, hvilken uddannelse de er kommet ind på.
77 af dem har fået tilbudt en plads på en af de tre nye uddannelser på AU Viborg. Uddannelsen som dyrlæge er mest populær og har slet ikke plads til alle. Også på Dyrevidenskab bliver der fuldt hus, mens der stadig er plads til et efteroptag på uddannelsen Plante- og fødevarevidenskab.
Ambitionen er på sigt at udvide til 50 studiepladser om året på både Dyrevidenskab og Plante- og fødevarevidenskab, og derfor håber erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer Malika Buhr Pedersen på flere ansøgere næste år.
- Vi havde gerne set en endnu højere tilslutning til uddannelserne inden for planter og husdyr, da vi forventer, at der kommer stor efterspørgsel efter disse kandidater, siger hun.
Se uddannelser med ledige pladser på Aarhus Universitet
Stort generationsskifte på vej
Hos Fjordland, som rådgiver landmænd i alt fra miljø, økonomi og avl, mærker man allerede nu manglen på akademikere, som er specialiseret i landbrug.
Virksomheden er midt i et generationsskifte og får brug for mange nye medarbejdere de kommende år, fortæller Henrik Frøkjær Hornstrup, der er vicedirektør i Fjordland.
- Over 30 procent af mine medarbejdere er over 60 år og går snart på pension. Det betyder, at vi får brug for mange dygtige nyuddannede de kommende år. Vi får brug for folk, der ved noget om dyr, men særligt de kandidater, der er specialiserede i planteavl og miljø, kommer vi til at mangle, siger han.
Landbrugets erhvervsorganisation Landbrug & Fødevarer oplever også mangel på landbrugsfaglige akademikere. Flere gange om året beder de deres medlemsvirksomheder om at nævne, hvilke udfordringer de står med. Her peger mange på mangel på arbejdskraft:
- Mellem 30 og 40 procent af virksomhederne angiver, at mangel på arbejdskraft er et problem for, at de kan vækste og udvikle deres virksomheder. De mangler ikke kun akademikere, men manglen på de højtuddannede er bestemt en del af problemet, siger Malika Buhr Pedersen, erhvervspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.
Hjælper hele verden
Malika Buhr Pedersen tror, at det er negative historier om landbruget, der får nogle unge til at gå uden om de landbrugsfaglige universitetsuddannelser.
- Den polarisering, der er omkring at producere fødevarer i Danmark, er blevet mere udtalt de senere år. Jeg tror, at det forhindrer nogen i at vælge uddannelserne og arbejde i branchen, siger hun.
Hos landbrugets videnscenter SEGES oplever direktør for digitale satsninger Ivar Ravn også, at der er mangel på akademikere. Han mener, at mange har et forkert billede af, hvad landbrugsakademikere laver.
- Det er meget mere end gummistøvler og stalde. Mange tror, at jobbet handler om at effektivisere og skabe produktionsforbedringer. Det er kun en lille del af det. Vores folk arbejder med at omstille landbruget og skabe bæredygtige produktioner.
- De hjælper ikke bare bondemand Jensen, men hele Danmark, ja endda verden. Mange rejser til Danmark for at se, hvordan vi arbejder med fødevarer. Vi er førende og med trepartsaftalen kommer vi at rykke endnu længere frem, siger han.
På Aarhus Universitet er Finn Borchsenius, der er prodekan for uddannelse på Faculty of Technical Sciences, fuld af tiltro til, at de nye landbrugsvidenskabelige uddannelser på AU Viborg nok skal få vind i sejlene i de kommende år:
- Vi kommer selvfølgelig til at gøre vores til, at flere unge får øjnene op for de her uddannelser. Vi har fået skabt et unikt uddannelsestilbud på AU Viborg, som i første omgang 77 unge får mulighed for at nyde godt af efter sommerferien. Og så er det jo godt at vide, at vores nye studerende også kan se frem til spændende, vigtige og alsidige jobs på områder, hvor der er stort behov for deres kompetencer, når de står med eksamensbeviset i hånden, siger han.
Om de nye uddannelser på AU
I august 2024 begynder de første studerende på tre nye uddannelser på Aarhus Universitets campus i Viborg.
For første gang nogensinde vil der blive uddannet dyrlæger i Jylland, når Veterinærmedicin, der tidligere kun lå i København, åbner på AU Viborg. Desuden slår de to uddannelser Plante- og fødevarevidenskab og Dyrevidenskab dørene op.
I år udbydes 30 pladser på hver af de tre uddannelser. Det er ambitionen, at antallet af pladser hæves til 50 i de kommende år for Plante- og fødevarevidenskab samt Dyrevidenskab, mens antallet af pladser på Veterinærmedicin på sigt hæves til 100.
Nøgleord
Kontakter
Finn Borchsenius
Prodekan for uddannelse på Faculty of Technical Sciences
M: +4523815322
E: finn.borchsenius@au.dk
Jannie True HansenKommunikationsrådgiverAarhus Universitet
Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde28.11.2025 12:20:06 CET | Nyhed
Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed.
Fra hestepige til førende forsker i hesteadfærd: "Vi skal tænke mere over, hvad hesten selv ville vælge”27.11.2025 13:23:08 CET | Pressemeddelelse
Janne Winther Christensen er netop udnævnt til professor i Equine Welfare ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Som en af verdens førende forskere i hesteadfærd og æresmedlem af International Society for Equitation Science har hun ydet banebrydende arbejde for at forstå hesten på dens egne præmisser. Og hendes budskab er enkelt: Det vigtigste, vi kan give en hest, er andre heste.
AU FOOD søger ny sekretariatsleder: Bliv en nøgleperson i fremtidens fødevareforskning26.11.2025 10:00:58 CET | Pressemeddelelse
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet (AU FOOD) søger en engageret og erfaren sekretariatsleder, der vil spille en central rolle i at understøtte forskning og innovation i verdensklasse.
Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?21.11.2025 12:05:11 CET | Pressemeddelelse
På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I dag åbner pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit middagsbord.
Forskere undersøger nye løsninger på kvælstofforurening.20.11.2025 14:36:17 CET | Pressemeddelelse
Det hele begyndte med en uformel samtale ved kaffemaskinen mellem professor Davide Cammarano og lektor Eusun Han fra Aarhus Universitet. To forskere hvis ekspertiser normalt ikke mødes i samme projekter. Præcisionslandbrug og rodforskning hører ofte til i hver sin verden. Men mens de talte sammen, gik det op for dem, at de måske kunne være med til at løse en af de største udfordringer i dansk landbrug: forurening af grundvand som følge af kvælstofudvaskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum