VIA University College

Igen i år er der mange ledige studiepladser på professionsuddannelserne i Region Midtjylland

Del

VIAs nye professionsbacheloruddannelser kommer godt fra start. Men samlet har VIA i år kun optaget tre studerende flere end i fjor. Dermed er der igen i år flere hundrede studiepladser, der ikke er fyldt op – blandt andet på sundhedsuddannelserne samt på uddannelserne til pædagog, lærer og socialrådgiver. VIAs prorektor håber på mange ansøgere til de tomme stole i de kommende uger og appellerer til en snarlig politisk reform.

VIAs campusmiljø i Aarhus C
VIAs campusmiljø i Aarhus C

Denne pressemeddelelse er klausuleret til offentliggørelse tidligst den 26. juli 2024 kl. 00.01

Natten mellem den 25. og 26. juli fik årets godt 85.000 ansøgere til de videregående uddannelser landet over svar på, om de har fået plads på deres drømmeuddannelse. Ansøgerne skal senest den 30. juli takke ja eller nej til den tilbudte studieplads.

VIA University College har per 26. juli tilbudt en studieplads til 5.109 kvalificerede ansøgere. Det er – trods etableringen af flere nye professionsbacheloruddannelser – kun tre personer flere end i 2023, hvilket svarer til en stigning på 0,1 procent.

”Vi havde håbet på et noget større optag af nye studerende. Nu krydser vi fingre for, at der over de næste uger kommer et stort antal kvalificerede ansøgere til de ledige studiepladser. Samtidig håber vi, at den bebudede politiske reform af professionsuddannelserne bliver en realitet meget snart, så flere fremover finder det attraktivt at uddanne sig til fx sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver,” siger prorektor Gitte Sommer Harrits fra VIA University College.

Politisk reform er en hasteopgave

Hun påpeger, at søgningen til de fire store professionsbacheloruddannelser på landsplan er faldet med 33 procent fra 2016 til 2023, og at der derfor er et stort efterslæb at indhente.

”Det er dybt problematisk for velfærdssamfundet, at der er mangel på arbejdskraft i sundhedssektoren til at håndtere det stigende antal patienter, ligesom fx mange skoler, daginstitutioner og socialpædagogiske bosteder i dag må benytte en del uuddannet personale på grund af rekrutteringsudfordringer. Situationen gør en politisk reform af professionsuddannelserne til en hasteopgave,” understreger Gitte Sommer Harrits.

Hun er den øverst ansvarlige for de over 40 uddannelser, VIA University College udbyder i 11 byer i Region Midtjylland, og hun bliver fra 1. september ny rektor for VIA.

Nedgang for pædagoguddannelsen

På VIAs sundhedsuddannelser er optaget samlet stort set identisk med sidste år. VIA kan glæde sig over, at den nye landsdækkende bandagistuddannelse med speciale i ortose- og proteseteknologi, som går i luften i Horsens til september, har optaget 16 studerende og dermed er tæt på at have sine i alt 18 studiepladser fyldt op. Sygeplejerskeuddannelsen, der er den største sundhedsuddannelse, har optaget 833 nye studerende, hvilket er tæt på samme niveau som i fjor.  

Det samlede optag på læreruddannelsen i VIA er i år 2,7 procent højere end i fjor – svarende til 642 nyoptagne lærerstuderende.

Socialrådgiveruddannelsen har optaget 447 nye studerende, hvilket er er 2,6 procent flere end sidste år og især skyldes en stigning på 15,5 procent i optaget på VIAs udbud af socialrådgiveruddannelsen i Holstebro.

Pædagoguddannelsen hos VIA har i år et fald i optaget på 11,1 procent. Uddannelsen er dog med et optag på 881 stadig den uddannelse i VIA – og på landsplan – der optager flest studerende.

God start for nye ingeniøruddannelser

Ingeniøruddannelserne hos VIA tegner sig samlet for en fremgang i optaget på 22,9 procent svarende til 349 nye studerende. Stigningen skyldes til dels, at VIA i år sender to nye ingeniøruddannelser fra start.

I Viborg er der tale om en ny uddannelse til softwareingeniør med speciale i XR-teknologier, som har optaget 17 studerende. Desuden har VIAs nye trainee-ingeniøruddannelse til maskiningeniør optaget 24 studerende. Her bliver de studerende uddannet gennem et spritnyt uddannelsesformat, hvor de er ansat på virksomheder under studiet og modtager online undervisning fra VIA. 

Også VIAs nye udbud i Randers af bygningskonstruktøruddannelsen kommer godt fra start med 31 optagne studerende. Samlet har bygningskonstruktøruddannelsen i VIA optaget 373, hvilket er 2,2 procent flere end i fjor.

”Det er virkelig glædeligt for både os og arbejdsmarkedet, at de nye uddannelsestilbud er blevet taget godt imod, og at viften af forskellige professionsbacheloruddannelser dermed er blevet endnu bredere. Såvel vores nye uddannelser som succesen med at udbyde eksisterende uddannelser i nye formater åbner døren til nye målgrupper af studerende. Rigtig positivt er det, hvis vi får mange ansøgere til de ledige pladser på vores nye og gamle uddannelser,” siger Gitte Sommer Harrits. 

Tænk alternativt, siger prorektor

VIA har blandt andet ledige studiepladser på professionsbacheloruddannelserne til sygeplejerske, ergoterapeut, psykomototisk terapeut, bandagist, pædagog, lærer, socialrådgiver, ingeniør, bygningskonstruktør, produktionsteknolog og professionsbachelor i skat. Især er der ledige pladser uden for Aarhus, mens mange af uddannelserne på VIAs to campusser i Aarhus allerede er fuldt bookede.

De ledige studiepladser kan ses og søges på VIAs hjemmeside. Og studievejledere sidder klar til at besvare spørgsmål, rådgive og behandle de nye ansøgninger, VIA modtager de næste uger.

”Vi har gode erfaringer med, at studerende, der ikke kom ind på de uddannelser, de søgte i første omgang, er blevet glade for et alternativt studie. Jeg vil derfor anbefale alle, der har fået afslag på drømmestudiet, at overveje andre studier og andre uddannelsesbyer. Der er mange gode muligheder, og mit råd er at få ansøgningerne afsted hurtigst muligt,” siger Gitte Sommer Harrits.

Hun forventer, at det forestående efteroptag giver fuldt hus i Aarhus inden studiestart i september.

”Til gengæld bliver der realistisk set mange tomme stole i vores øvrige uddannelsesbyer igen i år, da mange unge prioriterer at tage deres uddannelse i en storby og hellere vælger en anden uddannelse end at uddanne sig i de mindre byer,” påpeger Gitte Sommer Harrits.

Fx dokumenterer statistikkerne, at 30 procent af de unge i Vestjylland søger en uddannelse i Østjylland, selv om samme professionsbacheloruddannelse til fx pædagog, sygeplejerske, lærer, socialrådgiver og bygningskonstruktør findes i deres lokalområde. 

Yderligere oplysninger og interview:

På dette site er der adgang til skemaer med optagelsestal, oversigt over ledige studepladser samt udvalgte citater fra uddannelsesdekaner til optaget for VIAs forskellige uddannelsesbyer og -udbud. Hwer kan også findes kontaktdata, fotos mv: https://www.via.dk/om-via/presse/aarets-optag/

Oplysningerne på sitet er klausuleret til d. 26. juli kl. 00.01. 

For yderligere spørgsmål eller kommentarer er pressen velkommen til at kontakte nedenstående journalister i VIAs kommunikationsafdeling:

Kiri Kesby. Mobiltelefon: 87 55 14 61. E-mail: kike@via.dk

Anders Ankerstjerne Kristensen. Mobiltelefon: 87 55 15 32. E-mail: aank@via.dk

Fakta: Adgangsbetingelser og optag på VIAs uddannelser

De 5.109 nye studerende, som VIA samlet har optaget pr. 26. juli 2024, er primært rekrutteret blandt de 7.036 ansøgere, der i år har søgt en VIA-uddannelse som deres førsteprioritet.

Når en førsteprioritetsansøger bliver afvist, skyldes det som regel én af to årsager:

For det første har de fleste uddannelsesudbud et loft over antallet af pladser, der må udbydes. Er der flere kvalificerede ansøgere end antallet af pladser, må der gives afslag. I VIA gør det sig i særlig grad gældende på uddannelser, der udbydes i Aarhus samt på VIAs engelsksprogede design- og businessuddannelser, hvor politikerne har beskåret antallet af studiepladser markant.

For det andet bliver kun ansøgere, der opfylder adgangsbetingelserne, optaget. Der bliver ikke slække på kravene, selv om der er ledige studiepladser.

De af VIAs professionsbacheloruddannelser, som i år har krævet det højeste karaktergennemsnit at komme ind på, De af VIAs professionsbacheloruddannelser, som i år har krævet det højeste karaktergennemsnit at komme ind på, er den engelsksprogede uddannelse i Horsens til bygningskonstruktør (9,4), uddannelsen til fysioterapeut i Aarhus (8,9), sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus (8,8), professionsbachelor i ernæring og sundhed i Aarhus (7,9) og folkeskolelærer i Aarhus (7,0).

Fakta: Reform skal styrke undervisning og feedback

Professionshøjskolerne presser på for en reform, der sikrer, at de nye generationers ønsker og ambitioner for valg af uddannelse bliver mødt bedre end i dag, og at de studerende bliver rustet med de rette kompetencer til at matche den hastige udvikling på arbejdsmarkedet.

Konkret efterlyser VIAs prorektor, Gitte Sommer Harrits, rammer og økonomi til at styrke uddannelseskvaliteten – fx ved at give de studerende flere undervisningstimer på små hold, mere praksisrettet undervisning og træning, mere vejledning og feedback samt bedre praktikforløb. Dét skal blandt andet få flere stx-gymnasieelever til fremover at søge ind på en professionsbacheloruddannelse og tillige få færre til at falde fra undervejs. 

Gitte Sommer Harrits ser det også som afgørende, at der med den kommende reform bliver investeret i kompetenceudvikling af underviserne på professionshøjskolerne og i at få skabt differentierede uddannelsestilbud, da der er store forskelle i de studerendes faglige forudsætninger.

VIA ser desuden behov for, at den kommende reform styrker videreuddannelsesmulighederne for professionsbachelorer ved at åbne for nye karriereveje og muligheder for specialisering – fx i form af professionsrettede kandidatuddannelser.


Fakta: Indsatser i VIA for at tiltrække flere studerende

Over de seneste år har VIA sat en stribe indsatser i søen for at tiltrække flest mulige studerende.

De målrettede tiltag rummer blandt andet en sygeplejerskeuddannelse i Herning, en online uddannelse til professionsbachelor i skat samt en række merit- og sporskifteforløb til at blive uddannet som pædagog.

Til september i år åbner VIA endnu flere nye uddannelsesudbud – en softwareingeniøruddannelse i Viborg, en landsdækkende bandagistuddannelse i Horsens og et udbud af uddannelsen til bygningskonstruktør i Randers. Desuden har VIA opfundet en ingeniørtraineeuddannelse, der kan tages lokalt på virksomheder med online undervisning.

Sideløbende har VIA styrket både det faglige og sociale studiemiljø på sine campusser.

Kontakter

Billeder

Studiemiljø på VIAs campus i Aarhus
Studiemiljø på VIAs campus i Aarhus
Download
Prorektor i VIA, Gitte Sommer Harrits
Prorektor i VIA, Gitte Sommer Harrits
Download
Prorektor i VIA, Gitte Sommer Harrits
Prorektor i VIA, Gitte Sommer Harrits
Download

Fakta om VIA University College:

    • VIA er en professionshøjskole med 19.300 studerede og flere end 40 professionsuddannelser i 11 byer i Region Midtjylland.
    • VIA uddanner blandt meget andet til sygeplejerske, pædagog, lærer, socialrådgiver, ingeniør, bygningskonstruktør, designer, filmanimator, administrationsbachelor, fysioterapeut og bioanalytiker.
    • VIA har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer enkelt-uddannelser i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.


Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye