Fiskerikontrollen bjærger syv ulovlige garn på i alt 420 meter i Aarhus Bugten
Fiskerikontrollen faldt for nylig over syv ulovlige garn i Aarhus Bugten. De ulovlige redskaber blev taget i bevaring, og fangsten blev genudsat.

Fiskeristyrelsen modtog for nylig en anmeldelse om ulovligt garn i Aarhus Bugten. Fiskerikontrolskibet Havørnen var i nærheden og sejlede ud til området. Her bjærgede fiskerikontrollørerne i alt syv ulovlige garn med 15 sorthummere og 11 taskekrabber.
Garnene var markeret med fiskekugler og dunke, hvilket er i strid med gældende regler. Ifølge reglerne skal garn nemlig være markeret med vager (bøjer med flag i toppen, red.). Derudover manglede der mærkning med ID og fiskerinummer, hvilket er lovpligtigt.
Redskaberne blev derfor bjærget, og de 15 hummere – hvoraf flere var med rogn – samt de 11 taskekrabber blev genudsat.
Overstyrmand Rolf Erick Hougaard Fejerskov fortæller:
- Fundet af ulovlige garn i Aarhus Bugten er meget bekymrende. Ulovlige garn har alvorlige konsekvenser for fisk og havmiljø. Mejl Flak er et område med høj biodiversitet og blandt andet en bestand af marsvin. Reglerne er til for at beskytte vores ressourcer og bidrage til at sikre, at der også er fisk i havene i fremtiden.
Bjærgningen af de ulovlige garn tog næsten to timer. I alt blev syv garn med en samlet længde på ca. 420 meter bjærget.
De ulovlige redskaber blev taget i bevaring. Finder fiskerikontrollen frem til ejeren, vil vedkommende få en bøde for det ulovlige fiskeri.
Kontrollen af fiskeredskaber sikrer, at fiskeriet udøves korrekt, og at det foregår i lovlige områder. Hvis man har mistet sine fiskeredskaber, skal det anmeldes til Fiskeristyrelsen. Ulovlige garn kan have alvorlige konsekvenser for havmiljøet.
Om fritidsfiskeri af hummer
- Du skal have et fisketegn for at fiske hummer.
- Er du fritidsfisker, må du kun sætte maks. seks redskaber pr. person. Ét garn på op til 135 meter tæller for tre redskaber, mens en almindelig tejne tæller for ét redskab.
- Fisker du med multitejner på op til 10 meter, skal de have to udslipshuller i hvert kammer, og du må kun fiske med én enkelt multitejne.
- Får du en rognhummer i redskabet, skal den genudsættes.
- Fisker du med garn, skal du huske at røgte (tømme, red.) det med jævne mellemrum. Ligger det for længe uden at blive røgtet, anses det for efterladt – eller såkaldt ’spøgelsesgarn’.
- Læs mere om regler for tabte redskaber her.
- Anmeldelse af ulovligt fiskeri kan ske på Fiskeristyrelsens side for anmeldelser.
- Læs mere om reglerne for fiskeri i Danmark på fiskeristyrelsen.dk.
Nøgleord
Om Fiskeristyrelsen
Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum