Professor, dr.med. Kim Brøsen, 70 år den 30. juli 2024
Omdrejningspunktet for Kim Brøsens karriere har været ønsket om, at patienter får størst muligt gavn og færrest mulige bivirkninger ved at få den rigtige dosis af det rigtige lægemiddel til den rigtige pris, også benævnt rationel farmakoterapi.
For mere end 40 år siden begyndte Kim Brøsen at forske i, hvordan arvelige forskelle i, hvor hurtigt lægemidler nedbrydes i leveren, har betydning for virkningen af lægemidler, og årtier før alle andre begyndte han at undersøge, om gentest før behandling kan bruges til at afgøre valg af lægemiddel og dosis.
Han har især undersøgt antidepressiva, opioder og midler mod type 2-sukkersyge. Forskningsresultaterne er blevet offentliggjort i mere end 300 videnskabelige artikler og lærebogskapitler, som er blevet læst og flittigt citeret af andre forskere over hele verden. Faktisk så flittigt at han på et tidspunkt var den mest citerede forsker på Syddansk Universitet og blandt de mest citerede farmakologer i Verden.
Kim Brøsen har altid haft et klart fokus på yngre forskere, og han har gennem tiden vejledt mere end 50 speciale- og ph.d.-studerende, hvoraf der indtil videre er seks, som er gået i hans fodspor og selv er blevet professorer. Ambitionsniveauet har altid været skyhøjt, men Kim Brøsen har altid lagt vægt på, at det daglige arbejde bliver afviklet i en munter og uhøjtidelig atmosfære.
Han var primusmotor i oprettelsen af en farmaceutuddannelse ved Syddansk Universitet i 2010 med fokus på klinisk farmaci. Uddannelsen lever i bedste velgående, og der uddannes årligt ca 60 farmaceuter, som samfundet har stort brug for.
Kim Brøsen har fra 2000 været redaktør af den officielle danske lærebog ”Basal og klinik farmakologi”, som benyttes i undervisningen af medicinstuderende ved de danske universiteter. Fra 2003 og de næstfølgende godt 22 år var han chefredaktør for det nordisk videnskabelige tidsskrift, Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology (BCPT), som han har forbedret og moderniseret, så det i dag fremstår som et tidsskrift i international topklasse.
Kim Brøsen var formand for Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi 1993-5, medlem af bestyrelsen for den europæiske sammenslutning for klinisk farmakologi, EACPT fra 1995 til 2015 og medlem af bestyrelsen af verdensfarmakologi unionen, IUPHAR fra 2000 til 2014. Fra 1987 til 2009 har han har repræsenteret Danmark i tre arbejdsgrupper under den europæiske samarbejdsorganisation for videnskab og teknologi (COST), som har til formål at skabe forskningsnetværk i Europa.
I 2001 var han præsident for den 5. europæiske kongres i klinisk farmakologi med mere end 1000 deltagere i Odense og ni år senere var han præsident for den 17. verdenskongres i basal og klinisk farmakologi i København med 3000 deltagere.
I 1992 blev han hædret med Ole J. Rafaelsen Prisen i Biologisk Psykiatri og i 2005 fik han den norske Poulsson pris. I 2021 valgte de nationale delegerede under EACPT at tildele ham EACPT Lifetime Achievement Award, der er den mest prestigefyldte anerkendelse, som en europæisk klinisk farmakolog kan modtage. Året efter fik han den nordiske BCPT-pris i klinisk farmakologi og toksikologi. Han er æresmedlem af det finske og det danske selskab for klinisk farmakologi og det finske selskab for farmakologi.
Kim Brøsen R1 blev student fra Lyngby Statsskole (mat-fys) i 1973 og læge fra Københavns Universitet i 1981. Han arbejdede herefter som reservelæge på sygehusene i Fredericia, Glostrup, Hillerød og Odense, inden han blev klinisk assistent på Odense Universitet i1985 og professor i klinisk farmakologi sammesteds i 1995.Fra 1995 til 98 var han prorektor på Odense Universitet. I 1996 spillede han en afgørende rolle for, at klinisk farmakologi blev et selvstændigt lægeligt speciale i Danmark, og de efterfølgende 25 år var han honorarlønnet overlæge i specialet på Odense Universitetshospital (OUH), hvor det blev indført takket være hans indsats, og hvor det i dag har en selvstændig afdeling. Han har i alt siddet i lægemiddelkomitéen på OUH i 32 år og er dermed det længst siddende medlem.
I 1988-9 var han gæsteforsker ved Biozentrum, Basel Universitet. I 2002-3 var han gæsteprofessor ved Service Pharmacologie ved Saint Antoine Hospital i Paris. Hele familien var med i Paris og hans tre børn gik i skole på Lycée International i Saint Germain en Laye, hvor de modtog undervisning på fransk. Efterfølgende har alle tre tilbragt et år i Paris efter studentereksamen, så de nu taler flydende fransk. Han er gift med Anne Rosenkrantz de Lasson, som er cand.interpret. i italiensk og fransk, og det var helt naturligt at familien anskaffede et byhus i landsbyen Laurens i Sydfrankrig i 2006, som lige siden har været samlingssted for familie og venner.
Kim Brøsen gik på pension 1. august 2023, men har bevaret en 10% professoransættelse ved SDU. Efter 40 herlige år på Fyn er han og hustruen flyttet tilbage til deres fødeby, København, nærmere bestemt Amager, hvor de nyder pensionisttilværelsen, som blandt andet indebærer hyppigt samvær med fem børnebørn i alderen to til syv år.
Kontakter
Professor, dr.med. Kim Brøsen, 70 år den 30. juli 2024
Syddansk Universitet
Speciallæge i klinisk farmakologi
Født 30. juli 1954
Mobil: 20153751
Mail: kbrosen@health.sdu.dk
Bopæl:
Amager Boulevard 116, 4TH, 2300 Kbh. S
Sommer:
6 bis rue Pasteur
34480 Laurens
Frankrig
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Kan gulerødder bruges til behandling af diabetes?8.1.2025 10:07:37 CET | Pressemeddelelse
Aktuel forskning fra Syddansk Universitet viser, at gulerødder kan regulere blodsukkeret og styrke tarmfloraen – en kombination, der potentielt kan gavne personer med type 2-diabetes.
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum