PwC

En ud af tre danske virksomheder har oplevet svindel eller økonomisk kriminalitet

Del

33 % af de danske virksomheder har været udsat for svindel eller anden økonomisk kriminalitet de seneste to år, og på globalt plan har 4 ud af 10 virksomheder oplevet svindel. Det viser PwC's Global Economic Crime and Fraud Survey 2024.

Leder af PwC's Risk Assurance.
Leder af PwC's Risk Assurance.

En ny undersøgelse fra PwC viser, at 41 % af virksomhederne globalt har været udsat for svindel eller økonomisk kriminalitet de seneste to år. Blandt danske virksomheder har 33 % oplevet svindel i samme periode. Selvom dette er den laveste globale andel siden 2018, hvor knap halvdelen (49 %) var udsat for økonomisk kriminalitet, udgør forskellige former for økonomisk kriminalitet stadig en betydelig trussel, viser PwC's Global Economic Crime and Fraud Survey 2024.

Det kan være yderst bekosteligt at blive udsat for økonomisk kriminalitet eller bedrageri. Udover de økonomiske tab, der kan være på flere millioner, kan virksomheder også risikere at lide tab på deres brand, tabe markedsandele eller internt få medarbejdere med reduceret arbejdsmoral,” siger Trine Vestengen Hopkins, leder af PwC's Risk Assurance, og fortsætter:

Det er positivt at se, hvordan andelen af virksomheder, som har været udsat for svindel eller økonomisk kriminalitet, er faldet over de seneste seks år. Virksomhederne har øget deres investeringer i forebyggende foranstaltninger, forbedret intern kontrol og har et større fokus på risikostyring. Det er dog nødvendigt, at virksomheder gør endnu mere, da truslen fortsat vokser, og svindlere løbende udvikler nye metoder til at omgå sikkerhedsforanstaltninger."

Økonomisk kriminalitet tager mange former

Antallet af virksomheder, der har været udsat for forskellige former for økonomisk kriminalitet, herunder kundesvig (39 %), cyberkriminalitet (44 %) og berigelseskriminalitet på arbejdspladsen (29 %), viser hvor varieret trusselsbilledet er og understreger behovet for en holistisk tilgang til risikostyring.

Virksomhedernes øgede digitalisering og brug af online platforme forøger risikoen for cyberkriminalitet, men det er lige så vigtigt at være opmærksom på andre former for økonomisk kriminalitet. En integreret tilgang til sikkerhed, der omfatter både digitale og traditionelle metoder, er afgørende,” siger Trine Vestengen Hopkins, og fortsætter:

Det er vigtigt, at virksomheder i højere grad fokuserer på due diligence-processer, både ved ansættelse af nye medarbejdere og ved indgåelse af aftaler med nye kunder, leverandører og tredjeparter generelt. At vide hvem man arbejder med, og sikre, at deres etiske kompas stemmer overens med virksomhedens, kan reducere risikoen for svindel. Forandringer i adfærd eller økonomiske forhold kan være tidlige indikatorer på potentiel svindel, og med robuste systemer kan virksomheder hurtigt reagere på mistænkelig aktivitet,” siger Trine Vestengen Hopkins.

Øget regulering og nye direktiver

Ifølge PwC's Global Economic Crime and Fraud Survey 2024 har 59 % af virksomhederne gennemført en besvigelses-risikovurdering inden for de sidste 12 måneder, 12 % har en risikovurdering planlagt, og hele 20 % har ikke gennemført en risikovurdering de sidste 12 måneder.

Det er positivt, at en relativt stor del af virksomhederne tager proaktive skridt til at identificere og håndtere risici for besvigelser igennem regelmæssige risikovurderinger. Men det er bekymrende, at 20 % af virksomhederne ikke har foretaget en risikovurdering inden for det sidste år,” siger Trine Vestengen Hopkins og afslutter:

I lande som Holland, Storbritannien og Grønland er virksomheder allerede pålagt krav om at selskaberne aktivt arbejder med besvigelsesrisici, hvilket afspejler et stigende behov for kontrol og øget regulering. Vi forventer flere myndighedskrav og større forventninger fra interessenter om indsigt i, hvordan virksomheder arbejder med deres fraud management. Med EU's nye direktiv om greenwashing er der yderligere fokus på transparens og ansvarlighed, hvilket gør det endnu vigtigere for virksomheder at have robuste systemer og processer på plads. En systematisk tilgang til risikostyring er afgørende for at beskytte virksomheden mod potentielle trusler og minimere økonomiske tab.

Om undersøgelsen

I alt har 2.446 respondenter fra 63 lande, herunder Danmark med 39 respondenter, deltaget i undersøgelsen, der giver indsigt i økonomisk kriminalitet og besvigelser, herunder bl.a. trusler, risikovurderinger, forebyggende foranstaltninger og konsekvenser for virksomheder.

Nøgleord

Om PwC

I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Erhvervsledere: AI medfører et større etisk ansvar for topledelsen7.6.2024 13:12:44 CEST | Pressemeddelelse

85 % af de danske erhvervsledere mener, at udviklingen inden for AI medfører et større etisk ansvar for topledelsen, men mange har ikke retningslinjer for brugen af AI. Samtidig står manglende viden og kompetencer i vejen for at komme i gang med AI-værktøjer. Det viser en ny undersøgelse fra VL og PwC, der netop er blevet præsenteret på VL Døgnet 6.-7. juni 2024 på Egeskov Slot på Fyn.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye