Sommerens dårligste trend: Dumpede kæledyr
Kæledyr dumpes i stor stil, så snart sommeren melder sin ankomst. Særligt kaniner har fyldt meget i juni måned, og den udvikling bekymrer dyreinternaterne, der har svært ved at finde plads til alle.

OBS: Link til download af video og regionale tal nederst i artiklen.
Alt fra papkasser, transportbure, sportstasker og indkøbskurve tages i brug, når danskerne vil af med deres kæledyr. Selvom mange dyr efterlades steder, hvor de typisk bliver fundet hurtigt, så er dumping forbundet med stor risiko for dyrene.
- Dyrenes chancer for at overleve er rigtig dårlige, når de bliver dumpet. Ofte er det dyreunger, som ikke tåler megen sult, tørst eller kulde. Det er simpelthen så uansvarligt, siger Karina Fisker, internatchef hos Dyrenes Beskyttelse.
Antallet af sager med kæledyr, der bliver efterladt til en uvis skæbne af deres ejer, er igen i år tårnhøjt, i første halvår af 2024. 423 dyr blev dumpet mellem januar og juni. Til sammenligning var tallet 458 i samme periode i 2023.
- Vi ved af erfaring, at antallet af dumpinger topper i juli, august og september. Vi kommer højst sandsynligt til at tage imod rigtig mange flere dumpede dyr, inden sommeren er omme. Vi håber bare, at dette ikke bliver en permanent tendens, og at folk i stedet tager fat i deres lokale internat, så vi kan finde en god løsning i stedet, siger Karina Fisker.
Dyreunger har sværest ved at overleve
Generelt er det ofte mødre med unger, eller enlige dyreunger, som bliver dumpet. Dette er ekstra problematisk, da dyreunger er sarte og let dør af enten varme, kulde eller manglende mad og vand. En nyfødt killing kan f.eks. kun klare sig op til tre timer uden mad og varme, så tiden er knap for dyrene.
- En del af dyrene sættes dog foran et af Dyrenes Beskyttelses ni internater, hvor der trods alt er større chance for, at de bliver fundet hurtigt, og derfor overlever de oftere. Desværre hænger internaterne på alle regninger til dyrlæge, vacciner og neutralisering, modsat når ejerne betaler indleveringsgebyr. Gebyret varierer mellem 200 kr. og 1.000 kr. afhængig af dyret, siger Karina Fisker.
- Dumping er usolidarisk og tarveligt, så tag nu fat i internaterne, så vi kan tage en snak om situationen, lyder opfordringen fra Karina Fisker.
Rekordmange kaniner
Særligt de dumpede kaniner har givet travlhed den første halvdel af året. 44 kaniner blev dumpet de første seks måneder af 2024, og det har resulteret i, at flere dyreinternater nu er helt fyldt op med kaniner og ikke kan tage imod flere, før de er adopteret ud i nye hjem. I samme periode i 2023 blev 33 kaniner dumpet.
- Vi oplever generelt mange dumpede kaniner, hvilket måske skyldes, at de er sværere at afsætte, når man ikke længere vil have dem. Det er dog ikke en undskyldning for at udsætte dem for den fare, det potentielt er, at blive efterladt et eller andet sted med risiko for at dø af hedeslag, tørst eller blive taget af et rovdyr, siger Karina Fisker.
313 katte og killinger blev dumpet de første seks måneder. I samme periode i 2023 blev 346 katte og killinger dumpet, så her er tendensen nogenlunde den samme. Derudover er 30 marsvin og hamstere blevet efterladt i første halvdel af året.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder



Links
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
Fyldt til bristepunktet: Internater vrimler med kaniner på kritisk tidspunkt3.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På Dyrenes Beskyttelses internater bliver der i øjeblikket indleveret mange kaniner. Det er en bekymrende tendens, da højsæsonen for kaniner nærmer sig.
Husk det nu: Fra i dag skal strandhunden i snor1.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. april skal hunde være i snor på stranden. Det betyder dog ikke, at strandturen mister sin magi – hunden får stadig masser af sanseoplevelser, samtidig med at fugle og andre dyr får fred til at yngle, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Regeringen vil fortsætte fiskeri efter kritisk truet ål13.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Grønne organisationer kritiserer, at regeringen i udspil til fiskeriforhandlinger lægger op til at lade ålefiskeriet fortsætte, selvom ålen er kritisk truet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum