Nivaagaards Malerisamling undersøger nye veje til mental trivsel for børn
Gennem projektet Kunstkraft og undervisningsforløbet Artfulness undersøger Nivaagaards Malerisamling dette år, hvordan kunstmuseer kan være med til at forebygge mental mistrivsel blandt børn. Det sker gennem undervisningsforløb med i alt ti 6. klasser, hvor der bliver sat fokus på klassefællesskab og præstationsfrie rum - med selvbestemmelse og selvforglemmelse som ledetråde i børnenes møde med kunst og egne kunstneriske processer. Museet håber, at den indsamlede viden kan danne grundlag for videre udvikling og implementering af Artfulness-projektet på andre af landets kunstmuseer.

Forskere fra Center for Ungdomsforskning arbejder nu på at udfærdige en rapport på baggrund af resultaterne fra årets undervisningsforløb. Nivaagaards Malerisamling ønsker at kunne danne grundlag for en videre udvikling og implementering af Artfulness-projektet på museet, såvel som på andre af landets museer, der søger at arbejde for børn og unges trivsel gennem undervisning i kunsten.
Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg glæder sig over den umiddelbare respons på Artfulness-forløbet i Kunstkraft-projektet:
Elever fortæller, at de oplever forløbet som en velkommen pause fra den traditionelle skoleundervisning, hvor der er fokus på at skulle præstere med specifikke resultater for øje. Det møder de ikke på museet, hvor de arbejder med sig selv og læring på en anden måde - med teknikker, der river dem med i processer og får dem til at glemme sig selv for en stund. Der arbejdes med temaer, som stiller store spørgsmål på en måde, hvor alle kan være med uanset social og kulturel baggrund. Og generelt oplever de en ny kunstforståelse, som kan være nøglen til nye forståelser af sig selv og det fællesskab, man indgår i. Til at kunne løfte blikket på ny, når der skal ageres i en kompleks verden.
Projektet ”Kunstkraft – National strategi for unges trivsel” løber hele 2024 og vil, på baggrund af eksperimenterende forløb på de fem museer Trapholt, Louisiana, Kunsten, Brandts, Nivaagaards Malerisamling og i samarbejde med Center for Ungdomsforskning, komme med konkrete anbefalinger til kunstmuseers fremadrettede arbejde med unges trivsel.
Fordybelse, nærvær og sanselighed
Undervisningsforløbet Artfulness, der udvikles af Nivaagaards Malerisamling og Kunstmuseum Brandts, er en sanselig kunstformidling, som søger at skabe nye veje til trivsel gennem fordybelse og nærvær.
I Artfulness-undervisningen lærer eleverne at blive opmærksomme på at bruge deres sanser, stole på deres sansninger og aktivere kroppens viden som udgangspunkt for læring om kunst, dem selv, fællesskabet og veje til trivsel. Artfulness-forløbet varer 12 timer, tager udgangspunkt i et enkelt værk, løber over 3 undervisningsgange og finder sted på museet og i naturen.
Artfulness er dannelse, hvor eleverne inviteres til at blive bevidste om både deres eget og fællesskabets velbefindende i mødet med kunsten. Undervisningen forbinder væredygtighed med kunstformidling og bygger på De 9 væredygtighedsmål.
Kunst, trivsel og landskaber
På Nivaagaards Malerisamling har eleverne taget udgangspunkt i Lundbyes maleri Vinterlandskab af nordsjællandsk karakter, 1841, som de arbejder med gennem fordybelse og sansning - i såvel oplevelsen af kunstværket som i deres egne kunstneriske processer. Eleverne har bevæget sig ud i parken og landskaberne omkring museet for at arbejde i og med naturen. Centralt for de praktiske øvelser er, at her er ingen forkerte resultater, og børnene ikke føler sig presset over deres deltagelse.
Kunstkraft er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen
Læs mere i pressemeddelelsen Fem kunstmuseer forener kræfterne for unges trivsel her




Billeder
Om Nivaagaards Malerisamling:
Nivaagaards Malerisamling er et klassisk kunstmuseum med en unik samling af 500 års verdenskunst - fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder - og skiftende særudstillinger med nyere eller moderne kunst. Museet ligger i en smuk gammel rododendronpark, der også huser det populære 'Reservat for truede ord' med omkring 100 ord, som er ved at forlade vores sprog
Følg pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nivaagaards Malerisamling
Nivaagaards Malerisamling erhverver sjældne 1600-tals værker af flamsk kvindelig kunstner13.6.2025 09:44:39 CEST | Pressemeddelelse
Nivaagaards Malerisamling erhverver to ud af seks kendte malerier af den flamske kunstner Catharina Ykens II, der bliver den første kvindelige maler i museets nederlandske barok-samling. Værkparret To blomsteropstillinger kan opleves på museet fra den 17. juni.
Ellen Hillingsø vækker Howards End til live3.6.2025 14:18:01 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af den aktuelle Bloomsbury-udstilling vækkes et af medlemmerne E.M. Forsters roman Howards End til live på Nivaagaards Malerisamling med oplæsning ved Ellen Hillingsø til toner af Beethovens 5. symfoni.
Nye spirende ord er flyttet ind i Nivaagaards Park2.6.2025 15:26:17 CEST | Pressemeddelelse
I dag blev en ny generation af spirende ord anno 2025 plantet i Nivaagaards Park af unge fra 7.-8. klasser i Nordsjælland. Det er seks år siden, at det populære 'Reservat for truede ord' fik selskab af de unges spirende ord - nye ord, der har fundet vej ind i sproget, og måske er kommet for at blive eller blot er på besøg. Nu er de skiftet ud med nye spirende ord: Kom og se, om du kender de unges ord som brain rot, dødnumse og pookie, eller bare er stået helt af som elder millennial!
Grundlovsdag på Nivaagaards Malerisamling30.5.2025 10:32:09 CEST | Pressemeddelelse
Museet inviterer til frokost og tale i det grønne på torsdag den 5. juni - årets grundlovstaler er Stine Carsten Kendal.
Fernisering 2. juni kl. 11: Unge planter nye spirende ord i Nivaagaards Park – rapperen Carmon optræder27.5.2025 12:26:53 CEST | Presseinvitation
Der er gået seks år, siden det populære 'Reservat for truede ord' fik selskab af de unges spirende ord - nye ord, der har fundet vej ind i sproget, og måske er kommet for at blive eller blot er på besøg. Nu er de ikke spirende længere, og på mandag den 2. juni kl. 11 indvies næste generation af spirende ord anno 2025, frembragt af 200 elever fra 7.-8- klasser i Nordsjælland. Kom og se, om meme og giz er blevet erstattet af nye udtryk eller er gået ud af sproget igen, hvilke af de spirende ord fra 2019, der er blevet optaget i ordbogen, og om du kender de nye spirende ord, eller bare er stået helt af som elder millennial!
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum